Lodjur på besök i Haparanda

Ett lodjur har varit på besök i Haparanda, bland annat i Salmis där den fastnade på en övervakningsfilm.

Det var natten mot torsdag som familjen Wennberg i Salmis fick ett ovanligt besök, vilket framkom tack vare ett filmklipp från en övervakningskamera.

Det ensamma lodjuret har satt sig vid infarten strax bakom familjens parkerade bil. Efter cirka 30 sekunder bestämmer den sig för att fortsätta västerut.
Anders Wennberg berättar för Haparandabladet att han dagen efter såg att spåren gick till granntomten.

Naturbevakaren Markus Wennberg, som jobbar åt Länsstyrelsen i Norrbotten, har som uppgift att under januari och februari kartlägga lodjursstammen. Han fick under torsdagens morgon tips om  lodjursspår vid Outinens potatisfabrik i Haparanda och åkte direkt dit. På sin resan fick han även en kopia av Anders Wennbergs filmbevis.

Enligt honom lär detta lodjur inte finnas kvar i trakten, eftersom de färdas flera mil på ett dygn.
– Så den kan vara var som helst nu, säger han till HB och uppger att stammen har minskat i Tornedalen. ”Det finns bara enstaka singeldjur”.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar:
2 kommentarer om “Lodjur på besök i Haparanda
  1. Perkele skriver:

    Trevligt med det fina besöket! Hoppas Lodjuret nu får vara ifred! Det är också dags för vissa oansvariga personer i Salmis som ej följer djurlagen om hundar och katter. Hundar springer ofta lösa utan uppsikt och kontroll och skrämmer såväl människor som vilt. Katter springer lösa och blir förvildade och får lida en hemsk död.

  2. Winters skriver:

    Lodjur,bra! Då kanske vi slipper
    Ren i våra villaträdgårdar.