fbpx

Länets kommuner måste bekämpa invasiva arter

Länsstyrelsen har beslutat att förelägga alla kommuner i Norrbotten att bekämpa invasiva främmande växter på sina egna marker.

Föreläggandet innebär att kommunerna ska bekämpa de tre invasiva växtarterna jättebalsamin, jätteloka och tromsöloka. I slutet av året ska kommunen redovisa vilka bekämpningsåtgärder som har genomförts. Kommunerna ska också ta fram en femårig handlingsplan för arbetet.

— Kommunerna har en mycket viktig roll i bekämpandet av invasiva främmande arter, inte minst för att de ofta är en stor markägare, säger Lena Bondestad, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen. Alla markägare är enligt lag skyldiga att på egen mark bekämpa de landlevande växtarter som omfattas av EU:s lagstiftning.

Länsstyrelsen skriver vidare i pressmeddelandet att kommunen också kan beröras i sin roll som fastighetsägare, myndighet, park- och grönyteförvaltare, verksamhetsutövare i entreprenader och som ansvarig för avfallshantering. ”Dessutom blir kommunerna med sin bekämpning ett föredöme som visar vägen för privatpersoner och andra, som också är skyldiga att bekämpa dessa arter på egen mark”.

En invasiv främmande art är en art som har spridits, oavsiktligt eller med människans hjälp, till nya områden och som påverkar den biologiska mångfalden negativt.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Dansglädje på scenen

Föregående helg fylldes Folkets hus i Haparanda av talang när dansskolan Stage bjöd på årets vårshower. 

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF