fbpx

Dyrt röstfiske i Övertorneå

Ordföranden i socialnämnden (SJVP) har tydligen börjat förbereda sig för kommande års kommunalval med ett dyrt röstfiske. Ja, på annat sätt kan det ju inte vara när man väljer att motionera i kommunfullmäktige om att utbetala så kallad lönebonus till personal inom sitt verksamhetsområde. Enligt motionen ska det tydligen handla om personal som har stått i frontlinjen under pandemitiden. Det är här som det blir riktigt fel. Ska man betala ut så kallade bonusar så får man vackert ta och beakta även vårdcentralspersonal som inte är anställda av kommunen och som definitivt har stått i frontlinjen. Kommer regionen att ta några särskilda beslut om bonusar? Har vare sig kommunen eller regionen råd med bonusar? Finns det någon samordning mellan arbetsgivarna?

I Övertorneå kommun såväl som i Sverige i övrigt fastställs arbetstagarnas löneökningar mellan arbetsmarknadens parter utan statlig inblandning. Det har visat sig mycket olyckligt för lönebildningen i Sverige när politiken har lagt sig i avtalsrörelser. Som politiker borde SJVP-ordföranden i stället sträva efter att söka höja kvalitén i vården för våra äldre. Kanske även fundera över arbetsmiljö och bemanning. Har SJVP-ordföranden överhuvudtaget funderat över verksamhetens mål och inriktning?

Jag har ingenting emot att personal arbetande i Övertorneå kommun har goda arbetsvillkor. Däremot löser man inte problemen inom vården med att skänka bort skattemedel som alla, inklusive våra vårdtagare, har bidragit till. Hur står det för övrigt till med SJVP-ordförandens matematikkunskaper? Skänker man till 150 – 200 personer 20.000 kronor vardera, oberoende av ”anställningsgrad” innebär detta en kostnad för kommunen på 4,2 – 5,6 miljoner kronor inklusive arbetsgivaravgifter. Glöm inte bort att därtill lägga på cirka 12 procent semesterersättning.

Piimä-Erkki

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

10 kommentarer på “Dyrt röstfiske i Övertorneå

 1. Jo man behöver höja lönerna inom vård men det jag vill komma till är hur korrupt övertorneå kommun är man skor sina egna och nära. Samt att vissa chefer tycker om slicka uppåt och sparka nedåt mentaliteten.

 2. Bonusar skall inte utbetalas i privata eller offentliga verksamheter, då dessa har fått mycket omfattande bidrag från oss skattebetalare.

  • Läste Vedestigs debattare i Haparandabladet. Han säger sig kämpa för jämställdhet och kvinnors rättigheter. Lite komiskt ändå.

 3. SJVP är det ett parti i ledningen eller i opposition? Man innehar bl.a ordförande poster i fullmäktige och socialnämnden f.f.?? Skriver man motioner då är man väl i opposition? eller i ledningen för då agerar man?! Märkligt högerparti som velar om rollen i Ötå politiken. Samma gäller väl i Happis!

 4. Piimä- Erkki har helt rätt i analysen av motionen. För det första finns det andra inom kommunen som också har arbetat i offentliga miljöer. Vet inte vad Vedestig menar med frontlinjen. Ingen har ju arbetat med covidpatienter som på IVA. Varför han just valt vårdpersonal beror väl på att han själv arbetar där och kommer att få åtnjuta av bonusen. Men som Vedestig brukar säga ”pengar är inget problem”

 5. Voi voi Erkki , vilken bitterhet som speglar sig i dina ord.
  Den motionen är ett jättebra initiativ för att lyfta upp dom yrkesgrupper som jobbar hårt med fara för sin hälsa hela tiden.
  Så släpp din bitterhet KirnuPiimäErkki och gläds åt att det finns vettiga politiker i Övertorneå!

  • Bybo verkar vara vääääldigt insatt i detta ämne och hur bra det kommer att bli 😎. Synd att inte Vedestig själv, som offentlig politiker, vågar debattera om han nu är så vettig 🤔
   Orättvist är det dock om vissa gynnas medan andra arbetsgrupper som också slitit och riskerat hälsan för att hålla samhället igång, blir utan. Kommunen ska väl behandla sina anställda lika eller?

 6. Det brukar vackert heta att man ska tänka på vårdpersonalen. När Covid blåst förbi så är det ingen som ägnar en tanke på vårdpersonalen. Förra våren pratades det mycket om vårdpersonalen och att dessa ska premieras. Under sommaren så gick smittan ner och plötsligt var det knäpptyst. Inte ett ord om några premier. Nu när smittan ökar så kommer de tomma orden igen. Vårdpersonalen blir blåsta året runt, oberoende om det finns en smitta eller inte. Förr var det krav på kompetens och utbildning inom vård och omsorg. Det fanns sökande. Idag, då det är dåliga villkor inom branschen så tvingas man ta den man får för tillfället. Det är ingen kö av sökande. Höj lönerna, minska på bidragen och kön av sökande når ända till Luppio.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Här svälter älgarna ihjäl

Stora flockar av älgar på Haparanda Sandskär fortsätter att svälta ihjäl. Varje år hittas ett antal kadaver efter älg som svultit till döds

Projekt för att få fisk till avloppsdike

Trafikverket byter vägtrumma i Kainulasjärvi för att avlägsna vandringshinder för fisk och levande organismer. Arbetet beräknas kosta uppåt 2,5 miljoner kronor. – Det blir ingen fisk, det är ett avloppsdike, hävdar byborna.

Jättesatsning på turism på Luppioberget

Bygglovshandlingar är inlämnade till Övertorneå kommun och Tillväxtverket har gett klartecken för 50 miljoner kronor. – När snön smälter börjar vi med att slå upp plintarna till stugorna och den 18 december i år kommer de första gästerna, säger Johan Väisänen.

Konkursen i Northland avslutad

Efter sex års arbete slutredovisar nu konkursförvaltaren Hans Andersson gruvbolaget Northlands konkurs – en av Sveriges största någonsin. Fordringsägarna med förmånsrätter får bara en bråkdel av sina fordringar betalda. Pajalaföretagen får inte ett korvöre. Ingen på Northland misstänks för brott.