fbpx

HB lyfter norra Sverige i TV4

Örjan Pekka tar gärna chansen att i tv lyfta lokala frågor. Därför har han tackat ja till att medverka i "Efter fem" som på söndagar ska ha mer fokus på lokaljournalistik.

HB:s Örjan Pekka ska medverka återkommande i TV-programmet Efter fem. Och då vill han ta chansen att belysa att Sverige är långt och att det finns stora skillnader.

TV4:s nyhetsprogram ”Efter fem”, med programledarna Tilde de Paula Eby, Anna Brolin, Axel Pileby och Henrik Alsterdal, sänds varje vardag och tar upp aktuella riks- och världsnyheter, händelser och snackisar.

Från och med den gångna helgen har ”Efter fem” utökats med sändningar även på söndagar, och nu med mer fokus på svenska nyheter från veckan som gått, och lokala händelser/berättelser från hela landet.

Aktuellt från Tornedalen

I och med att helgversionen ska ge mer utrymme för lokala nyheter från mindre redaktioner har Haparandabladet fått förfrågan om att medverka återkommande, vilket ägaren och ledarskribenten Örjan Pekka tackat ja till.

– Tanken är att jag ska skicka in aktuella grejer som jag har skrivit om i ledarspalten och sedan försöka lyfta det och beskriva situationen eller vardagen eller händelser i vår nordliga del av Sverige, säger han.

Kan du ge något exempel på vad du vill lyfta?

– Jag tänkte lite på frågan om statssekreterarens ålfiske. Där borde det väl inte vara något problem, för Kustbevakningen har ju i norr, här i Bottenviken, resurser för att jaga varenda enskild fiskare. Det är ju bara att de avsätter samma resurser nere i Skåne för att freda ålen. Tydligen var det bara Havs- och vattenmyndigheten som hade fångat statssekreteraren, men det finns ju både länsstyrelse och Kustbevakning så nog borde man kunna stävja det där tjuvfisket ganska fort bara man prioriterar resurserna rätt.

Elstöd och polarklädsel

Andra ämnen Örjan Pekka tycker är värt att lyfta är att landet är långt, och hur olika förhållandena är.

– Jag tänker bland annat på elstödsdiskussionen. Vi har bara ministrar som bor söder om Borlänge, precis där elstödsgränsen går. Det finns ett perspektiv i Sverige som utgår från i första hand 08-området och i andra hand sydligare regioner, säger Pekka som även ser en poäng att ta upp partiledare Buschs polarfärdsklädsel i två minusgrader (då hon besökte Kiruna).

– Det är kanske inte tidernas viktigaste fråga, men visar vilken främmande syn som finns på

norra Sverige, det som jag brukar kalla huvuddelen av landet, säger Pekka som vill ta chansen att lyfta att alla delar av landet behövs för att utveckla Sverige som helhet.

– Inte minst med tanke på att LKAB ska konkurrera ut Kina vad gäller jordartsmetaller. Då blir plötsligt landet i norr viktigt igen.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

5 kommentarer på “HB lyfter norra Sverige i TV4

  1. Bravo! Lycka till Örjan! Tornedalen och Norrland förtjänar all publicitet (som är bra). En förhoppning är ändå att budskapet från dig går ut på att Norrland och Sverige är en del av samma kaka utan separatiskt svammel eller gnäll om åtgärder mot tjuvfiske osv. Och, eftersom såna som jag av dig tidigare kallats brunskjorta eller syltrygg hoppas jag du inte kommer i studion i dina svarta skinnbyxor, sånt kan också ge trista associationer. Sammanfattningsvis, lycka till, jag håller tummarna👍

  2. Högerns TV har slopat region- och text-TV och väder prognoser, för att öka vinsten för deras ägarel. Örjan och HB är högern som går dessa bolag till mötes med reklam som betalning! PublicSevice kostar oss skattebetalare endast 1.300 kr/år inkl. tv och alla radio kanaler. Alla vet att att det är ett smygtittande och hörande på publicservice kanaler från höger motståndare, trots att det vill avveckla Sveriges bästa tv och radio! PS. vem orkar titta på Viaplay sändningar från skidors världs-cup med alla dessa reklam avbrott!?DS

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka