Lovikkavanten fick tas ned efter 20 år

Johanna Hjärtström, Husmodersföreningen i Lovikka, fick ha mask på sig vid nedmonteringen eftersom vanten blivit så torr och dammig med åren.

Världens största Lovikkavante fick tas ned i helgen efter 20 år i glasmontern utanför den gamla skolbyggnaden i byn.
Den 3,5 meter höga vanten stickades av Lovikkas Husmodersförening och blev utsedd till världens största Lovikkavante år 2000.
– Vanten har varit en stolthet och ett landmärke för byn, säger Johanna Hjärtström, kassör i Husmodersföreningen.
När den placerades i montern var målsättningen att den skulle klara 10 år och därför är föreningen mycket nöjd med att den hållit sig i hela 20 år.
– Men nu gick det inte längre. Solen har tärt på den och ullen var så torr att den föll i bitar, säger Johanna Hjärtström.
Hon säger att det i dagsläget inte finns någon plan på att sticka en ny vante.
– Vi har fått in flera olika förslag på annat material som vi kan använda som till exempel glas, plåt och järn så det finns idéer, säger hon.
Det gedigna arbetet med att en gång i tiden tillverka den enorma Lovikkavanten utfördes av 14 husmödrar under sammanlagt 120 timmar. Det gick åt 20 kilo stickgarn av ull och 2,5 kilo broderigarn. Jättevanten kom med i Guinness rekordbok år 2002.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “Lovikkavanten fick tas ned efter 20 år

    • Ja, verkligen synd att den monteras ned. Hoppas de kan tillverka en ny vante av något mer beständigt material. En järnmalmsvante hade ju kanske varit något? Det hade ju varit en spännande symbol för gruvnäringen här i norr.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

”Bygg inget värmeverk!”

– Varför ska Haparanda kommun bygga ett nytt värmeverk för 155 miljoner när man i stället kan köpa stabil fjärrvärme. Pengarna kunde man i stället använda till nytt badhus och andra investeringar, säger Rune Routuvaara, styrelseordförande i kommunägda Övertorneå Energi och tidigare vd för bland annat Polarica och Nyhlén Hugosson, båda företag i miljardklassen.

Förre kommunchefens företagsgrupp rasar ihop

HAPARANDA Förre kommunchefen i Haparanda Patrik Ojas företagskoncern rasar nu fullständigt. Ytterligare fem företag har försatts i konkurs. Han drev liksom Mikael Fahlander många bolag där osäkra fordringar på andra koncernföretag räddade en i övrigt ganska tom balansräkning.

Energi från midnattssol

I Kaarnevaara, i gränslandet mot Finland, har riksdagsmannen Birger Lahti lagt en solcellsanläggning på sitt ladugårdstak. Med en sol som om sommaren flödar dygnet runt hoppas han kunna sänka energikostnaderna den dag han och hustrun Päivi ska gå i pension.

Hjördis får folk att skina

Efter jobb på de flesta butiker i Övertorneå gjorde Hjördis Lakso slag i saken och startade en egen butik. Året var 1988 och efter det har hon varit Hjördis med oerhört många. Inte minst för kvinnorna som behövt göra sig fina till fest eller allmänt velat få något nytt att ta på sig.