fbpx

Hela Sveriges befolkning får informations-sms

Under måndagen börjar det plinga i samtliga 22 miljoner svenska mobilabonnemangs telefoner. Sms:et innehåller information om skärpta föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19. 

Avsändare är Folkhälsomyndigheten, Fohm, och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. ”Spridningen av covid-19 i Sverige måste minska. För det krävs att vi alla bidrar genom att följa Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd. Den 14 december träder nya skärpta råd ikraft i hela landet. De innebär att alla är skyldiga att vidta försiktighetsåtgärder för att skydda sig själva och andra mot spridning av covid-19”, skriver MSB på sin hemsida.

Sms-utskicket är ett sätt att skapa bred kännedom om råden och hur befolkningen måste anpassa sig för att motverka smittspridning. Utskicket görs på direkt uppdrag av regeringen. Landets teleoperatörer har medverkat till att göra informationsinsatsen möjlig. Inför utskicket har Folkhälsomyndigheten och MSB även tagit hjälp av Post- och telestyrelsen, PTS, samt Datainspektionen.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

4 kommentarer på “Hela Sveriges befolkning får informations-sms

 1. Vilken tur att vi har en sån handlingskraftig regering!
  Först ger Socialdemokraterna oss gratis vaccin och nu ett sms!

 2. Inget nytt under solen. Känns som ett helt onödigt sms. Om folk struntar i råden nu, så lär inte detta sms göra någon skillnad. ” skärpta råden” !? Uddlöst.

 3. Information från myndigheterna: Följ de nya skärpta råden för att stoppa spridningen av covid-19. Läs mer på webbplatsen Krisinformation.

  Står inte mer än så.
  Lycka till alla utan dator eller kunskap hur internet fungerar.

  • Så här ser motsvarande sms i Finland
   STM tiedottaa: Koronatilanne Suomessa vaikeutuu. Suojaa itseäsi ja muita. Tarkista alueesi suositukset ja rajoitukset: thl.fi/alueet

   SHM informerar: Coronavirusläget i Finland försämras. Skydda dig själv och andra. Se regionala rekommendationer och begränsningar: thl.fi/regioner

   MSAH Epidemic alert: COVID-19 is worsening in Finland. Protect yourself & others. Please follow regional recommendations & restrictions. Read more thl.fi/regions

   SDM Koronadiedahus: Epidemiijadilli Suomas vattasmuvva. Suddje iezat ja earaid. Cuovo guovllut avzzuhusaid ja raddjehusaid. Lassediedut thl.fi/alueet

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning. 

MC- och bilentusiaster njöt av våren

Gatorna i centrala Torneå fylldes av mullrandet av motorer den första maj när det var dags för den traditionella paraden för motorentusiaster. 

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus.