fbpx

Kalix sjukhus prisas för sin strokevård

KALIX:  Kalix sjukhus prisas för tredje året i rad av Riksstroke för att ha en strokevård i toppklass.
Riksstroke är ett kvalitetsregister som ska bidra till att strokevården håller hög och jämn kvalitet i hela landet. När Riksstroke utser bästa strokevården och vilka som får hedersomnämnande tittar de på hur väl olika sjukhus uppfyller de mål som finns för strokevård.

– Det handlar om vad vi gör med patienterna. Vilka läkemedel och behandlingar de får och vilka bedömningar som vi gör, säger strokesjuksköterskan Eva Olofsson i ett pressmeddelande.

Vid stroke är två saker viktiga – hur lång tid det tar innan man får vård och att rätt kompetens hos sjukvårdspersonalen som tar emot patienten. På Kalix sjukhus uppges ett högfungerande team finnas som tar emot strokepatienter från östra Norrbotten.

Vidare uppges att i förhållande till befolkningsunderlaget har östra Norrbotten flest antal patienter med stroke och tia i hela landet.

När det gäller neurologiska sjukdomar finns krav på att ett team bestående av flera yrkesgrupper ska ta hand om patienterna. För strokepatienter handlar det om sjuksköterskor, undersköterskor, fysioterapeut, arbetsterapeut, kurator, logoped, dietist och läkare.

Tack vare att Kalix sjukhus har alla yrkesgrupperna i teamet kan de se till att patienten får bra vård genom hela vårdkedjan – från akutsjukvården och vård på strokeenheten till rehabiliteringen efteråt.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka