fbpx

Gravida får åka sju mil för en undersökning

Sedan ett halvår saknar hälsocentralerna i Övertorneå och Överkalix en barnmorska. Gravida kvinnor måste därför åka till Haparanda eller Kalix för rutinundersökningar.

I ett inlägg på Fria Ord beskriver en distriktssköterska situationen: ”Samtidigt som man pratar om nära vård och vård på lika villkor, tvingas mammor att åka flera mil till Haparanda eller Kalix för att träffa barnmorskan för att utföra sina kontroller på MVC. Vissa mammor överväger att skippa vissa av besöken, då de inte har råd att åka” Hon skriver vidare att det också går ut över cellprovtagningar och ungdomars tillgång till preventivmedel: ”I och med att det nu blivit så svårt att ta sig till barnmorskan, kan det resultera i att ungdomarna väljer bort preventivmedel helt och hållet och detta ökar då risken för oönskade graviditeter och aborter.”

Tomas Vedestig, Sjukvårdspartiet, som sitter i regionfullmäktige fram till årsskiftet säger till radion att han har påtalat detta till regionen och hoppas på förändring.

– Bara för att vi bor i Övertorneå ska man inte behöva åka sju mil till Haparanda för en undersökning med en barnmorska, säger han och tillägger och ingen ungdom ska heller behöva åka sju mil med buss enkel väg för att prata med en barnmorska och eventuellt skaffa preventivmedel, säger han till Meänraatio och P4 Norrbotten.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

11 kommentarer på “Gravida får åka sju mil för en undersökning

  1. Då region Norrbotten inte klarar av att leverera ” Nära Vård”,
    Så får man erbjuda transport till de olika sjukhus och vårdcentraler där vård kan erbjudas.
    Det får helt enkelt gå resor dagligen som man kan boka sig på eller erbjudas reseersättning om man åker själv.
    Alla ska ha lika stor rätt till vård i hela landet.
    Sen när man bor i Tornedalen så är man van vid resor, men det ska inte vara orimligt.
    Är man sjuk så är det rätt jobbigt och kajka runt hela Norrbotten för och få vård.

  2. Väljer man att föda på sjukhus, vilket rekommenderas av vårdpersonal, får man köra ner till Luleå. Sedan köra hem igen dagen efter, nyförlöst och blödande. Inom ett par dagar ska man sedan ner till Kalix om man vill delta i PKU-provet (frivilligt, men en sak som de flesta nog tackar ja till). Kanske även hörselkontroll på det nyfödda barnet efter någon vecka, i fall inte den första kontrollen lyckades. Det blir mycket körande. Man får väl försöka planera in sitt födande så att det blir på sommaren, så man åtminstone slipper köra i snöstorm …

    • Ja men då finns det ju iallafall en mödravård i Pajala kommun. Det finns det inte i Övertorneå eller Överkalix kommun.
      Sen borde absolut mödravården i Tornedalen vara betydligt mycket bättre än vad den är i dag! Och det är någonting som verkligen borde upplysas i tidningarna så våra politiker kanske gör något åt det. Fler borde ”gnälla” i tidningarna om man vill ha en förbättring! Och sen sen påtal om dålig mödravård, borde absolut BB situationen och förbättras i⁸ hela Norrbotten..

  3. I Pajala kommun får gravida också åka långt för undersökning. Till exempel Korpilombolo där många barn föds, får en åka ca 5mil enkelväg för en koll. Men det är ingen som skriver eller ropar om det. Gravida från Muodoslombolo har 109km enkelväg till Pajala hälsocentral och mödrahälsovården, men det är inga artiklar om det heller?
    7 mil är ingenting när man bor på landsbygden!

      • När ska ni inse att Sverige är delat i två. Du har söder och sen norr. Sverige är bara södra delen, resten får klara sig själv bäst den kan.

        Upprepas hela tiden, med massa beslut. Tex elstödet ett nyligt dårskap.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Dansglädje på scenen

Föregående helg fylldes Folkets hus i Haparanda av talang när dansskolan Stage bjöd på årets vårshower. 

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF

En hel del fisk och strålande väder

I söndags var det några kallgrader och inte ett moln på himlen när pimpeltävlingen Vuononappet genomfördes med över 100 deltagare.