fbpx

Åtgärdspaket för lokala företag och föreningar

HAPARANDA: Under onsdagen beslutade krisledningsnämnden i Haparanda att genomföra en rad åtgärder som syftar till att underlätta för det lokala näringslivet och föreningslivet i den uppkomna krisen, skriver Haparanda stad i ett pressmeddelande. 

– Vi vet att det är en svår situation för våra lokala företag och föreningar. Det här är något som vi måste klara av tillsammans. Vi som kommun ska göra allt vi kan för att stötta det lokala näringslivet och föreningslivet, säger Tornberg.

Satsningen omfattar en rad åtgärder varav en del av dem är redan genomförda eller påbörjade.
– Företagssupport Tornedalen har varit igång sedan i början av april. Vi var också snabba med att informera och lotsa hur våra lokala företag kan nyttja de stöd som tillskapats på nationell och regional nivå, säger Tornberg.
De nya åtgärderna handlar bland annat om avgiftsbefrielse för livsmedelstillsyn för restauranger, avgiftsbefrielse för bygglov för privatpersoner under förutsättning att arbetet påbörjas under innevarande år och ungdoms- och feriejobb riktade mot näringslivet. Andra åtgärder handlar om att stärka lokal handel genom att ge kommunal personal ett presentkort samt genomföra marknadsföringsinsatser för att stärka handel och besöksnäring, enligt information från pressmeddelandet.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

4 kommentarer på “Åtgärdspaket för lokala företag och föreningar

 1. Att ge kommunal personal ett presentkort är en tokig ide! Det gynnar lokala butiker, men EJ alla lokala företag vilket gör en sådan satsning orättvis!!Dessutom belastar den haparandas skattebetalare! Inga statsbidrag eller liknade fås för sådan tokigheter. De kommunanställda har lön, så de är heller inte i behov av några krisåtgärder. Dra genast tillbaka förslaget!

 2. Bra med avgifts befrielse för bygglov det borde gjorts redan tidigare för att få invånarna att bygga men bättre sent än aldrig jag tänker då nyttja tillfället och tidigare lägga en del planer. Positivt för kommunen.bara det inte tar 11 månader att få bygglov som förra gången.

 3. Har inte barnfamiljer mat hemma?
  Gymnasieskolor och högre utbildningar har distansutbildning och dessa personer borde kunna laga sin mat själv.
  Varför bara ställa krav på samhället hela tiden?
  Nä, ta egna initiativ och spara in på skattepengarna.

 4. Vad sägs om att ge ett presentkort till valfri restaurang/matvarubutik åt gymnasieeleverna istället för åt kommunarbetare för att kompensera för koalitionens handlingsförlamning när det kommer till skolluncher?

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.