fbpx

Sämsta laxåret på 20 år

Laxfiskare på Torneälven. Foto: Magnus Brodin

Laxräkningen vid Kattilakoski visar på en betydligt lägre mängd lax i år jämfört med föregående år.
De senaste dagarna har cirka 700 laxar passerat laxräknaren vid Kattilakoski i Övertorneå kommun, vilket är en markant minskning jämfört med drygt 2000 laxar per dag under samma period förra året. Fram till den 28 juni har totalt 9505 laxar räknats i år, jämfört med 23704 laxar under samma tidpunkt 2022 och imponerande 43326 laxar år 2021.

– Det är mindre lax i år än vad det varit de senaste 20 åren. Det går så klart att spekulera kring vad det beror på, men det är ingen som egentligen kan svara på, säger Janne Kortelainen, fiskebevakningen vid Länsstyrelsen

Observatörerna fortsätter att övervaka situationen för att få en bättre förståelse av den aktuella laxpopulationens hälsa och de faktorer som kan påverka dess överlevnad.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

8 kommentarer på “Sämsta laxåret på 20 år

  1. Vi vet historisk att om det fiskas mindre vid inloppen till älvarna så ökar laxbeståndet i älvarna.

  2. Kan möjligen bero på överfiskning i havet samt den stora populationen av säl som får föröka sig fritt.

  3. Det har alltid funnits sämre och bättre vandringsår . De som har minnen från 40- och 50 talet vet det.

  4. skulle inte förvåna mig om det inte är på grund av sprängningen av gasledningen allt beror på laxen och annan fisk inte känner inte vart dom ska återvända till sina lek älvar? en liten teori vem vet?

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka