Gravida får åka sju mil för en undersökning

Sedan ett halvår saknar hälsocentralerna i Övertorneå och Överkalix en barnmorska. Gravida kvinnor måste därför åka till Haparanda eller Kalix för rutinundersökningar.

I ett inlägg på Fria Ord beskriver en distriktssköterska situationen: ”Samtidigt som man pratar om nära vård och vård på lika villkor, tvingas mammor att åka flera mil till Haparanda eller Kalix för att träffa barnmorskan för att utföra sina kontroller på MVC. Vissa mammor överväger att skippa vissa av besöken, då de inte har råd att åka” Hon skriver vidare att det också går ut över cellprovtagningar och ungdomars tillgång till preventivmedel: ”I och med att det nu blivit så svårt att ta sig till barnmorskan, kan det resultera i att ungdomarna väljer bort preventivmedel helt och hållet och detta ökar då risken för oönskade graviditeter och aborter.”

Tomas Vedestig, Sjukvårdspartiet, som sitter i regionfullmäktige fram till årsskiftet säger till radion att han har påtalat detta till regionen och hoppas på förändring.

– Bara för att vi bor i Övertorneå ska man inte behöva åka sju mil till Haparanda för en undersökning med en barnmorska, säger han och tillägger och ingen ungdom ska heller behöva åka sju mil med buss enkel väg för att prata med en barnmorska och eventuellt skaffa preventivmedel, säger han till Meänraatio och P4 Norrbotten.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

11 kommentarer på “Gravida får åka sju mil för en undersökning

  1. Då region Norrbotten inte klarar av att leverera ” Nära Vård”,
    Så får man erbjuda transport till de olika sjukhus och vårdcentraler där vård kan erbjudas.
    Det får helt enkelt gå resor dagligen som man kan boka sig på eller erbjudas reseersättning om man åker själv.
    Alla ska ha lika stor rätt till vård i hela landet.
    Sen när man bor i Tornedalen så är man van vid resor, men det ska inte vara orimligt.
    Är man sjuk så är det rätt jobbigt och kajka runt hela Norrbotten för och få vård.

  2. Väljer man att föda på sjukhus, vilket rekommenderas av vårdpersonal, får man köra ner till Luleå. Sedan köra hem igen dagen efter, nyförlöst och blödande. Inom ett par dagar ska man sedan ner till Kalix om man vill delta i PKU-provet (frivilligt, men en sak som de flesta nog tackar ja till). Kanske även hörselkontroll på det nyfödda barnet efter någon vecka, i fall inte den första kontrollen lyckades. Det blir mycket körande. Man får väl försöka planera in sitt födande så att det blir på sommaren, så man åtminstone slipper köra i snöstorm …

    • Ja men då finns det ju iallafall en mödravård i Pajala kommun. Det finns det inte i Övertorneå eller Överkalix kommun.
      Sen borde absolut mödravården i Tornedalen vara betydligt mycket bättre än vad den är i dag! Och det är någonting som verkligen borde upplysas i tidningarna så våra politiker kanske gör något åt det. Fler borde ”gnälla” i tidningarna om man vill ha en förbättring! Och sen sen påtal om dålig mödravård, borde absolut BB situationen och förbättras i⁸ hela Norrbotten..

  3. I Pajala kommun får gravida också åka långt för undersökning. Till exempel Korpilombolo där många barn föds, får en åka ca 5mil enkelväg för en koll. Men det är ingen som skriver eller ropar om det. Gravida från Muodoslombolo har 109km enkelväg till Pajala hälsocentral och mödrahälsovården, men det är inga artiklar om det heller?
    7 mil är ingenting när man bor på landsbygden!

      • När ska ni inse att Sverige är delat i två. Du har söder och sen norr. Sverige är bara södra delen, resten får klara sig själv bäst den kan.

        Upprepas hela tiden, med massa beslut. Tex elstödet ett nyligt dårskap.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 65 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Som att vara ”utomlands” hemmavid

Dubbelt nyår vid den svenskfinska gränsen har blivit en tradition, som under nyårskvällen får en ny dimension. Victoriatorget och vidhängande Rajalla formligen kokar vid tolvslaget. 

Haparandabor fick fel information om textilavfall

Från och med 1 januari är det förbjudet att slänga textilier i hushållssoporna. Trots det har Haparandaborna fått information om att trasiga kläder ska slängas i gröna sopkärlet. 

Truls-effekten har även nått Haparanda

Bordtennisintresset ökar i hela landet efter Truls Möregårdhs framgång i sommarens OS i Paris. Även HSKT:s bordtennissektion har sett ett rejält uppsving i intresset. Mellan 30 och 40 nya spelare har anslutit under året. 

Busschauffören sprider glädje till skolbarnen

Busschauffören Bengt Pesula som kör skolbuss mellan Salmis och Nikkala har visat sig vara en riktig glädjespridare. Ibland är han utklädd till häxa, ibland till lucia och i förra veckan var han tomte. 

Johanna fann sitt drömyrke

Olika händelser ledde Johanna Wennerström till den livslånga uppgiften som diakon. 

Underbart är kort vid iskall Strandplan

Under den tidiga fredagskvällen firas en motorburen Lucia med depåstopp och enklare förtäring vid Strandplan. Detta efter att en julklädd kortege rullat längs raggarrutt utstakad av gänget bakom stora Classic Motor Meet. 

Skönsjungande barn spred varm julkänsla

I torsdags fick Hemstrandens seniorboende välkommet besök av en grupp barn från fritidshem vid Aspstrandens skola. 

När solen kom till Tomteland

Julsånger stiger under torsdagskvällen upp från borden i den stora, julutsmyckade matsalen i Tomtemagasinet i Juhonpieti. I det mörkaste Kaamosmörkret strålar solen klart och glatt. Det är Solskensvännerna som tillsammans med Pajala församling besöker tomtens hemvist.