fbpx

Laxens beteende förbryllar

En stor del av lax som vandrar upp i Torne älv stannar endast en kort tid innan de återvänder till havet.

Finska naturresursinstitutet (Luke) och Sveriges lantbruksuniversitet har studerat beteende hos radiosändarmärkt lax i Torne älv sedan 2018.

Det har visat att de flesta laxar återvände till havet efter en kort tid i älven – utan att stanna för att leka.

Normalt återvänder lax till havet efter lek.

Enligt studien påträffades de flesta av de märkta laxar, som inte återvände till havet, i älvens nedre lopp där det finns ont om lekplatser. Detta inträffade under höstens lekperiod både 2018 och 2019.

Sedan 2014 har sjuka och döda laxar med hudskador påträffats i älven.

– Det finns ganska lite kunskap om orsakerna till sjukligheten och hur den påverkar laxens beteende och överlevnad. Det är möjligt att det konstiga beteendet hos många av de radiomärkta laxarna beror på hälsopåverkan, säger Riina Huusko, forskare vid Luke.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “Laxens beteende förbryllar

  1. Säger bara Outukumpu. Det fanns ett reportage för länge sen i HB om Outukumpu och dess skadeverkan på människa och natur om jag inte kommer ihåg helt fel?! Och det skulle göras ett uppföljningsreportage men det hände aldrig varför inte? Örjan vet du?

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Rennäringens framtid – mot kollaps

Flera koncessionssamebyar har förlorat hundratals renar till stora ekonomiska värden. Det talas om miljonförluster och inom rennäringen befarar flera representanter en förestående kollaps. HB har intervjuat talespersoner för samtliga åtta koncessionssamebyar i länet.

Samebyn som utbildar ren-rena jakthundar

Sattajärvi Sameby inbjuder nu alla som har jakthundar till sin renhage med 700 renar att komma och göra sin hund ren-ren. Det vill säga att jakthunden jagar vilt – och inte driver renar under jakten.– Telefonen har gått varm. Intresset verkar stort från jägarna, säger renägaren Johanna Finnholm, Pajala.

Fiskeprojekten som satt Tornedalen på kartan

Vi har i Haparandabladet följt projektet från starten med några olika projektledare och en rad olika projekt som har genomförts. Av de beviljade 12,9 miljoner kronorna finns i dag 228.000 kronor kvar. Totalt har 17 projekt beviljats stöd, varav sju är avslutade. Två har fått avslag.

Övertorneåpolitikernas affärer

I Övertorneå driver sju av 14 toppolitiker företag. De representerar flera partier, inklusive vänsterpartiet. Men socialdemokraterna engagerar sig i kommunala bolag i stället. Fem av de sju privata politikerföretagarna gjorde affärer med kommunen 2018-2020.

Pajalapolitikernas affärer

Toppolitikerna i Pajala är inga entreprenörssjälar. I Haparanda driver i princip varenda toppolitiker egna företag. I Pajala är endast fyra av tretton aktiva företagare. En enda politiker gör affärer med kommunen.