Lodjur på besök i Haparanda

Ett lodjur har varit på besök i Haparanda, bland annat i Salmis där den fastnade på en övervakningsfilm.

Det var natten mot torsdag som familjen Wennberg i Salmis fick ett ovanligt besök, vilket framkom tack vare ett filmklipp från en övervakningskamera.

Det ensamma lodjuret har satt sig vid infarten strax bakom familjens parkerade bil. Efter cirka 30 sekunder bestämmer den sig för att fortsätta västerut.
Anders Wennberg berättar för Haparandabladet att han dagen efter såg att spåren gick till granntomten.

Naturbevakaren Markus Wennberg, som jobbar åt Länsstyrelsen i Norrbotten, har som uppgift att under januari och februari kartlägga lodjursstammen. Han fick under torsdagens morgon tips om  lodjursspår vid Outinens potatisfabrik i Haparanda och åkte direkt dit. På sin resan fick han även en kopia av Anders Wennbergs filmbevis.

Enligt honom lär detta lodjur inte finnas kvar i trakten, eftersom de färdas flera mil på ett dygn.
– Så den kan vara var som helst nu, säger han till HB och uppger att stammen har minskat i Tornedalen. ”Det finns bara enstaka singeldjur”.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “Lodjur på besök i Haparanda

  1. Trevligt med det fina besöket! Hoppas Lodjuret nu får vara ifred! Det är också dags för vissa oansvariga personer i Salmis som ej följer djurlagen om hundar och katter. Hundar springer ofta lösa utan uppsikt och kontroll och skrämmer såväl människor som vilt. Katter springer lösa och blir förvildade och får lida en hemsk död.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Energi från midnattssol

I Kaarnevaara, i gränslandet mot Finland, har riksdagsmannen Birger Lahti lagt en solcellsanläggning på sitt ladugårdstak. Med en sol som om sommaren flödar dygnet runt hoppas han kunna sänka energikostnaderna den dag han och hustrun Päivi ska gå i pension.

Hjördis får folk att skina

Efter jobb på de flesta butiker i Övertorneå gjorde Hjördis Lakso slag i saken och startade en egen butik. Året var 1988 och efter det har hon varit Hjördis med oerhört många. Inte minst för kvinnorna som behövt göra sig fina till fest eller allmänt velat få något nytt att ta på sig.

Full fart för skärgårdstrafiken

Inledningen av säsongen pekade på en dyster sommar för den kommersiella skärgårdstrafiken, utifrån många avbokningar i juni. – Men sedan kom det en otippad vändning, säger skepparen och skärgårdsentreprenören Kim Innala.

Hemliga planer på finsk Robinson

TORNEÅ: HB kan idag avslöja att en inspelning av en finsk Expedition Robinson med B-kändisar kan bli verklighet när filmbolaget Mastiff filmar den svenska versionen i Haparanda skärgård.

Seskarösågens start gynnas av pandemin

SESKARÖ: Coronakrisen har stärkt sågverksindustrin i Tornedalen. HB har kollat med två sågverk. Seskarö Sågverk kör igång med ett skift och 15 anställda i augusti och har efterfrågan på allt virke från Seskarö. Jutos Timber i Teurajärvi ökar både produktion och investeringar.

Oro inför Robinson

– Se hur det gick i Gällivare. Det kom massor av människor utifrån för underhållsjobb i gruvan – och man tvingades stänga ner samhället på grund av smittspridningen. – Vem tar ansvaret om samma sak händer i lilla Haparanda när massor av människor kommer utifrån för Robinson-inspelningarna. Jag är djupt oroad.