fbpx

Helgen då vi minns våra döda

Lördagen den 31 oktober firas Alla helgons dag, och på söndag den 1 november är det Allhelgondagen.

De två dagarna med så lika namn kan vara förbryllande. Klart är dock att Alla helgons dag är en röd dag med rörligt datum, som firas den lördag som infaller mellan den 31 oktober och den 6 november.

På Nordiska museets hemsida uppges att Alla helgons dag firas i Sverige sedan andra världskriget med att tända ljus på gravarna för att minnas och hedra våra döda. Och på Svenska kyrkans hemsida uppges att denna dag uppmärksammas alla helgon, kända som okända. Bland de kända helgonen nämns Lucia, den Heliga Birgitta och Franciskus.

Allhelgonadagen firas däremot alltid på samma datum, den 1 november. Och även denna dag är till för att minnas och hedra våra döda.

Därtill finns ännu en dag då vi ska minnas och hedra våra döda närstående, Alla själars dag, som alltid infaller söndagen efter Alla helgons dag. I år infaller Alla själars dag och Allhelgonadagen på samma dag.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Helgen då vi minns våra döda

  1. Der är fint att få pynta gravarna men så sorgligt att den har skändats tredje gången senast i veckan min syster har gjort 5 st hjärtan och lagt dem på vår mors grav men stulna eller bortkastade hur är en människa funtad som gör så? Jag blir så ledsen.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka