fbpx

Länets kommuner måste bekämpa invasiva arter

Länsstyrelsen har beslutat att förelägga alla kommuner i Norrbotten att bekämpa invasiva främmande växter på sina egna marker.

Föreläggandet innebär att kommunerna ska bekämpa de tre invasiva växtarterna jättebalsamin, jätteloka och tromsöloka. I slutet av året ska kommunen redovisa vilka bekämpningsåtgärder som har genomförts. Kommunerna ska också ta fram en femårig handlingsplan för arbetet.

— Kommunerna har en mycket viktig roll i bekämpandet av invasiva främmande arter, inte minst för att de ofta är en stor markägare, säger Lena Bondestad, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen. Alla markägare är enligt lag skyldiga att på egen mark bekämpa de landlevande växtarter som omfattas av EU:s lagstiftning.

Länsstyrelsen skriver vidare i pressmeddelandet att kommunen också kan beröras i sin roll som fastighetsägare, myndighet, park- och grönyteförvaltare, verksamhetsutövare i entreprenader och som ansvarig för avfallshantering. ”Dessutom blir kommunerna med sin bekämpning ett föredöme som visar vägen för privatpersoner och andra, som också är skyldiga att bekämpa dessa arter på egen mark”.

En invasiv främmande art är en art som har spridits, oavsiktligt eller med människans hjälp, till nya områden och som påverkar den biologiska mångfalden negativt.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.