fbpx

Krav på förarbevis för vattenskoter 2022

Nästa sommar måste den som kör vattenskoter ha giltigt förarbevis. Det beslutade riksdagen förra onsdagen.

Redan i sommar kan förare börja utbilda sig och Transportstyrelsen jobbar just nu för att hjälpa utbildarna komma i gång så fort som möjligt. Kravet på förarbevis för vattenskoter börjar gälla den 1 maj 2022. För att ha sitt förarbevis redo när kravet väl börjar gälla behöver dock många förare gå utbildningen redan den här säsongen. Från och med den 1 juli i år går det att ansöka om förarbevis hos Transportstyrelsen. Intresset för att bedriva utbildningar stort. Ett drygt 40-tal utbildare har i dagsläget meddelat att de tänker ansöka om att få utbilda blivande vattenskoterförare och väntar på startskottet den 1 juli, uppger Transportstyrelsen i ett pressmeddelande. För att få ta ett förarbevis måste man vara 15 år och genomgått en utbildning med godkänt resultat. Utbildningen är både teoretisk och praktisk, tar ungefär två dagar och avslutas med ett prov. Den som kör vattenskoter utan förarbevis kan straffas med böter. Det är polisens uppgift att kontrollera att förare har förarbevis. Både polisen och kustbevakningen har rätt att stoppa en vattenskoter för en rutinkontroll. Förarbeviset kan återkallas om innehavaren begår brott som till exempel sjöfylleri. Personer som redan har ett förarintyg för fritidsbåt, kustskepparintyg eller ett manöverintyg för högfartsbåt utfärdat av Nämnden för båtlivsutbildning behöver inte gå utbildningen för vattenskoter. Inte heller den som har en yrkesutbildning till fartygsbefäl. Undantag från kravet på förarbevis gäller också vid statliga myndigheter, vid sjöräddning och organiserad tränings-, tävlings- och uppvisningsverksamhet.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

9 kommentarer på “Krav på förarbevis för vattenskoter 2022

  1. Det borde införas en max effekt på 15 hk både för snöskoter och vattenskoter.
    Då slipper vi förarbevis och får ”bukt” med dessa vansinnesfarter både på snö och vatten.

    /En som varit med länge

  2. Jag ser bara vattenskotrar som leksaker. När snöskotersäsongen är över då kommer vattenskotern fram. Ska vi spara på miljön då kanske vi måste ta bort leksakerna först.

  3. Någon måtta måste det vara. Förra sommaren så korsade en vattenskoter min linje på fartleden alldeles framför min båt. Jag drog av på gasen för att undvika kollision. Så någon form av förarbevis med skepparexamen behövs faktiskt.

    • Skepparexamen krävs om du ska styra båtar över 12 meters längd och inte vattenskotrar på drygt 2 meter. Skärpning!

  4. Blir man olaglig över en natt om man äger och kör en vattenskoter samt har tagit körkort B före år 2000? Då är någonting fel!

    • Vad har ett b körkort med vattenskotrar att göra eller kanske hen har tänkt köra på vägen med den

      • Snart fd egenföretagaren? Jag jämför givetvis med terrängskoterns upplägg men det flög väl ovanför ditt huvud ser jag.

  5. vad.kan en sådan lust kosta och sen blir det ännu vägskatt på dom när man fraktar dom på vägen!!

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka