fbpx

Krisledningsnämnd aktiveras

HAPARANDA: Haparanda kommun aktiverar nu en krisledningsnämnd, vilket aldrig har skett tidigare. Anledningen är den osäkra situationen kring finska gränsen, rapporterar SVT Norrbotten under torsdagseftermiddagen.

Gods och arbetspendling är ännu tillåtet mellan Sverige och Finland men om gränsen stängs helt även för arbetspendling som regeringen i Finland har föreslagit drabbas Tornedalen och inte minst vården och den offentliga sektorn hårt. Just nu väntar man på att Finlands riksdag ska fatta beslut i frågan.

Enligt SVT är den eventuella gränsstängningen orsaken till att Haparanda kommun har aktiverat en krisledningsnämnd.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

3 kommentarer på “Krisledningsnämnd aktiveras

 1. I Finland har vi kris – vi är rädda för virus, som hotar liv både i Finland, Sverige och i alla länder. Vi har också krisledningsnämnd, regering, som vill dela landet i så små arealer, att man kan hitta ” vägar viruset går fram. Just nu tänker vi mera på människor, som kan mista sitt liv än människor, som kanske blir permitterade en stund.

 2. Kan inte de som blir utan arbete, snabbutbildas till vårdbiträde, som går bredvid en utbildad undersköterska ?
  Kanske ett steg från total kaos.

 3. Ett mycket bra beslut!
  Nu är det allvar… och gränssamarbetet prövas rejält. Tyvärr tycks det som om nationalstaterna aktiverar gränsen som begränsning, när den aldrig har varit det. Men Covid-19 kommer att pröva solidariteten och tron på att man kan förlita sig på att gränsgrannen alltid ställer upp. Så verkar inte fallet vara idag då protektionismen slår igenom i Finland.. Då måste man fundera på om rekryteringar framöver ska beakta boende och medborgarskapet som kriterium. Det är inte bra, men kanske nödvändigt för att säkra leveranser av välfärd och kompetens.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Bygger en digital hubb

Susann Svennemyr i Muodoslompolo ser gärna en digital mötesplats i byn och hennes vision sammanfaller med Pajala kommuns intentioner om att starta digitala hubbar i byarna. I Muodoslompolo är intresset för att jobba på distans stort.

Analys: Det blir nej till vindkraft

Den 11 oktober ska kommunfullmäktige i Pajala besluta om vindkraftsparken i Käymäjärvi som Vattenfall vill bygga. HBs analys visar att det blir ett nej och därmed ett kommunalt veto mot vindkraft. Men det förutsätter att normala jävsregler gäller annars är utgången mer oviss.

Grön våg i Tornedalen

”Det är en trend att folk väljer att bosätta sig på mindre orter. Det jag också noterar är att det inte är så att merparten flyttar till centralorten utan det är faktiskt två tredjedelar som flyttar in till byarna, så det är en liten grön våg känner jag”, säger Övertorneås kommunalråd Tomas Mörtberg. HB har besökt två barnfamiljer som nyligen flyttat in i varsin släktgård.

Ny lärarduo i Pajala

Megan Robson och Anita Karvonen är båda nya lärare på Centralskolan i Pajala. Efter att ha bott på ett flertal platser i Sverige flyttade Anttisbördiga Anita Karvonen för två veckor sedan till Pajala. Hon och kollegan Megan Robson, från Vancouver i Kanada, ska dela på fjärdeklassarna.