fbpx

Ingen obligatorisk masstestning – men enskilda kan tvingas till hälsokontroll

I fredags gick regionförvaltningsverket i finska Lappland ut med att gränskommuner ska ordna hälsokontroll för inresande.

Ovan nämnda hälsokontroll omfattar bland annat coronatest.

Dock betyder det inte att samtliga inresande tvingas till coronatest, utan det var ett missförstånd.

Sari Kemppainen, överläkare vid regionförvaltningsverket, förtydligar att alla inresande inte är tvungna att ge coronatest utan hälsovården bedömer om det finns behov.

I praktiken betyder det att hälsomyndigheten bedömer om test anses nödvändigt. Om någon vägrar ett test, trots att det ses som nödvändigt, kan hälsovården vända sig till regionförvaltningsverket, som kan bestämma om den enskilda ska genomföra ett obligatoriskt test.

Beslut fattas från fall till fall.

Enligt Kemppainen kommer ändringen i lagen om smittsamma sjukdomar träda i kraft i april. Efter det kan regionförvaltningsverken även fatta beslut om obligatorisk masstestning.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

8 kommentarer på “Ingen obligatorisk masstestning – men enskilda kan tvingas till hälsokontroll

 1. Tornedalen med sitt ”meänkieli”. Jaa-a. Vad är det för något? Egentligen? Ett ”språk” (dialekt) som ingen pratar idag. En konstig blandning av finska och svenska.

 2. Undrar om detta hoppande speglar också hur statsministern och hälsominister beter sig, så kallande beslut som nån timme senare tas åter. Finland styrs av personer utan erfarenhet. Kommer att betyda stora statsskulder i framtiden, som vi alla måste betala

  • @Gränsgångare

   Dem verkar ha svårt ta beslut om saker när det jämt ändras.

   Finns inte heller inga klara regler för alla.

  • Hej Gränsgångare. Jag vill förtydliga att det var jag själv som missförstod att fredagens information gällde masstestning. Därför blev det fel i texten.

 3. Mielenkiinnolla seuraan montako ruotsista saapuu suomeen. Kenellä on varaa maksaa testistä 250€ kruunuissa noin 3000 .testi tehdään 48 tunnan välein .pähkähullua toimintaa lypsää köyhiltä rahat.kysyn vaan

  • @vähävarainen

   No näinhän se on. Mut jonkunhan ne testit ja kaiken tämän on maksettava.

   Hyvä kun joku ottaa tämänkin asian ylös kun jatkuvasti halutaan näitä kaikenlaisia rajotuksia. Jonkun ne on maksettava ja siitä ei paljoa puhuta.

   • Ei ehkä sinulle suoraan mutta joku ne silti maksaa… Luuletko että esim henkilökunta ja sielä olevat laitteistot ovat ilmaisia? Entäs sitten kokeiden analyysit? Lista on loputon….

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Konsultkarusellen fortsätter

Konsultkarusellen vid Haparanda Värmeverk har fortsatt. Kostnaderna uppgår nu till cirka elva miljoner kronor motsvarande 10,6 procent av investeringen i panna och byggnader. 300 ”skallkrav” från konsulterna och 256 sidor kontraktshandlingar gav en komplex upphandling.

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.