fbpx

Ingen obligatorisk masstestning – men enskilda kan tvingas till hälsokontroll

I fredags gick regionförvaltningsverket i finska Lappland ut med att gränskommuner ska ordna hälsokontroll för inresande.

Ovan nämnda hälsokontroll omfattar bland annat coronatest.

Dock betyder det inte att samtliga inresande tvingas till coronatest, utan det var ett missförstånd.

Sari Kemppainen, överläkare vid regionförvaltningsverket, förtydligar att alla inresande inte är tvungna att ge coronatest utan hälsovården bedömer om det finns behov.

I praktiken betyder det att hälsomyndigheten bedömer om test anses nödvändigt. Om någon vägrar ett test, trots att det ses som nödvändigt, kan hälsovården vända sig till regionförvaltningsverket, som kan bestämma om den enskilda ska genomföra ett obligatoriskt test.

Beslut fattas från fall till fall.

Enligt Kemppainen kommer ändringen i lagen om smittsamma sjukdomar träda i kraft i april. Efter det kan regionförvaltningsverken även fatta beslut om obligatorisk masstestning.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

8 kommentarer på “Ingen obligatorisk masstestning – men enskilda kan tvingas till hälsokontroll

 1. Tornedalen med sitt ”meänkieli”. Jaa-a. Vad är det för något? Egentligen? Ett ”språk” (dialekt) som ingen pratar idag. En konstig blandning av finska och svenska.

 2. Undrar om detta hoppande speglar också hur statsministern och hälsominister beter sig, så kallande beslut som nån timme senare tas åter. Finland styrs av personer utan erfarenhet. Kommer att betyda stora statsskulder i framtiden, som vi alla måste betala

  • @Gränsgångare

   Dem verkar ha svårt ta beslut om saker när det jämt ändras.

   Finns inte heller inga klara regler för alla.

  • Hej Gränsgångare. Jag vill förtydliga att det var jag själv som missförstod att fredagens information gällde masstestning. Därför blev det fel i texten.

 3. Mielenkiinnolla seuraan montako ruotsista saapuu suomeen. Kenellä on varaa maksaa testistä 250€ kruunuissa noin 3000 .testi tehdään 48 tunnan välein .pähkähullua toimintaa lypsää köyhiltä rahat.kysyn vaan

  • @vähävarainen

   No näinhän se on. Mut jonkunhan ne testit ja kaiken tämän on maksettava.

   Hyvä kun joku ottaa tämänkin asian ylös kun jatkuvasti halutaan näitä kaikenlaisia rajotuksia. Jonkun ne on maksettava ja siitä ei paljoa puhuta.

   • Ei ehkä sinulle suoraan mutta joku ne silti maksaa… Luuletko että esim henkilökunta ja sielä olevat laitteistot ovat ilmaisia? Entäs sitten kokeiden analyysit? Lista on loputon….

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning. 

MC- och bilentusiaster njöt av våren

Gatorna i centrala Torneå fylldes av mullrandet av motorer den första maj när det var dags för den traditionella paraden för motorentusiaster. 

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus.