fbpx

Astra Zenecas vaccin kan ges även till äldre

Ny data från Storbritannien bekräftar att Astra Zenecas vaccin har god skyddseffekt även för äldre.

Det här betyder att den tidigare rekommendationen, från den 2 februari, om att begränsa användningen av Astra Zenecas vaccin till personer under 65 år upphör.

Folkhälsomyndigheten skriver i ett pressmeddelande att myndigheten rekommenderar nu att alla de tre vaccinerna mot covid-19 som är godkända i Sverige ska användas till alla åldersgrupper i befolkningen över 18 år.

– Samtliga vacciner som erbjuds är mycket effektiva och har enligt studierna en god skyddseffekt för alla över 18 år, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

7 kommentarer på “Astra Zenecas vaccin kan ges även till äldre

 1. Haparanda har väl ännu inte ens börjat vaccinera personer med hemtjänst? Är det möjligtvis så att Haparanda är ensamma, i hela Sverige, om att inte ens ha börjat vaccinera personer med hemtjänst?

  • Det är verkligen otroligt att Haparanda inte ens har börjat vaccinera personer med hemtjänst!!! Och det finns ingen i hälsovården som vågar ta ansvar och svara varför det är så! Personer med hemtjänsten hör till fas 1 men det har Haparanda inte iakttagit.

 2. I Torneå har över 80% av alla över 80 år fått minst en dos. Hur är det i Haparanda? I hela Finland ( 5,5 milj. invånare) har 470 000 fått minst en dos ( över 10% av alla vuxna), i Sverige( över 10 milj. invånare) lite över 500 000.
  Länsi – Pohja ( Kemi, Torneå mm) har just nu bland de lägsta smittotalen i hela Finland. Hur är det i Norrbotten?

 3. @ r.i.p.
  För kännedom.
  Astra Zenecas vaccin mot covid-19 har också visat sig effektivt mot den brasilianska varianten av viruset. Går att läsa på löpet idag.

  Ju förr världens befolkning blir vaccinerade, desto snabbare blir vi kvitt Covid-19. Det finns i min mening ingen annan utväg.

  Vänligen

  • r.i.p.: Anser du dig ha en större kunskap när det gäller vaccin än vad den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har? Har du tittat på underlagen från EMA i detalj som FHM, som faktiskt rekommenderar vaccinet i Sverige, har gjort? Jag antar att svaret på båda frågorna är nej och därför undrar jag HUR du kan ta på dig rollen som någon som rekommenderar eller inte rekommenderar ett vaccin mot Covid-19?

 4. Fick Astra zenecas vaccin den första dosen den 25/2 och får nästa dos den 5/5, så det är 10 veckor emellan och så får man räkna med ytterligare 2 veckor innan man har fullt skydd. Jobbar inom vården och är därmed en prioriterad grupp, alltså fas 1. Har fullt skydd i slutet på maj.
  Bor i södra Sverige numera.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Förslag: Sju platser där vindkraft kan byggas

Naturskyddsföreningen gjorde för några år sedan en inventering av sju olika platser inom Pajala kommun där vindkraft kan byggas. Käymäjärvi tillhör inte dessa förslag. Samtliga föreslagna parker ligger sydväst om Pajala centralort och på längre avstånd från större byar.

Vattenfall utestängdes från Pajala kommuns Infocenter

HB kan avslöja att Vattenfall stoppades från att informera pajalaborna om vindkraftplanerna i Käymäjärvi i kommunens Infocenter i centrala Pajala. Beslutet togs enligt flera personer av kommunchefen Stefan Millgård, vilket han idag förnekar. Samtidigt stoppade han och utvecklingschefen Fredrik Holmström näringslivsstrategen Erik Mella från fortsatta kontakter med Vattenfall.

En ung man med ett gott hjärta

När Aaron Invall i Haparanda läste artikeln i HB om lilla Filimon som flytt från Ukraina frågade han sin mamma Kati Invall om han kunde ge lite leksaker till Filimon. HB såg till att de fick träffas och Aaron Invall och hans mamma Kati Invall uppskattade att få träffa Filimon och hans mamma och mormor som var väldigt rörda och tacksamma över att det finns så vänliga människor.

Två glädjebesked för Pajala Airport

Pajala får behålla två tur och returflyg per dag enligt ett färskt beslut från Trafikverket som motiverar det med att de lyssnat på gruv- och stålindustrin. Och i fredags lämnades bygglovshandlingarna in för utbyggnad av en ny utrikesterminal på Pajala Airport, som ska stå klar i oktober.

Siktar mot kommunalrådsposten

Med för närvarande tre mandat i Övertorneå kommun siktar Sjukvårdpartiet med Tomas Vedestig som ordförande på så mycket som sju till tio mandat. Han styrde kommunen tillsammans med Tomas Mörtberg, men nu säger han sig vara väl förberedd för att göra det på egen hand.