fbpx

Gränskontroll får förlängning

Den finska regeringen beslutade i torsdags att restriktioner för inresa förlängs.

Detta betyder att gränskontroller fortsätter åtminstone till den 13:e december.

Bakom beslutet ligger det ökade antalet konstaterade coronavirussmittor samt att läget i andra EU-länder är värre.

– Det är således inte motiverat att lätta på begränsningarna innan de kompenserande åtgärder som är under beredning finns att tillgå i tillräcklig utsträckning, skriver det finska inrikesministeriet.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

17 kommentarer på “Gränskontroll får förlängning

 1. Kivi:

  Tänk vad få som reagerar på det här. Finland lade ju aldrig av sin verksamhet och ingen tycks minnas det året flyktingkrisen nästan även den stängde gränsen.

  Då var det inte tal om nåt virus. Men likt förbannat skulle alla svenskar misstänkas.

  Nä det är väl dags att hålla folkomröstning om EU igen. Tror det skulle bli att vi går ur! Vad är den fria handeln i EU. Är det finnarnas köp av snus i Sverige? Men inte fick vi svenskar köpa billig villaolja från Finland. Det skulle vara punktskatt och allt möjligt!

  Men jag hoppas vi svenskar minns det här vid ev kris i Finland. Dem klarar ju sig bäst ensam enligt så många!

  Några affärer verkar i alla fall gå omkull i köpcentrum nu 😂

 2. Ei virus kuole rajojen sulkemisella.pitää olla järki omassa pesköön kädet pitäkää turvavälit ja älkää yski väkijoukoisssa

 3. till ”sverigevän”. vår demokratiska regering litar på pandemiexperterna på Folkhälsomyndigheten hur man bäst motarbetar pandemin. Men detverkar som att ”vet inte nått” Åkesson själv verkar vara en expert på pandemin och förlitar sig på typ Olsen. Så alla partier har sina experter som för de mesta förtalar regeringens politik ang pandemin.

  • Valmyndigheten var nersläckt i två timmar under rösträkningen.. det är INTE demokrati. Men vår ”femininistiska regering” är säkert jättebra.. i dina ögon

 4. Att ni orkar tjafsa. Själv var jag på gymmet i morse och gjorde anständigt ifrån mig i bänkpressen trots mogen ålder. Rengjorde såklart stänger efter mig och höll avstånd osv. Minns en gång när jag läste Väinö Linnas Okänd soldat (tuntematon sotilas). Vilka hjältar, Ville Rokks mfl: ”en riktig finne äter järn och skiter kätting” (sic). Vad blev det av det? Nu verkar ju finnarna nästan rädda för sin egen skugga, med federala gränstrupper som man tror ska stoppa smittan?

 5. Det är bara gnällspikar som skickar in inlägg .om ni inte trivs i Sverige flytta till Finland kanske ni corana

 6. i finland ökar antalet smittade per invånare i hela finland mest i tornio området. så smittrisken ökar från tornio- för antalet smittade ökar i haparanda dramatisk från att bara haft ett fåtal i aug. så varifrån kommer smittan? herr rundqvist?

 7. Döda senaste dygnet:
  Norge: 1
  Danmark: 2
  Finland: 3
  Sverige: 96
  Sveriges coronarestrektioner verkar fungera bra.

 8. Bra skrivet. Håller med.
  Under epidemin har de inte gjort mycket. ”Tvätta händerna.”

  Hade jag fått bestämma så skulle det mesta ha stängts i våras. Stoppa smittspridningen, spåra upp och isolera smittade.
  Fast de eftersträvar ju flockimmunitet, även om de inte vågar säga det öppet. Det är därför som de hela tiden talar om att minska smittspridningen, inte stoppa den.
  Finnarna skulle gärna få styra Sverige också.

  Nedstängning nu tack.

  • Drömmen om SUURSUOMI existerar ännu trots tre förlorade krig, och förlust av landområden och skadestånd.
   Styrd av Sovjet, vänskaps och biståndspakten, och nu av Bryssel, självständighet lika med noll.

 9. Vad gör Sverige? Svarar på det själv jo landet gör exakt INGENTING. Löven visar sig framför svenska flaggor och vill verka nationalist men är allt annat än det tyvärr. Hans stängda gränser är helt öppna för allt och alla. Det är ju bara att rulla in lastbilslass med droger vapen då tullarna sitter vid skrivbordet istället för att kontrollera bilar och folk. Hoppas jag inte bröt mot nån av HB:regler nu

  • Ingen gör någonting. Regeringen gör inget, polisen gör inget och tullen gör heller ingenting.
   De enda som gör något är de nationens svartmålare som har mage att kalla sig Sverigevänner. De sitter hemma framför datorn, hackar ilsket på tangentbordet och öser galla över alla och allt i samhället.
   Man undrar hur de mår egentligen.

   • Knapsu du går till personangrepp vilket borde raderas omg. Jag mår bra men du mår nog sämre med tanke på din signatur. Regnbågsflaggan går nog hem hos dig

    • Jag är så trygg i min manlighet att jag räds varken HBTQ-personer eller att kalla mig för Knapsu.
     Det är bara småpojkar som kör machostilen och förargar sig över prideflaggan.

     Personangrepp riktar sig mot en enskild person och ej emot en kategori av människor.

  • Efter folkomröstningen gick Sverige med i Europeiska unionen (EU) 1 januari 1995 – tanken med EU-samarbetet är att inga gränser ska finnas mellan medlemsländerna.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Rennäringens framtid – mot kollaps

Flera koncessionssamebyar har förlorat hundratals renar till stora ekonomiska värden. Det talas om miljonförluster och inom rennäringen befarar flera representanter en förestående kollaps. HB har intervjuat talespersoner för samtliga åtta koncessionssamebyar i länet.

Samebyn som utbildar ren-rena jakthundar

Sattajärvi Sameby inbjuder nu alla som har jakthundar till sin renhage med 700 renar att komma och göra sin hund ren-ren. Det vill säga att jakthunden jagar vilt – och inte driver renar under jakten.– Telefonen har gått varm. Intresset verkar stort från jägarna, säger renägaren Johanna Finnholm, Pajala.

Fiskeprojekten som satt Tornedalen på kartan

Vi har i Haparandabladet följt projektet från starten med några olika projektledare och en rad olika projekt som har genomförts. Av de beviljade 12,9 miljoner kronorna finns i dag 228.000 kronor kvar. Totalt har 17 projekt beviljats stöd, varav sju är avslutade. Två har fått avslag.

Övertorneåpolitikernas affärer

I Övertorneå driver sju av 14 toppolitiker företag. De representerar flera partier, inklusive vänsterpartiet. Men socialdemokraterna engagerar sig i kommunala bolag i stället. Fem av de sju privata politikerföretagarna gjorde affärer med kommunen 2018-2020.

Pajalapolitikernas affärer

Toppolitikerna i Pajala är inga entreprenörssjälar. I Haparanda driver i princip varenda toppolitiker egna företag. I Pajala är endast fyra av tretton aktiva företagare. En enda politiker gör affärer med kommunen.

27 projekt som utvecklat Tornedalen

Totalt cirka 25,5 miljoner har gått till 39 prioriterade projekt. Det handlar om Lokalt Ledd Utveckling Tornedalen 2020. De projektmedel som återstår från avslutade projekt används för att genomföra ytterligare projekt som kommer att avslutas under 2021.

Norra Skog svarar på kritiken mot avverkning

– Jag delar inte uppfattningen av vi har skövlat skog vid slutavverkningen vid Muonionvaara, säger på Henric Bucht, fältområdeschef på Norra Skog, med tanke på turistentreprenören som i tisdagens HB ansåg att Norra Skog inte tagit hänsyn till naturvärdesskog vid avverkningen.