fbpx

Åtgärdspaket för lokala företag och föreningar

HAPARANDA: Under onsdagen beslutade krisledningsnämnden i Haparanda att genomföra en rad åtgärder som syftar till att underlätta för det lokala näringslivet och föreningslivet i den uppkomna krisen, skriver Haparanda stad i ett pressmeddelande. 

– Vi vet att det är en svår situation för våra lokala företag och föreningar. Det här är något som vi måste klara av tillsammans. Vi som kommun ska göra allt vi kan för att stötta det lokala näringslivet och föreningslivet, säger Tornberg.

Satsningen omfattar en rad åtgärder varav en del av dem är redan genomförda eller påbörjade.
– Företagssupport Tornedalen har varit igång sedan i början av april. Vi var också snabba med att informera och lotsa hur våra lokala företag kan nyttja de stöd som tillskapats på nationell och regional nivå, säger Tornberg.
De nya åtgärderna handlar bland annat om avgiftsbefrielse för livsmedelstillsyn för restauranger, avgiftsbefrielse för bygglov för privatpersoner under förutsättning att arbetet påbörjas under innevarande år och ungdoms- och feriejobb riktade mot näringslivet. Andra åtgärder handlar om att stärka lokal handel genom att ge kommunal personal ett presentkort samt genomföra marknadsföringsinsatser för att stärka handel och besöksnäring, enligt information från pressmeddelandet.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

4 kommentarer på “Åtgärdspaket för lokala företag och föreningar

 1. Att ge kommunal personal ett presentkort är en tokig ide! Det gynnar lokala butiker, men EJ alla lokala företag vilket gör en sådan satsning orättvis!!Dessutom belastar den haparandas skattebetalare! Inga statsbidrag eller liknade fås för sådan tokigheter. De kommunanställda har lön, så de är heller inte i behov av några krisåtgärder. Dra genast tillbaka förslaget!

 2. Bra med avgifts befrielse för bygglov det borde gjorts redan tidigare för att få invånarna att bygga men bättre sent än aldrig jag tänker då nyttja tillfället och tidigare lägga en del planer. Positivt för kommunen.bara det inte tar 11 månader att få bygglov som förra gången.

 3. Har inte barnfamiljer mat hemma?
  Gymnasieskolor och högre utbildningar har distansutbildning och dessa personer borde kunna laga sin mat själv.
  Varför bara ställa krav på samhället hela tiden?
  Nä, ta egna initiativ och spara in på skattepengarna.

 4. Vad sägs om att ge ett presentkort till valfri restaurang/matvarubutik åt gymnasieeleverna istället för åt kommunarbetare för att kompensera för koalitionens handlingsförlamning när det kommer till skolluncher?

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen.