fbpx

Astra Zenecas vaccin kan ges även till äldre

Ny data från Storbritannien bekräftar att Astra Zenecas vaccin har god skyddseffekt även för äldre.

Det här betyder att den tidigare rekommendationen, från den 2 februari, om att begränsa användningen av Astra Zenecas vaccin till personer under 65 år upphör.

Folkhälsomyndigheten skriver i ett pressmeddelande att myndigheten rekommenderar nu att alla de tre vaccinerna mot covid-19 som är godkända i Sverige ska användas till alla åldersgrupper i befolkningen över 18 år.

– Samtliga vacciner som erbjuds är mycket effektiva och har enligt studierna en god skyddseffekt för alla över 18 år, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

7 kommentarer på “Astra Zenecas vaccin kan ges även till äldre

 1. Haparanda har väl ännu inte ens börjat vaccinera personer med hemtjänst? Är det möjligtvis så att Haparanda är ensamma, i hela Sverige, om att inte ens ha börjat vaccinera personer med hemtjänst?

  • Det är verkligen otroligt att Haparanda inte ens har börjat vaccinera personer med hemtjänst!!! Och det finns ingen i hälsovården som vågar ta ansvar och svara varför det är så! Personer med hemtjänsten hör till fas 1 men det har Haparanda inte iakttagit.

 2. I Torneå har över 80% av alla över 80 år fått minst en dos. Hur är det i Haparanda? I hela Finland ( 5,5 milj. invånare) har 470 000 fått minst en dos ( över 10% av alla vuxna), i Sverige( över 10 milj. invånare) lite över 500 000.
  Länsi – Pohja ( Kemi, Torneå mm) har just nu bland de lägsta smittotalen i hela Finland. Hur är det i Norrbotten?

 3. @ r.i.p.
  För kännedom.
  Astra Zenecas vaccin mot covid-19 har också visat sig effektivt mot den brasilianska varianten av viruset. Går att läsa på löpet idag.

  Ju förr världens befolkning blir vaccinerade, desto snabbare blir vi kvitt Covid-19. Det finns i min mening ingen annan utväg.

  Vänligen

  • r.i.p.: Anser du dig ha en större kunskap när det gäller vaccin än vad den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har? Har du tittat på underlagen från EMA i detalj som FHM, som faktiskt rekommenderar vaccinet i Sverige, har gjort? Jag antar att svaret på båda frågorna är nej och därför undrar jag HUR du kan ta på dig rollen som någon som rekommenderar eller inte rekommenderar ett vaccin mot Covid-19?

 4. Fick Astra zenecas vaccin den första dosen den 25/2 och får nästa dos den 5/5, så det är 10 veckor emellan och så får man räkna med ytterligare 2 veckor innan man har fullt skydd. Jobbar inom vården och är därmed en prioriterad grupp, alltså fas 1. Har fullt skydd i slutet på maj.
  Bor i södra Sverige numera.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning. 

MC- och bilentusiaster njöt av våren

Gatorna i centrala Torneå fylldes av mullrandet av motorer den första maj när det var dags för den traditionella paraden för motorentusiaster. 

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus.