fbpx

Kyrkokonsert med klass

Den vackra akustiken i Haparandas kyrka bar fram känslan.
Tack vare kantor Ann-Sofie Ailovuos kärlek till klassisk musik hände det till slut. Hon har varit en drivande kraft för att onsdagens konsert skulle bli av i Haparandas kyrka. Evenemanget var planerat redan före pandemin, men fick liksom mycket annat skjutas upp. Men i onsdags blev det alltså av.
Premiär för nytt arrangemang
Publiken fick bland annat höra en ny version av Schumanns cellokonsert. Det var första gången som Ville Mankkinen dirigerade sitt arrangemang av cellokonserten för stråkorkester. Solisten Tuomas Ylinen spelade säkert och uttrycksfullt, ibland dramatiskt och ibland lätt och lekfullt. Publiken bjöds på en av romantikens stora cellokonserter och tolkningen var av högsta klass.
Vanligtvis spelar Tuomas Ylinen i Helsingfors stadsorkester där han har tjänsten som förste cellist. Han undervisar även på Sibeliusakademin och i en egen celloakademi.
– Det här är väldigt viktigt. Vi måste få fram nästa generation talangfulla cellister, säger Ylinen.
I ögonblicket skapas magin.
Ville Mankkinen beskriver deras samarbete som mycket positivt.
– Han är en fantastisk musiker! Naturligtvis är han en skicklig cellist också, men det viktigaste är musiken, säger dirigenten.
– Att vi gör musik i ögonblicket tillsammans. Vi gör som det kommer i ögonblicket, då berör det hjärtat, tillägger han.
Mellan de båda mästarna märks en ödmjuk hållning.
– Hela idén är att göra musiken rättvisa. Det är en slags respekt, förklarar Tuomas Ylinen.
Brev till andra sidan
Konserten började med den finska tonsättaren Kalevi Ahos hyllning till en avliden vän. Kemi stadsorkester visar sin känsligaste sida i musikstycket som bär titeln Brev till andra sidan. Kompositionen uttrycker en sorgsen längtan och tolkningen var vacker och meditativ. I de avslutande takterna spelar konsertmästaren Reijo Tunkkari det korta violinsolot gripande uttrycksfullt. Melodin vandrar viktlöst upp mot instrumentets högsta register och leder tankarna till en själ som stiger mot himlen.
Med inspiration från kärleken
Ytterligare två musikstycken spelades efter pausen, först Jean Sibelius suite Rakastava. Den är en adaptation av en sångcykel för manskör som kompositören själv omformade för stråkorkester och slagverk. De varma harmonierna och den lågmälda dynamiken beskriver temat kärlek ur olika perspektiv. Sista stycket för kvällen var Edvard Griegs Holbergsvit. Grieg komponerade Holbergsvit 1884 till minne av författaren Ludvig Holbergs födelse 200 år tidigare. För att knyta an till den tid som Holberg levde så består musiken av en serie barockdanser. Detta var vanligt till exempel i sviter av Johann Sebastian Bach, som var samtida med Holberg.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning. 

MC- och bilentusiaster njöt av våren

Gatorna i centrala Torneå fylldes av mullrandet av motorer den första maj när det var dags för den traditionella paraden för motorentusiaster. 

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus.