fbpx

Trampar fram konst i snön

Den här trampade Rudi Geisler upp för några veckor sedan i Korpikylä.

KORPIKYLÄ Rudi Geisler från Österrike är känd i sitt hemland för sina enorma konstverk som han trampar upp med snöskor i snön, ofta ute på sjöar. Nu visar han upp sin konstform i Tornedalen tack vare att hans fru Anna Oja kommer från Korpikylä och att de köpt hus där.

Makarna har bott länge i den lilla staden Saalfelden i ett område med omfattande turism. De startade för 30 år sedan en liten firma med turistisk verksamhet. Efter att de hade köpt hus i Korpikylä, i Annas hemby, väljer de att dela sin tid mellan de två platserna.

– Vi är här så mycket vi kan, säger Anna, som njuter av att vara tillbaka hemma i byn.

Det har också lett till att vi som bor i trakten har fått uppleva något utöver det vanliga.

Träffades i skidbackarna

Året var 1987 när de två träffades. Anna jobbade på en annan skidskola än den där Rudi jobbade som skidguide och skidlärare. Han var också tränare för det österrikiska och det kanadensiska landslaget. Tillsammans har de, för Atlasresor och Maria Alm, tagit emot grupper för teambildnings och ledarskapsprogram i företaget Outdoor Team Geisler.

De berättar att de har jobbat med stora grupper turister som de till exempel har byggt möbler av snö med, samt iglon som turisterna sedan fått vara med om upplevelsen att övernatta i.

Får vara delaktiga

Numera går företagsidén också ut på att trampa upp stora konstverk i snön. Formen kan väljas utifrån firmans logotype, jubileumsårtal som ska firas, eller annan speciell figur eller form. Rudi berättar att det brukar bli ungefär 35 verk under en säsong.

– Det går till så att jag ritar upp mönstret. När jag sedan bestämmer mig för platsen måste allt stämma. Snön måste passa. Den får till exempel inte vara för djup eller för lös. Det är bättre när den har sjunkit ihop lite. Vi har för övrigt lite annan typ av snö i Österrike. Den är lättare att trampa. Här har snön mera luft i sig, har jag upptäckt när jag nu för första gången har skapat i snö här i Korpikylä, säger Rudi Geisler.

Resultatet ses från luften

När han sökt upp rätt plats mäter han upp den med en kompass. De mönster som han har skapat i Korpikylä har han trampat upp själv. Men hemma i Österrike har han hjälp av beställarna.

– De måste vara fokuserade och om det ska bli perfekt måste man ha tid. De som är med ser inte mönstret förrän det är klart och fotograferat med hjälp av drönaren uppifrån, men de har varit med och trampat och de känner sig delaktiga.

För att skapa på det sätt som Rudi gör säger han att det enda som behövs är dina fötter, din vilja och din uthållighet.

Det som kan hända när verket är klart är att det kan stå kvar ett par veckor eller kanske endast en dag på grund av blåsten, solen eller av ny snö.

– Allt förändras men ger plats för nytt, konstaterar Rudi Geisler.

I den stjärna, med en diameter på 180 meter, som Rudi senast har skapat berättar han att det inte finns en enda rak linje. Den tog sju timmar för honom att trampa upp och han gick 2,5 mil.

Vidderna, tystnaden och rötterna

Om livet för övrigt säger paret att det känns lyxigt att leva på två underbara platser.

– Jag tror att människan känner varifrån hon kommer. Med djupa rötter så står man bra och klarar sig. Här har vi vidderna och tystnaden, säger Anna Oja.

På deras plats i Österrike har allt varit stängt hittills under pandemin eftersom alla lever på turismen. Där behöver för övrigt en större mångfald byggas upp, konstaterar paret.

För oss i Tornedalen har de två bidragit med ett helt nytt koncept som lika gärna kunde utgöra en turistisk attraktions- och dragkraft här hos oss.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

9 kommentarer på “Trampar fram konst i snön

  • Så häftigt! Detta borde bli vår nya hobby i Haparanda!
   Vi har ju förutsättningarna

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.