fbpx

Ingen fågelinfluensa i Haparanda

Den 28 juli åkte Spyridon Xenos och Kseniia Sergeeva ut för att dokumentera fåglarna, och skicka dem på analys. Foto: Spyridon Xenos

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) fick nyligen in rapporter om döda fåglar i Haparanda. Efter en analys bekräftar de nu att det inte rörde sig om fågelinfluensa.
För ungefär två veckor sen rapporterade en Haparandabo in till SVA, att han upptäckt ett antal döda skrattmåsar. Rapporten kom också in till kommunen, där Spyridon Xenos, tf förvaltningschef på samhällsbyggnadsförvaltningen, och Kseniia Sergeeva, miljöinspektör, gav sig ut för att samla in fåglarna och skicka dem på analys.

– Vi åkte dit, några stycken plockades upp med all försiktighet, således med handskar och plastpåsar samt i enlighet med instruktionerna vi fick ifrån SVA. Det var en fredag så de döda fåglarna vi plockade upp frysförvarades så att förruttnelseprocessen ej tog fart, berättar Spyridon Xenos.

Samma dag beställdes transportmaterial från SVA. Veckan därpå kunde fåglarna skickas in för obduktion för att fastställa dödsorsak. Igår kom svaret på proverna, där viltpatologen kunde fastställa att aviärt influensavirus, det vill säga fågelinfluensa, inte kunde påvisas.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN