fbpx

Lodjur på besök i Haparanda

Ett lodjur har varit på besök i Haparanda, bland annat i Salmis där den fastnade på en övervakningsfilm.

Det var natten mot torsdag som familjen Wennberg i Salmis fick ett ovanligt besök, vilket framkom tack vare ett filmklipp från en övervakningskamera.

Det ensamma lodjuret har satt sig vid infarten strax bakom familjens parkerade bil. Efter cirka 30 sekunder bestämmer den sig för att fortsätta västerut.
Anders Wennberg berättar för Haparandabladet att han dagen efter såg att spåren gick till granntomten.

Naturbevakaren Markus Wennberg, som jobbar åt Länsstyrelsen i Norrbotten, har som uppgift att under januari och februari kartlägga lodjursstammen. Han fick under torsdagens morgon tips om  lodjursspår vid Outinens potatisfabrik i Haparanda och åkte direkt dit. På sin resan fick han även en kopia av Anders Wennbergs filmbevis.

Enligt honom lär detta lodjur inte finnas kvar i trakten, eftersom de färdas flera mil på ett dygn.
– Så den kan vara var som helst nu, säger han till HB och uppger att stammen har minskat i Tornedalen. ”Det finns bara enstaka singeldjur”.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “Lodjur på besök i Haparanda

  1. Trevligt med det fina besöket! Hoppas Lodjuret nu får vara ifred! Det är också dags för vissa oansvariga personer i Salmis som ej följer djurlagen om hundar och katter. Hundar springer ofta lösa utan uppsikt och kontroll och skrämmer såväl människor som vilt. Katter springer lösa och blir förvildade och får lida en hemsk död.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF

En hel del fisk och strålande väder

I söndags var det några kallgrader och inte ett moln på himlen när pimpeltävlingen Vuononappet genomfördes med över 100 deltagare. 

Pensionär tog chansen att bli en skolmormor

Två timmar i veckan kommer skolmormor Margareta Tengberger till Aspstrandens skola och läser med eleverna. Hennes lön är uppskattning och glada tillrop från barn.