Länsstyrelsen har beslutat att förelägga alla kommuner i Norrbotten att bekämpa invasiva främmande växter på sina egna marker.
Föreläggandet innebär att kommunerna ska bekämpa de tre invasiva växtarterna jättebalsamin, jätteloka och tromsöloka. I slutet av året ska kommunen redovisa vilka bekämpningsåtgärder som har genomförts. Kommunerna ska också ta fram en femårig handlingsplan för arbetet.
— Kommunerna har en mycket viktig roll i bekämpandet av invasiva främmande arter, inte minst för att de ofta är en stor markägare, säger Lena Bondestad, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen. Alla markägare är enligt lag skyldiga att på egen mark bekämpa de landlevande växtarter som omfattas av EU:s lagstiftning.
Länsstyrelsen skriver vidare i pressmeddelandet att kommunen också kan beröras i sin roll som fastighetsägare, myndighet, park- och grönyteförvaltare, verksamhetsutövare i entreprenader och som ansvarig för avfallshantering. ”Dessutom blir kommunerna med sin bekämpning ett föredöme som visar vägen för privatpersoner och andra, som också är skyldiga att bekämpa dessa arter på egen mark”.
En invasiv främmande art är en art som har spridits, oavsiktligt eller med människans hjälp, till nya områden och som påverkar den biologiska mångfalden negativt.