fbpx

Är du förberedd för kris?

Vecka 39 genomförs den årliga ”Krisberedskapsveckan”, för att var och en ska påminnas om att se över sin egen beredskap.

Krisberedskapsveckan är ett initiativ från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Veckan genomförs sedan 2017 tillsammans med länsstyrelser, kommuner, frivilligorganisationer, företag och privatpersoner.

Syftet med informationskampanjen är helt enkelt att öka människors motståndskraft inför samhällskriser och ytterst krig.

Och målet är att alla som kan är förberedda för att klara sig en vecka med mat, vatten, radio och värme.

På MSB:s hemsida ges tips om vad man bör ha hemma, i hemberedskap. Det handlar bland annat om rent vatten i dunkar, mat som inte behöver kyl/frys, alternativa värmekällor, kontanter, en radio som går utan elektricitet, batterier, tändstickor, husapotek och så vidare.

En orsak till att Krisberedskapsveckan är speciellt viktigt nu är det oroliga världsläge. I och med Rysslands invasion av Ukraina finns ökad risk för störningar i importen av både varor och tjänster.

”Energibristen, stigande priser, pandemin och klimatförändringarna påverkar oss också just nu”, påminner MSB.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Är du förberedd för kris?

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF

En hel del fisk och strålande väder

I söndags var det några kallgrader och inte ett moln på himlen när pimpeltävlingen Vuononappet genomfördes med över 100 deltagare. 

Pensionär tog chansen att bli en skolmormor

Två timmar i veckan kommer skolmormor Margareta Tengberger till Aspstrandens skola och läser med eleverna. Hennes lön är uppskattning och glada tillrop från barn.