fbpx

Gränskontroll får förlängning

Den finska regeringen beslutade i torsdags att restriktioner för inresa förlängs.

Detta betyder att gränskontroller fortsätter åtminstone till den 13:e december.

Bakom beslutet ligger det ökade antalet konstaterade coronavirussmittor samt att läget i andra EU-länder är värre.

– Det är således inte motiverat att lätta på begränsningarna innan de kompenserande åtgärder som är under beredning finns att tillgå i tillräcklig utsträckning, skriver det finska inrikesministeriet.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

17 kommentarer på “Gränskontroll får förlängning

 1. Kivi:

  Tänk vad få som reagerar på det här. Finland lade ju aldrig av sin verksamhet och ingen tycks minnas det året flyktingkrisen nästan även den stängde gränsen.

  Då var det inte tal om nåt virus. Men likt förbannat skulle alla svenskar misstänkas.

  Nä det är väl dags att hålla folkomröstning om EU igen. Tror det skulle bli att vi går ur! Vad är den fria handeln i EU. Är det finnarnas köp av snus i Sverige? Men inte fick vi svenskar köpa billig villaolja från Finland. Det skulle vara punktskatt och allt möjligt!

  Men jag hoppas vi svenskar minns det här vid ev kris i Finland. Dem klarar ju sig bäst ensam enligt så många!

  Några affärer verkar i alla fall gå omkull i köpcentrum nu 😂

 2. Ei virus kuole rajojen sulkemisella.pitää olla järki omassa pesköön kädet pitäkää turvavälit ja älkää yski väkijoukoisssa

  • Pysyköön myöskin suomalaiset omassa maassaan… älkää tuoko korona tartuntoja Ruotsiin !

 3. till ”sverigevän”. vår demokratiska regering litar på pandemiexperterna på Folkhälsomyndigheten hur man bäst motarbetar pandemin. Men detverkar som att ”vet inte nått” Åkesson själv verkar vara en expert på pandemin och förlitar sig på typ Olsen. Så alla partier har sina experter som för de mesta förtalar regeringens politik ang pandemin.

  • Valmyndigheten var nersläckt i två timmar under rösträkningen.. det är INTE demokrati. Men vår ”femininistiska regering” är säkert jättebra.. i dina ögon

 4. Att ni orkar tjafsa. Själv var jag på gymmet i morse och gjorde anständigt ifrån mig i bänkpressen trots mogen ålder. Rengjorde såklart stänger efter mig och höll avstånd osv. Minns en gång när jag läste Väinö Linnas Okänd soldat (tuntematon sotilas). Vilka hjältar, Ville Rokks mfl: ”en riktig finne äter järn och skiter kätting” (sic). Vad blev det av det? Nu verkar ju finnarna nästan rädda för sin egen skugga, med federala gränstrupper som man tror ska stoppa smittan?

 5. Det är bara gnällspikar som skickar in inlägg .om ni inte trivs i Sverige flytta till Finland kanske ni corana

 6. i finland ökar antalet smittade per invånare i hela finland mest i tornio området. så smittrisken ökar från tornio- för antalet smittade ökar i haparanda dramatisk från att bara haft ett fåtal i aug. så varifrån kommer smittan? herr rundqvist?

 7. Döda senaste dygnet:
  Norge: 1
  Danmark: 2
  Finland: 3
  Sverige: 96
  Sveriges coronarestrektioner verkar fungera bra.

 8. Bra skrivet. Håller med.
  Under epidemin har de inte gjort mycket. ”Tvätta händerna.”

  Hade jag fått bestämma så skulle det mesta ha stängts i våras. Stoppa smittspridningen, spåra upp och isolera smittade.
  Fast de eftersträvar ju flockimmunitet, även om de inte vågar säga det öppet. Det är därför som de hela tiden talar om att minska smittspridningen, inte stoppa den.
  Finnarna skulle gärna få styra Sverige också.

  Nedstängning nu tack.

  • Drömmen om SUURSUOMI existerar ännu trots tre förlorade krig, och förlust av landområden och skadestånd.
   Styrd av Sovjet, vänskaps och biståndspakten, och nu av Bryssel, självständighet lika med noll.

 9. Vad gör Sverige? Svarar på det själv jo landet gör exakt INGENTING. Löven visar sig framför svenska flaggor och vill verka nationalist men är allt annat än det tyvärr. Hans stängda gränser är helt öppna för allt och alla. Det är ju bara att rulla in lastbilslass med droger vapen då tullarna sitter vid skrivbordet istället för att kontrollera bilar och folk. Hoppas jag inte bröt mot nån av HB:regler nu

  • Ingen gör någonting. Regeringen gör inget, polisen gör inget och tullen gör heller ingenting.
   De enda som gör något är de nationens svartmålare som har mage att kalla sig Sverigevänner. De sitter hemma framför datorn, hackar ilsket på tangentbordet och öser galla över alla och allt i samhället.
   Man undrar hur de mår egentligen.

   • Knapsu du går till personangrepp vilket borde raderas omg. Jag mår bra men du mår nog sämre med tanke på din signatur. Regnbågsflaggan går nog hem hos dig

    • Jag är så trygg i min manlighet att jag räds varken HBTQ-personer eller att kalla mig för Knapsu.
     Det är bara småpojkar som kör machostilen och förargar sig över prideflaggan.

     Personangrepp riktar sig mot en enskild person och ej emot en kategori av människor.

  • Efter folkomröstningen gick Sverige med i Europeiska unionen (EU) 1 januari 1995 – tanken med EU-samarbetet är att inga gränser ska finnas mellan medlemsländerna.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka