fbpx

Helgen då vi minns våra döda

Lördagen den 31 oktober firas Alla helgons dag, och på söndag den 1 november är det Allhelgondagen.

De två dagarna med så lika namn kan vara förbryllande. Klart är dock att Alla helgons dag är en röd dag med rörligt datum, som firas den lördag som infaller mellan den 31 oktober och den 6 november.

På Nordiska museets hemsida uppges att Alla helgons dag firas i Sverige sedan andra världskriget med att tända ljus på gravarna för att minnas och hedra våra döda. Och på Svenska kyrkans hemsida uppges att denna dag uppmärksammas alla helgon, kända som okända. Bland de kända helgonen nämns Lucia, den Heliga Birgitta och Franciskus.

Allhelgonadagen firas däremot alltid på samma datum, den 1 november. Och även denna dag är till för att minnas och hedra våra döda.

Därtill finns ännu en dag då vi ska minnas och hedra våra döda närstående, Alla själars dag, som alltid infaller söndagen efter Alla helgons dag. I år infaller Alla själars dag och Allhelgonadagen på samma dag.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Helgen då vi minns våra döda

  1. Der är fint att få pynta gravarna men så sorgligt att den har skändats tredje gången senast i veckan min syster har gjort 5 st hjärtan och lagt dem på vår mors grav men stulna eller bortkastade hur är en människa funtad som gör så? Jag blir så ledsen.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Nu tar kvinnorna plats

Fler kvinnor tar plats på ledande positioner i kommunen den här mandatperioden.
– Det är viktigt att hälften av befolkningen också är representerade inom politiken. Ska vi lyfta jämställdheten i vår kommun så måste politiken visa vägen och vara ett föredöme, säger kommunalrådet Nina Waara (S).