TORNEDALEN: Länsrådet Johan Antti, bördig från Övertorneå och tidigare kommunchef i hemkommunen, får överraskande inte fortsatt förordnande från regeringen för sin tjänst vid Länssstyrelsen Norrbotten. Nuvarande förordnande går ut sista januari då han alltså får lämna länsrådsposten.
Johan Anttis enda kommentar är att han gärna hade fortsatt. Landshövding Lotta Finstorp beklagar att hon förlorat en mycket kompetens medarbetare, men att det är en fråga för regeringen.
Enligt SVT Nyheter har tre ordföranden för gruvbolag i Norrbotten, samtliga före detta ministrar, förutom kritik mot länsstyrelsens behandling av miljöfrågor, också riktat stark kritik mot Johan Antti, som leder miljöverksamheten på myndigheten. Framför allt finns en generell kritik mot de långa handläggningstiderna för miljöärenden.
”Vi pratade gruvor”
De tre ministrarna är Anders Sundström (Kaunis Iron), Göran Persson (LKAB) och Sven-Otto Littorin (Beowulf Mining, Jokkmokk). Sundström medger att han träffat nye näringsministern Karl-Petter Torwaldsson och pratat gruvor, men Sundström vill inte berätta vad han sagt till Torwaldsson.
Gruvhandläggaren David Berggård säger till SVT att tonen har hårdnat avsevärt från gruvindustrin de senaste åren.
9 kommentarer på “Länsrådet Johan Antti sparkas av regeringen”
En tjänsteman som Antti har/hade att göra bedömningar utifrån fakta och gällande lagstiftning, antar jag? Man skall alltså bedöma saker, men kanske mannen ifråga inte förstod, eller kände för att BEDÖMA saker? Elefanternas dans går nämligen ut på att elefanterna måste få framstå som befrämjare av utveckling, och ses som ansvarstagande, och annat gott som manglas ut i den traditionella svadan ikring saker som denna. Elefanterna vill se BEDÖMNINGAR, och syftet bör ventileras i andra sammanhang. Klassiskt beteende och i sig ointressant. Men de som ytterst har makten, väljarna, vad säger de? Svar; de sover eller ser på Doobi-doo på TV. Men de mycket VIKTIGA miljöfrågorna och Samernas rättigheter, vad händer med dem?
Antti var mycket bra och utbildad. För bra och neutral. Få se vem som väljs nu. Någon som passar. Jamar med. Bakom ligger till exempel godsägare Göran Persson ( LKAB) och många andra socialdemokratiska storkapitalister.
Skandal är även Metalls petning av fackordförandet i Luleå ( SSAB), på grund av att denne är medlem i SD. Det finns väldigt många SD-medlemmar inom Metall. Om partiet inte är förbjudet i lagen låter även det här som politisk skandal i diktaturformat. Måste vi fråga vad vi får tycka? Och godkännas? Av vem?
Är det inte dags och skrota Länsstyrelserna i Sverige och även många andra myndigheter för det finns ju bara 247 st
Gruvmaffian visar sin makt.
Vad Sundström sagt till Torwaldsson är lätt att gissa.
”Antti har inte passande klädsel”
Nu har regeringen sparkat en som följt regler och lagar som som de själva utformat.
Politisk skandal i diktaturformat.
Ett bra beslut av regeringen att inte förlänga Anttis förordnande.
Kanske kan det här leda närmare införandet av ett tjänstemannaansvar. Resultatet kan i alla fall leda tankarna till att Antti misskött sin tjänst så till den grad att bilan fick falla.
Jag tycker mig se alltmer verklighetsfrånvända beslut från länsstyrelsen inte bara kring gruvor i Norrbotten utan också i andra frågor.
Tjänstemän på våra myndigheter ska administrera politiska beslut inom lagens råmärken och inte ute i uppdiktade gråzoner.
Sedan ett bra klargörande för hela landet och inte bara Norrbotten av näringsminister Thorwaldsson, vi behöver gruvor!
Jahapps, så går det när man säger sanningen.
Då kommer industrisossarna och lyfter en i nackskinnet.
Ahaa, var det därför myndigheterna la sig på rygg ”helt” plötsligt inför huvudförhandlingen i Pajala? 🙂
Man kan även undra om nångra andra statliga myndigheter också fick sig en avhyvling. ”Ha rätt åsikt annars får du sparken”
Nä, nu är det dags att resa sig ur askan och börja arbeta för den lokala miljön igen, innan industrisossarna och riskkapitalister slaktar hela Norrbotten med klimatomställningen som täckmantel.
En nykolonialisering med samma scenario som vanligt, den lokala befolkningen står kvar i ruinerna efter exploateringen med mössan i hand.
Jag tror att många norrbottningar varit förundrade över länsstyrelsens beslut och åsikter om gruvor och också i ärenden om strandskydd. Det har nog varit svårt att se att besluten som myndigheten tagit, varit för Norrbottens bästa.
Bra att det händer något i Länsstyrelsens korridorer. Otroligt att ärenden ang gruvnäringen hamnar i långbänk, om de överhuvudtaget behandlas. Frustrerande när gruvbolagen inte får beslut om sina ansökningar. Risken finns att gruvbolagen söker sig utomlands.
Hur tänkte du nu – leta norrbottnisk järnmalm i Tyskland?