Nya akutvårdsplatser ger tydliga vinster

KALIX: Det har varit hög beläggning på de fem nya akutvårdsplatserna som öppnades 18 februari i år vid Kalix sjukhus.

I ett pressmeddelande från Region Norrbotten uppges att vinsterna med de nya platserna märks tydligt: ”patienterna får rätt vård i rätt tid och känner sig tryggare”.

En akutvårdsplats innebär att akut sjuka patienter som är i behov av övervakning och snabb utredning inom 24 timmar får det, i stället för att läggas in på en avdelning vid sjukhuset.

– Om läkaren bedömer att patienten inte behöver läggas in på en avdelning men är i behov av övervakning under nästkommande timmar är akutvårdsplatser ett utmärkt alternativ, säger Kristina Nilsson, enhetschef vid akuten, och tillägger att platserna innebär att de inte skickar runt patienterna mellan olika instanser i onödan.

Under de fem första veckorna blev 31 patienter från akutvårdsplatserna inlagda på en vårdavdelning medan 81 personer kunde efter utredning och behandling åka hem.

Efter sommaren väntar en utvärdering och ett beslut om akutvårdsplatserna vid Kalix sjukhus blir kvar.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Nya akutvårdsplatser ger tydliga vinster

  1. Det var på tiden att det kommer positiva nyheter från region nord Det här får man tillskriva den nya regions ledningen

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Kärlek över stängd gräns

Den stängda gränsen har haft stor påverkan på mångas liv vid svenskfinska gränsen, och idag startar Haparandabladet en artikelserie för att dokumentera vittnesmål från gränsstängningen. Det första vittnesmålet kommer från Olivia Lilleberg och Hussein Naseri.

Elisabeth Holmgren
Hon uppfann brevlådeshopping

När Coronapandemin var ett faktum kunde Elisabeth Holmgren, själv tillhörandes en riskgrupp, inte längre resa runt och sälja kläder. Då föddes hennes idé om brevlådeshopping.

Här är Pajalas nya ridklubb

Nu finns krafter som arbetar för att starta upp en ridklubb och åter öppna stallet samt ett ridhus. HB kan först av alla avslöja att den nya ridklubben ska heta Pajala Hästkraft.