fbpx

Krav på förarbevis för vattenskoter 2022

Nästa sommar måste den som kör vattenskoter ha giltigt förarbevis. Det beslutade riksdagen förra onsdagen.

Redan i sommar kan förare börja utbilda sig och Transportstyrelsen jobbar just nu för att hjälpa utbildarna komma i gång så fort som möjligt. Kravet på förarbevis för vattenskoter börjar gälla den 1 maj 2022. För att ha sitt förarbevis redo när kravet väl börjar gälla behöver dock många förare gå utbildningen redan den här säsongen. Från och med den 1 juli i år går det att ansöka om förarbevis hos Transportstyrelsen. Intresset för att bedriva utbildningar stort. Ett drygt 40-tal utbildare har i dagsläget meddelat att de tänker ansöka om att få utbilda blivande vattenskoterförare och väntar på startskottet den 1 juli, uppger Transportstyrelsen i ett pressmeddelande. För att få ta ett förarbevis måste man vara 15 år och genomgått en utbildning med godkänt resultat. Utbildningen är både teoretisk och praktisk, tar ungefär två dagar och avslutas med ett prov. Den som kör vattenskoter utan förarbevis kan straffas med böter. Det är polisens uppgift att kontrollera att förare har förarbevis. Både polisen och kustbevakningen har rätt att stoppa en vattenskoter för en rutinkontroll. Förarbeviset kan återkallas om innehavaren begår brott som till exempel sjöfylleri. Personer som redan har ett förarintyg för fritidsbåt, kustskepparintyg eller ett manöverintyg för högfartsbåt utfärdat av Nämnden för båtlivsutbildning behöver inte gå utbildningen för vattenskoter. Inte heller den som har en yrkesutbildning till fartygsbefäl. Undantag från kravet på förarbevis gäller också vid statliga myndigheter, vid sjöräddning och organiserad tränings-, tävlings- och uppvisningsverksamhet.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

9 kommentarer på “Krav på förarbevis för vattenskoter 2022

 1. Det borde införas en max effekt på 15 hk både för snöskoter och vattenskoter.
  Då slipper vi förarbevis och får ”bukt” med dessa vansinnesfarter både på snö och vatten.

  /En som varit med länge

 2. Jag ser bara vattenskotrar som leksaker. När snöskotersäsongen är över då kommer vattenskotern fram. Ska vi spara på miljön då kanske vi måste ta bort leksakerna först.

 3. Någon måtta måste det vara. Förra sommaren så korsade en vattenskoter min linje på fartleden alldeles framför min båt. Jag drog av på gasen för att undvika kollision. Så någon form av förarbevis med skepparexamen behövs faktiskt.

  • Skepparexamen krävs om du ska styra båtar över 12 meters längd och inte vattenskotrar på drygt 2 meter. Skärpning!

 4. Blir man olaglig över en natt om man äger och kör en vattenskoter samt har tagit körkort B före år 2000? Då är någonting fel!

  • Vad har ett b körkort med vattenskotrar att göra eller kanske hen har tänkt köra på vägen med den

   • Snart fd egenföretagaren? Jag jämför givetvis med terrängskoterns upplägg men det flög väl ovanför ditt huvud ser jag.

 5. vad.kan en sådan lust kosta och sen blir det ännu vägskatt på dom när man fraktar dom på vägen!!

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Bygger en digital hubb

Susann Svennemyr i Muodoslompolo ser gärna en digital mötesplats i byn och hennes vision sammanfaller med Pajala kommuns intentioner om att starta digitala hubbar i byarna. I Muodoslompolo är intresset för att jobba på distans stort.

Analys: Det blir nej till vindkraft

Den 11 oktober ska kommunfullmäktige i Pajala besluta om vindkraftsparken i Käymäjärvi som Vattenfall vill bygga. HBs analys visar att det blir ett nej och därmed ett kommunalt veto mot vindkraft. Men det förutsätter att normala jävsregler gäller annars är utgången mer oviss.

Grön våg i Tornedalen

”Det är en trend att folk väljer att bosätta sig på mindre orter. Det jag också noterar är att det inte är så att merparten flyttar till centralorten utan det är faktiskt två tredjedelar som flyttar in till byarna, så det är en liten grön våg känner jag”, säger Övertorneås kommunalråd Tomas Mörtberg. HB har besökt två barnfamiljer som nyligen flyttat in i varsin släktgård.

Ny lärarduo i Pajala

Megan Robson och Anita Karvonen är båda nya lärare på Centralskolan i Pajala. Efter att ha bott på ett flertal platser i Sverige flyttade Anttisbördiga Anita Karvonen för två veckor sedan till Pajala. Hon och kollegan Megan Robson, från Vancouver i Kanada, ska dela på fjärdeklassarna.