fbpx

Laxens beteende förbryllar

En stor del av lax som vandrar upp i Torne älv stannar endast en kort tid innan de återvänder till havet.

Finska naturresursinstitutet (Luke) och Sveriges lantbruksuniversitet har studerat beteende hos radiosändarmärkt lax i Torne älv sedan 2018.

Det har visat att de flesta laxar återvände till havet efter en kort tid i älven – utan att stanna för att leka.

Normalt återvänder lax till havet efter lek.

Enligt studien påträffades de flesta av de märkta laxar, som inte återvände till havet, i älvens nedre lopp där det finns ont om lekplatser. Detta inträffade under höstens lekperiod både 2018 och 2019.

Sedan 2014 har sjuka och döda laxar med hudskador påträffats i älven.

– Det finns ganska lite kunskap om orsakerna till sjukligheten och hur den påverkar laxens beteende och överlevnad. Det är möjligt att det konstiga beteendet hos många av de radiomärkta laxarna beror på hälsopåverkan, säger Riina Huusko, forskare vid Luke.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “Laxens beteende förbryllar

  1. Säger bara Outukumpu. Det fanns ett reportage för länge sen i HB om Outukumpu och dess skadeverkan på människa och natur om jag inte kommer ihåg helt fel?! Och det skulle göras ett uppföljningsreportage men det hände aldrig varför inte? Örjan vet du?

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej.