fbpx

Det blir tre semesterperioder inom vården

Med start sommaren 2021 kommer Haparanda stad att införa tre semesterperioder för personal inom vård och omsorg.

Haparanda stad har efter överläggning med Kommunal i enighet beslutat att införa tre semesterperioder, istället för två som i dag, för personal inom vård och omsorg med start sommaren 2021, meddelar Haparanda stad i ett pressmeddelande under måndagens eftermiddag.

”Kommunen under tidigare somrar haft stora svårigheter att rekrytera sommarvikarier. Syftet med att införa tre semesterperioder är att säkerställa verksamheten”, säger Haparanda stads HR-chef Niclas Asplund.

Asplund tror att kommunen i och med beslutet kommer att kunna erbjuda en stabilare arbetsmiljö under sommaren samt erbjuda sommarvikarierna en längre tids anställning under sommaren.

Efter sommaren 2021 kommer en utvärdering av förändringen att ske.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

32 kommentarer på “Det blir tre semesterperioder inom vården

 1. Klart man har brist på vikarier när man behandlar sina anställda som boskap.
  Vem vill börja jobba inom vården när man hör och ser hur kommunen behandlar sina vårdanställda

 2. Dålig fackförening vi har. (Kommunal).Dom gör precis så som arbetsgivaren vill. Varför betala flera hundra kr till en sån fackförening varje månad, när de går bakom vår rygg. Och gör beslut med arbetsgivaren, utan att ens fråga oss.

 3. Att facket går med på att det blir 3 semesterperioder utan att informera medlemmarna om det. Det tycker jag är under all kritik.

 4. Inte första gången beslut tas utan att fråga personalen först. Förtroendet för arbetsgivaren är noll. Vad blir det för beslut nästa gång, indragen semester?

  • Bra sagt Janne, nu blir det högst 2 veckor tillsammans med familjen på semestern jämfört 4 veckor som normalt

 5. Nu kom det äntligen fram att det är vikariebrist inom kommunen! Länge har ansvariga förnekat att så är fallet.

  Senaste tiden har det känts att vem som helst duger att komma och arbeta inom vården. Räcker att man säger att ett intresse finns så är cheferna nöjda, fast man är outbildad och inte har en aning om hur det är att jobba med dementa.

  Dags att ansvariga rannsakar sig själv, det är ni som gör att vikariebrist uppstår.

  Blir en mycket spännande sommar som väntar.

 6. Jaa, hoppas ni vågar ta erat beslut om uppsägning. Jag sa upp mej från vårdjobbet i kommunen redan 2013. Efter 3 skifts arbete med dålig lön och usla arbetstider. Efter detta så har jag mått kanoners bra och jobbat vars jag vill.

 7. Vilket gnäll det blev, Flera företag har 3 semester perioder.
  Men det är vanliga Haparanda ”Det har alltid varit så att vi får välja själv när vi ska ha semester.” Rädda för lite förnyelser.

  Alla får ändå lika i slutändan. Har man riktigt tur så är det ryssvärme i juni när man är ledig..

 8. Vi arbetar redan obekväma tider helger och delade turer och nu ska man ta det ett steg längre.

 9. Till våren går tåget från Hpda
  Då kliver jag på och lämnar denna by.
  Skulle vara intressant att veta vad herr Tornberg har att säga om detta beslut.
  Fy f-n vilket pissbeslut

 10. Och där for gemensam semester med familjen, kommunen lever i sin egna lilla bubbla.

 11. Då har jag två veckor semester tillsammans med mina barn.
  Barnvänliga Haparanda så länge du inte jobbar åt Haparanda Stad?

 12. Tips till uskor och övrig vårdpersonal: säg upp er lagom till sommaren!
  Är brist på personal så ni kan nog förhandla upp era löner rejält till hösten.

 13. Klimatet är ganska kallt på den orten i månaden juni, men det är uthärdligt med het klädsel. Den höga säsongsbetonade normen är 14°C. Den i genomsnitt lägsta registrerade temperaturen är 10°C. Således är medeltemperaturen i juni i Haparanda 12°C. Dessa temperaturer är långt bort från de registrerade observerade i Haparanda i juni med en maximal registrering på 23°C 2011 och minsta registreringen -1°C under 2019. Du kan hoppas att ha 3 dagar med temperaturer över 18°C eller 10 procent av månaden.

 14. Varje vecka får man läsa hur fantastisk personalen är! samtidigt planeras det i hemlighet försämringar för samma personal , hur ska man kunna behålla kompetent personal om man har den personalpolitiken? Fy fan!

  • Tror ni att sjukskrivningarna kommer, att ta slut efter coronan. Med detta hälsoschema och 3 semesterperioder kommer hälften av personalen vara borta på hösten. Och då behövs det många timvikarier. Hur går det då, ni vill ju minska antalet timmisar?

   • Varför korta av arbetsturerna när ordinarie personal är borta. Vikarien får flera timmar kortare tur. Är det lagligt? Arbetsgivaren sparar pengar, snart är ekonomin i balans. Och vi på golvet blir ännu tröttare, när det saknas personal.

    • Just genom nerkortning blir det extra surt att vara vikarie åt Haparanda kommun – därför sticker de som kan. Ordinarie personal på plats får slita dubbelt och vikarien får problem med a-kassaredovisning med skiftande timmar. Lika å dräpa fotfolket. Sakta men säkert gör arbetsgivaren det, och facket Kommunal nickar godkännande på.

 15. Vadå sommarvikarier?

  Vi har ju snart ”hälsoschema” då behövs ju inga vikarier…ja just det ja vi är ju alla vikarier då.

  Speciellt dåligt att vi inte fått veta nåt innan. Man får läsa sig till via media 😠 bra personalinformation kommunen har 👍

 16. Har haft ett arbete med 5 semesterperioder…
  Perfekt, man kan alltid byta med någon…
  Och om man har otur med vädret, så är Det inte arbetsgivarens fel.

  • När det gäller kommunen så får du inte ens byta period!

   Perioderna får inte ändras oavsett om personalen är överens med varandra eller inte.

   Såhär har det varit flera år så den biten är ju ingen nyhet direkt!

   Sedan kan man undra att vem vill byta och ha semester 1 juni?

 17. Om kommunen gör arbetsplatserna mer attraktiva och höjer lönerna rejält så blir det inga problem med att rekrytera sommarvikarier samt att jobbet blir attraktivt för ungdomarna också så dom stannar kvar på orten.
  Löneförhöjningar behövs inom vård- och omsorgspersonal och inte bara för chefer, mellanchefer, medelchefer och i kommunhuset.
  Kommunens strategi är en ättestupa idag och om inget görs så är en katastrof på ingående.

  • Tyvärr fick cheferna eller rättare sagt enhetschefen veta detta samma dag som de anställda, dock cirka två timmar tidigare bara, via mail. Vi hann aldrig meddela ut det åt någon! Jävligt less på att det alltid ska skyllas på cheferna, men i alla fall era närmaste chefer vet sällan någonting före er, tvärtom får vi många många gånger läsa i tidningen om vad som är på gång.

   • Ja, organisationen har ju inte ens förtroende till sina chefer. Allt ska vara beslutat och klart så ingen hinner informera, protestera mot beslutet som lilla gruppen i kommunhuset redan bestämt att driva igenom. Med samtycke från Kommunal. Har länge funderat på vem är det egentligen som bekostar Kommunals närvaro, vems frågor bedriver Kommunal? Delaktighet behövs inte för någon inom Haparanda kommunen. Attraktiv arbetsgivare? Nej!

 18. Tycker alla i kommunen skall ha 3 semesterperioder så behåller man servicen till medborgarna även under sommaren

 19. Gäller det kommunhuset också, eller jobbar man hemifrån hela sommaren? om kommunen skulle ha bättre personalpolitik gentemot vikarierna och ordinarie personal så skulle det finnas folk.

 20. Hur mycket försämringar ska vård- och omsorgspersonalen behöva tåla? Blir det mera försämringar så får Ni vara beredda på att folk börjar säga upp sig Nu har arbetsvillkoren för personalen slagit i botten, attraktiv arbetsgivare? Nej, inte något mer.

  • Otroligt sorgligt! Att facken väljer att tillmötesgå arbetsgivaren i en så här betydelsefull fråga. Tycker synd om barnen som blir drabbade av 3 perioder-semester.. Vi föräldrar, som annars sliter inom vårdyrket.. låga löner, skiftgång.. och nu även detta! Driv iväg alla från golvet… med Era så kallade nödvändiga förändringar!

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Dansglädje på scenen

Föregående helg fylldes Folkets hus i Haparanda av talang när dansskolan Stage bjöd på årets vårshower. 

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF

En hel del fisk och strålande väder

I söndags var det några kallgrader och inte ett moln på himlen när pimpeltävlingen Vuononappet genomfördes med över 100 deltagare.