Idag är dagen då vi kan visa lite extra kärlek till nära och kära eller varför inte till folk i allmänhet.
14 februari är också alla hjärtebarnsdag. Varje år föds 2.000 barn med ett medfött hjärtfel i Sverige. De allra flesta överlever, men de kommer inte att uppleva samma barndom som sina vänner och klasskamrater. Även ett behandlat hjärtfel påverkar barnets uppväxt.
Ett trasigt barnhjärta smärtar en hel familj. Men samtidigt som oron är stark är det viktigt att lära sig om och förbereda sig på de livsförändrande förutsättningarna.
Faktum är att många medfödda hjärtfel kan upptäckas redan under ultraljudet och varje år utförs närmare 500 kirurgiska ingrepp och 250 kateteringrepp på barn och ungdomar. Men hur brådskande en operation är beror på symtom och vilket hjärtfel barnet har. I vissa fall kan ytterligare ingrepp behöva göras senare i livet.
I dag lever närmare 30.000 barn och 40.000 vuxna med ett medfött hjärtfel i Sverige. Det märks inte alltid utanpå, men många av dessa påverkas dagligen av sitt hjärtfel och har ständiga utmaningar i vardagen.
Vill man låta hjärtat vara med och stödja forskningen om hjärtsjukdomar finns en rad fonder att skänka pengar till, bland andra; Hjärtebarnsfonden, Norrländska hjärtfonden och Hjärt- lungfonden.