fbpx

Krisledningsnämnd aktiveras

HAPARANDA: Haparanda kommun aktiverar nu en krisledningsnämnd, vilket aldrig har skett tidigare. Anledningen är den osäkra situationen kring finska gränsen, rapporterar SVT Norrbotten under torsdagseftermiddagen.

Gods och arbetspendling är ännu tillåtet mellan Sverige och Finland men om gränsen stängs helt även för arbetspendling som regeringen i Finland har föreslagit drabbas Tornedalen och inte minst vården och den offentliga sektorn hårt. Just nu väntar man på att Finlands riksdag ska fatta beslut i frågan.

Enligt SVT är den eventuella gränsstängningen orsaken till att Haparanda kommun har aktiverat en krisledningsnämnd.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

3 kommentarer på “Krisledningsnämnd aktiveras

 1. I Finland har vi kris – vi är rädda för virus, som hotar liv både i Finland, Sverige och i alla länder. Vi har också krisledningsnämnd, regering, som vill dela landet i så små arealer, att man kan hitta ” vägar viruset går fram. Just nu tänker vi mera på människor, som kan mista sitt liv än människor, som kanske blir permitterade en stund.

 2. Kan inte de som blir utan arbete, snabbutbildas till vårdbiträde, som går bredvid en utbildad undersköterska ?
  Kanske ett steg från total kaos.

 3. Ett mycket bra beslut!
  Nu är det allvar… och gränssamarbetet prövas rejält. Tyvärr tycks det som om nationalstaterna aktiverar gränsen som begränsning, när den aldrig har varit det. Men Covid-19 kommer att pröva solidariteten och tron på att man kan förlita sig på att gränsgrannen alltid ställer upp. Så verkar inte fallet vara idag då protektionismen slår igenom i Finland.. Då måste man fundera på om rekryteringar framöver ska beakta boende och medborgarskapet som kriterium. Det är inte bra, men kanske nödvändigt för att säkra leveranser av välfärd och kompetens.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Förslag: Sju platser där vindkraft kan byggas

Naturskyddsföreningen gjorde för några år sedan en inventering av sju olika platser inom Pajala kommun där vindkraft kan byggas. Käymäjärvi tillhör inte dessa förslag. Samtliga föreslagna parker ligger sydväst om Pajala centralort och på längre avstånd från större byar.

Vattenfall utestängdes från Pajala kommuns Infocenter

HB kan avslöja att Vattenfall stoppades från att informera pajalaborna om vindkraftplanerna i Käymäjärvi i kommunens Infocenter i centrala Pajala. Beslutet togs enligt flera personer av kommunchefen Stefan Millgård, vilket han idag förnekar. Samtidigt stoppade han och utvecklingschefen Fredrik Holmström näringslivsstrategen Erik Mella från fortsatta kontakter med Vattenfall.

En ung man med ett gott hjärta

När Aaron Invall i Haparanda läste artikeln i HB om lilla Filimon som flytt från Ukraina frågade han sin mamma Kati Invall om han kunde ge lite leksaker till Filimon. HB såg till att de fick träffas och Aaron Invall och hans mamma Kati Invall uppskattade att få träffa Filimon och hans mamma och mormor som var väldigt rörda och tacksamma över att det finns så vänliga människor.

Två glädjebesked för Pajala Airport

Pajala får behålla två tur och returflyg per dag enligt ett färskt beslut från Trafikverket som motiverar det med att de lyssnat på gruv- och stålindustrin. Och i fredags lämnades bygglovshandlingarna in för utbyggnad av en ny utrikesterminal på Pajala Airport, som ska stå klar i oktober.

Siktar mot kommunalrådsposten

Med för närvarande tre mandat i Övertorneå kommun siktar Sjukvårdpartiet med Tomas Vedestig som ordförande på så mycket som sju till tio mandat. Han styrde kommunen tillsammans med Tomas Mörtberg, men nu säger han sig vara väl förberedd för att göra det på egen hand.