fbpx

Kyrkan kan bli utsedd till landets fulaste byggnad

Vacker eller inte? Just nu pågår en omröstning som ska kora landets fulaste byggnad. Kyrkan i Haparanda har kvalat in i final. Foto: Lisette Olsson-Höghäll

Arkitektupproret anordnar regelbundet omröstningar och just nu pågår en som ska kora Sveriges fulaste byggnad. Nu har 100 byggnader runt om i landet hamnat i final och bland dem finns Haparanda kyrka som blev korad till Norrlands fulaste byggnad i en omröstning tidigare i år.
Däremot verkar det som att kyrkans vinstchanser om titeln Sveriges fulaste byggnad har konkurrens. Under måndagen har Haparanda kyrka 112 röster, vilket innebär att den hamnar långt ner på listan. Den nuvarande ledaren är Arkitekturskolan i Stockholm som igår hade 1.911 röster.
Omröstningen avslutas på julafton och vinnarna inom topp fem får ett försköningsförslag till sin byggnad. Vinnaren erbjuds ett rivningsstipendium om denne inte är intresserad av att försköna sin byggnad. På arkitektupprorets facebooksida finns information om hur man röstar.
Folkrörelsen Arkitekturupproret med nära 47.000 medlemmar röstade 2017 fram Sveriges vackraste stad och år 2018 Sveriges fulaste stad. 2019 röstades Sveriges vackraste byggnader genom tiderna fram. Av de 100 byggnader som gick till final så placerade sig Stadshotellet i Haparanda på plats 37 som Sveriges vackraste byggnad.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

4 kommentarer på “Kyrkan kan bli utsedd till landets fulaste byggnad

 1. man kan ju bara spekulera vad det var som drev Kyrkorådet till att acceptera plåtbygget i mitten på 60 talet, påminner faktiskt lite om sossarnas kubiska byggande i mången stad runt om i Sverige. Massor av gamla fina byggnader revs och ersattes av fyrkantiga betonghus kan man säga…Inte ens i Öststaterna fick arkitekterna härja lika fritt inne i Städerna…

 2. Jag kommer ihåg ett reportage på 70-talet på radion med Pekka Arto som vi skrattade åt, ”Haaparanta syrkka är stor, pret, lånk och hök” löd det till vår munterhet😊

 3. Synd att utsidan inte motsvarar insidan, kyrkans insida är riktigt fin.
  En bra sak med utseendet är att man nog aldrig glömmer Haparanda kyrka, alla andra gamla kyrkor ser ungefär likadana ut.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN