fbpx

Löfven har sju dagar på sig att välja väg

Efter att riksdagen i måndags fällde regeringen i en misstroendeomröstning har statsministern sju dagar på sig att bestämma vägval.

Konstitutionen, grundlagen, ger regeringen nu två alternativ. Det ena är att en ny regeringsbildning tar vid under talmannens ledning. Det andra alternativet är extra val, som i så fall ska genomföras inom tre månader. Regeringen har en vecka på sig att bestämma vilket alternativ det blir.

– Oavsett vad som sker kommer jag och mitt parti att stå till förfogande att tillsammans med andra axla ansvaret för att leda landet, sa statsministern Stefan Löfven (S) i en presskonferens direkt efter riksdagens beslut att fälla regeringen.

Löfven konstaterade också att partierna som röstade bort regeringen, (SD), (M), (KD) och (V), är en tillfällig majoritet som har skilda uppfattningar i sakfrågan och saknar alternativ till regeringen.

– Ett av de fyra partierna som idag röstade för misstroendeförklaringen är väldigt tydlig med att de inte vill ha en av de andra partiernas ordföranden till statsminister. Så där finns ingen enighet, sa Löfven.

Statsvetaren Simon Matt, vid Luleå tekniska universitet, förklarade i måndags i P4 Norrbotten att om Löfven väljer talmansrundor ”då sätts allt på paus”. En tillfällig regeringen kan nämligen inte ta stora viktiga beslut utan ska bara hålla landet flytande tills en ny regering är på plats.

– Om Stefan Löfven däremot väljer att utlysa ett extra val, då sitter regeringen kvar och kan arbeta precis som tidigare fram tills extra valet hålls och en ny regeringen tillträder, sa han.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

12 kommentarer på “Löfven har sju dagar på sig att välja väg

  1. Mitt första hyrda boende hade inte bara ockerhyra, kontraktet innehöll värre överraskande klausuler. På baksidan fanns det handskrivna tillägg såsom att lägenheten kunde man endast uppsäga på ett visst datum i maj och att avtalet löpte ut till ett visst datum i september. Hyresgästen som hade lämnat lägenheten innan mig hade fått betala hyra nästan ett helt år fastän han inte hade bott där. Undertecknat kontrakt gällde sade Hyresvärden till mig. Undertecknandet gjorde jag på framsidan i ett fönsterlöst rum belyst med en glimmande bordslampa. Jag följde kontraktet till punkt och pricka och flyttade efter 2 år från detta knepiga liberala boende till Allmännyttans folkhemslägenhet och bildade familj där efter ett år.

  2. Misstroende omröstningen gällde enbart fri hyressättning i nyproduktion som extrem Centern vill genomföra. Vad händer, jo M och KD röstar mot, fastän det är för införandet!?! Jag anser att det är dessa 2 höger partier som egentligen är orsaken till regeringskrisen.

  3. Annie Lööf pratar om liberal politik i mitten och då inkluderar hon bl.a. M och KD? Är inte dessa partier höger konservativa och då inte liberala eller? Hennes mantra är enbart för att kunna säga att SD och V är ytterkants partier! Mitten i svensk politik har 8 % och gäller för Centerpartiet.

  4. för att få fart på byggandet av bostäder så behövs marknadshyrorna…så enkelt är det…

  5. All heder till Nooshi Dagostar. Det var bra att hon satte ner foten. Blir det extra val så tror jag att jag för första gången i mitt liv ska rösta på V. Löfven fortsätter med sina floskler om att knäcka gängen, jag såg det inte komma , det är oacceptabelt. Sverige behöver politiker som jobbar och inte strör omkring sig floskler och så kallade one-liners. Bra i alla fall att Löfven satte Annie Lööf på plats om punkt 44. M, Sd, Kd och L kommer aldrig att kunna bilda en regering som håller över tid. Nästa regering är med S i någon form.

  6. Håller med Affe, extraval Tack! Framför allt få chansen att få bort MP från riksdagen.

  7. Nu siktar vi mot extraval och får bort några partier från riksdagen, MP och L.

  8. S visste att om V krokade arm med SD då skulle ockerklausulen falla, därmed svek S inte januariavtalet. Steffes erfarna förhandlingsteknik segrade återigen. Inte förlorade S något på köpet, deras allt är ju att värna om Svenska folkets bästa. Min första hyrda boende hade ockerhyra, där behövde man inte klä av sig annat än att ta av sig skorna när man gick till sängs, värme och varmvatten fanns bara två dagar i slutet av månaden då hyran skulle betalas, det var pannan som tjorvade sa hyresvärden. Någon förening hade jag inte att vända mig till. Att bilda familj i detta liberala folkhems boende var otänkbart.

  9. Myndig: Du har verkligen missat orsaken till varför ”Steffe” blev avsatt.

  10. Strongt Steffe och co, eran erfarenhet satte stopp för tilltänkta ockerhyror. Men var på er vakt, nästa liberala snilleblixt blir säkert boendebeskattning med någon form av avgift.

    • Myndig, nu får du läsa på. Det var V:s vassa partiledare och de konservativa som satte stopp för Lövenregimen och punkt 44 om marknadshyror. Här ser man hur lättlurad sossarnas väljarkår är, såvida du inte är ironisk?

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus. 

Dansglädje på scenen

Föregående helg fylldes Folkets hus i Haparanda av talang när dansskolan Stage bjöd på årets vårshower. 

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF