fbpx

Ingen obligatorisk masstestning – men enskilda kan tvingas till hälsokontroll

I fredags gick regionförvaltningsverket i finska Lappland ut med att gränskommuner ska ordna hälsokontroll för inresande.

Ovan nämnda hälsokontroll omfattar bland annat coronatest.

Dock betyder det inte att samtliga inresande tvingas till coronatest, utan det var ett missförstånd.

Sari Kemppainen, överläkare vid regionförvaltningsverket, förtydligar att alla inresande inte är tvungna att ge coronatest utan hälsovården bedömer om det finns behov.

I praktiken betyder det att hälsomyndigheten bedömer om test anses nödvändigt. Om någon vägrar ett test, trots att det ses som nödvändigt, kan hälsovården vända sig till regionförvaltningsverket, som kan bestämma om den enskilda ska genomföra ett obligatoriskt test.

Beslut fattas från fall till fall.

Enligt Kemppainen kommer ändringen i lagen om smittsamma sjukdomar träda i kraft i april. Efter det kan regionförvaltningsverken även fatta beslut om obligatorisk masstestning.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

8 kommentarer på “Ingen obligatorisk masstestning – men enskilda kan tvingas till hälsokontroll

 1. Tornedalen med sitt ”meänkieli”. Jaa-a. Vad är det för något? Egentligen? Ett ”språk” (dialekt) som ingen pratar idag. En konstig blandning av finska och svenska.

 2. Undrar om detta hoppande speglar också hur statsministern och hälsominister beter sig, så kallande beslut som nån timme senare tas åter. Finland styrs av personer utan erfarenhet. Kommer att betyda stora statsskulder i framtiden, som vi alla måste betala

  • @Gränsgångare

   Dem verkar ha svårt ta beslut om saker när det jämt ändras.

   Finns inte heller inga klara regler för alla.

  • Hej Gränsgångare. Jag vill förtydliga att det var jag själv som missförstod att fredagens information gällde masstestning. Därför blev det fel i texten.

 3. Mielenkiinnolla seuraan montako ruotsista saapuu suomeen. Kenellä on varaa maksaa testistä 250€ kruunuissa noin 3000 .testi tehdään 48 tunnan välein .pähkähullua toimintaa lypsää köyhiltä rahat.kysyn vaan

  • @vähävarainen

   No näinhän se on. Mut jonkunhan ne testit ja kaiken tämän on maksettava.

   Hyvä kun joku ottaa tämänkin asian ylös kun jatkuvasti halutaan näitä kaikenlaisia rajotuksia. Jonkun ne on maksettava ja siitä ei paljoa puhuta.

   • Ei ehkä sinulle suoraan mutta joku ne silti maksaa… Luuletko että esim henkilökunta ja sielä olevat laitteistot ovat ilmaisia? Entäs sitten kokeiden analyysit? Lista on loputon….

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Förslag: Sju platser där vindkraft kan byggas

Naturskyddsföreningen gjorde för några år sedan en inventering av sju olika platser inom Pajala kommun där vindkraft kan byggas. Käymäjärvi tillhör inte dessa förslag. Samtliga föreslagna parker ligger sydväst om Pajala centralort och på längre avstånd från större byar.

Vattenfall utestängdes från Pajala kommuns Infocenter

HB kan avslöja att Vattenfall stoppades från att informera pajalaborna om vindkraftplanerna i Käymäjärvi i kommunens Infocenter i centrala Pajala. Beslutet togs enligt flera personer av kommunchefen Stefan Millgård, vilket han idag förnekar. Samtidigt stoppade han och utvecklingschefen Fredrik Holmström näringslivsstrategen Erik Mella från fortsatta kontakter med Vattenfall.

En ung man med ett gott hjärta

När Aaron Invall i Haparanda läste artikeln i HB om lilla Filimon som flytt från Ukraina frågade han sin mamma Kati Invall om han kunde ge lite leksaker till Filimon. HB såg till att de fick träffas och Aaron Invall och hans mamma Kati Invall uppskattade att få träffa Filimon och hans mamma och mormor som var väldigt rörda och tacksamma över att det finns så vänliga människor.

Två glädjebesked för Pajala Airport

Pajala får behålla två tur och returflyg per dag enligt ett färskt beslut från Trafikverket som motiverar det med att de lyssnat på gruv- och stålindustrin. Och i fredags lämnades bygglovshandlingarna in för utbyggnad av en ny utrikesterminal på Pajala Airport, som ska stå klar i oktober.

Siktar mot kommunalrådsposten

Med för närvarande tre mandat i Övertorneå kommun siktar Sjukvårdpartiet med Tomas Vedestig som ordförande på så mycket som sju till tio mandat. Han styrde kommunen tillsammans med Tomas Mörtberg, men nu säger han sig vara väl förberedd för att göra det på egen hand.