fbpx

Haparandabladet får ny chefredaktör

Haparandabladet får en ny chefredaktör och ansvarig utgivare, Axel Andén tar över efter Örjan Pekka den 1 november.
Haparandabladet får en ny chefredaktör och ansvarig utgivare, Axel Andén tar över efter Örjan Pekka den 1 november. Foto: Haparandabladet

TORNEDALEN: Örjan Pekka har varit chefredaktör och ansvarig utgivare på Haparandabladet sedan 1997. På måndagsförmiddagen offentliggjordes nyheten att han lämnar över till sin efterträdare, Axel Andén som tillträder tjänsten som chefredaktör och ansvarig utgivare  den 1 november. 

Haparandabladet är inte obekant för honom, sommaren 2016 gjorde han sitt första inhopp på tidningen.

– Haparandabladet är en välskött dagstidning som spelar en mycket viktig roll för samhällena i Tornedalen med sina lokala granskningar. Den är en av få fristående dagstidningar i Sverige som inte köpts upp av någon av de stora koncernerna och efter två somrar som nyhetschef vet jag att det är ett roligt jobb med fantastiska kollegor. Mitt nya uppdrag känns både hedrande och spännande när jag nu också ska leda tidningens utvecklingsarbete, säger Axel Andén.

Axel Andén är 37 år och kommer närmast från uppdraget som chefredaktör på Medievärlden, som ingår i Bonnier-koncernen. Han har tidigare arbetat på Dala-Demokraten och Svenska Dagbladet och varit medarbetare på Helsingborgs Dagblads kultursida.

Örjan Pekka är dock inte helt ute ur bilden, han fortsätter som tidningens vd, ledarskribent samt ägare av Haparandabladet.

– Det känns riktigt roligt. Axel Andén tillför en digital kompetens och en kunskap om media som kommer att vara värdefull för våra läsare och annonsörer. Han är också känd bland våra läsare, då han under ett antal perioder sedan 2016 jobbat på Haparandabladet, säger Örjan Pekka.

– Det är självklart tråkigt att tappa Axel som varit en sådan drivande kraft bakom Medievärlden under 13 års tid och jag vill gratulera Örjan Pekka till en kanonrekrytering, säger Resumés affärschef Mathias Kallio.

Axel Andén har också skrivit en avskedstext i Medievärlden.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

13 kommentarer på “Haparandabladet får ny chefredaktör

 1. hi hi nu blir man rassenasse om man klagar på bensinpriset…notera också man blir rassenasse om man tvivlar på Sveriges egen Greta…att man nu blir rassenasse när man frågar var alla hitresande skall arbeta är ju sedan länge känt…

 2. Ni som tycker att man inte får skriva vad som helst se ovan,så mycket svammel från Ej razist som man får läsa det är rent plågsamt.

 3. och ang extrem högern s.k bensin uppror. i Norge av alla länder kostar en liter bensin ca 18 skr. varför? högern styr i Norge med stöd av rasister framskrittpartiet. och landet har stora tillgångar i oljeprodukterna. varför högre pris i Norge. och även Finland har i stort sett samma pris som vi i Sverige. ni i upproret tillhör extrem högern och sympatiserar med sd och inget annat, svammel! och ni i upproret kör säkert en volvo xl60 årsmodell 2018. vad kosta bilbytet?

 4. hur ställer sig nuvarande redaktörer till sthl moderaternas krav på att hela publ service ska avvecklas och tas över av privata aktörer? jag får rysningar i hela kroppen. bara för att frågan bara kommer upp. vart vill extrem högern ha för Sverige. samma som orbans Ungern? och nazi sd håller med. sälj svt2 bara för att dom håller på med nyheter på meän kieli, samiska, arabiska, spanska osv. och snart är kristi brud med på extrem högerpolitiken. de är en skrämmande utveckling. kristersson tids som partiledare är 6 månader borta och sen har vi ett razi block i sver8ge med nu 46 % av rösterna.

 5. välkomnar den nya redaktören. men reagerar när gamle redaktörer säger att hb FORTSÄTT kommer att granska makten!!!?? frågan är vilka granskningar och oegentligheter nuvarande redaktör har gjort under 20 år>? och nu kan man ju inte göra några granskningar när högervänner har makten i hpda, ötå och till viss del i Pajala.

 6. Marita glöm det i denna tidning. För mycket PK och intresset svalnar när man inte får skriva som man vill. Tänk så mycket energi PK ismen tar och vad är resultatet? Noll och intet.

 7. Vi får hoppas på yttrandefrihet !

  Man får inte alltid skriva sina åsikter även om det är sanningen och fakta finns.

  Ta tex om miljö frågor. Och invandring etc

 8. hmm hur måndedenna nyrekrytering påverka HB webbens ”klotterplank” det var ju en tid då man kunde kommentera DN,s artiklar tex men det avslutades..elaka tungor säger att kommentarerna ofta gick emot Journalistens och DN,s agenda…

 9. Ett gott tecken! Bonnier-imperiet måste vara i verklig kris om en av dess medarbetare frivilligt går över till en liten presstödsberoende tidning som HB. Det ska, förövrigt, bli intressant att se hur denne Andén lyckas motverka ”extremism och populism” med ”fakta”. Fakta har ju en tendens att göra folk till populister och, om man har lite tur, extremister.

  • Hej Jan-Erik,
   Rekryteringen är en offensiv satsning från Haparandabladets sida. Och en värvning av en stark kraft – från ett offensivt Bonnier, som står starkt.

   Däremot bryter rekryteringen mot den etablerade modellen att alltid gå från mindre organisation till större, ett faktum som jag är mycket nöjd med.

   Mvh
   Örjan Pekka

 10. Inte det då Bonnier SvD Dala demokraten är vänstervridna så det står härliga till.

 11. Behövs en innovatör, att köra i gamla hjulspår är fel taktik. Nytt blod friskar upp !

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.