fbpx

Krisledningsnämnd aktiveras

HAPARANDA: Haparanda kommun aktiverar nu en krisledningsnämnd, vilket aldrig har skett tidigare. Anledningen är den osäkra situationen kring finska gränsen, rapporterar SVT Norrbotten under torsdagseftermiddagen.

Gods och arbetspendling är ännu tillåtet mellan Sverige och Finland men om gränsen stängs helt även för arbetspendling som regeringen i Finland har föreslagit drabbas Tornedalen och inte minst vården och den offentliga sektorn hårt. Just nu väntar man på att Finlands riksdag ska fatta beslut i frågan.

Enligt SVT är den eventuella gränsstängningen orsaken till att Haparanda kommun har aktiverat en krisledningsnämnd.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

3 kommentarer på “Krisledningsnämnd aktiveras

 1. I Finland har vi kris – vi är rädda för virus, som hotar liv både i Finland, Sverige och i alla länder. Vi har också krisledningsnämnd, regering, som vill dela landet i så små arealer, att man kan hitta ” vägar viruset går fram. Just nu tänker vi mera på människor, som kan mista sitt liv än människor, som kanske blir permitterade en stund.

 2. Kan inte de som blir utan arbete, snabbutbildas till vårdbiträde, som går bredvid en utbildad undersköterska ?
  Kanske ett steg från total kaos.

 3. Ett mycket bra beslut!
  Nu är det allvar… och gränssamarbetet prövas rejält. Tyvärr tycks det som om nationalstaterna aktiverar gränsen som begränsning, när den aldrig har varit det. Men Covid-19 kommer att pröva solidariteten och tron på att man kan förlita sig på att gränsgrannen alltid ställer upp. Så verkar inte fallet vara idag då protektionismen slår igenom i Finland.. Då måste man fundera på om rekryteringar framöver ska beakta boende och medborgarskapet som kriterium. Det är inte bra, men kanske nödvändigt för att säkra leveranser av välfärd och kompetens.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen.