fbpx

Lovikkavanten fick tas ned efter 20 år

Johanna Hjärtström, Husmodersföreningen i Lovikka, fick ha mask på sig vid nedmonteringen eftersom vanten blivit så torr och dammig med åren.

Världens största Lovikkavante fick tas ned i helgen efter 20 år i glasmontern utanför den gamla skolbyggnaden i byn.
Den 3,5 meter höga vanten stickades av Lovikkas Husmodersförening och blev utsedd till världens största Lovikkavante år 2000.
– Vanten har varit en stolthet och ett landmärke för byn, säger Johanna Hjärtström, kassör i Husmodersföreningen.
När den placerades i montern var målsättningen att den skulle klara 10 år och därför är föreningen mycket nöjd med att den hållit sig i hela 20 år.
– Men nu gick det inte längre. Solen har tärt på den och ullen var så torr att den föll i bitar, säger Johanna Hjärtström.
Hon säger att det i dagsläget inte finns någon plan på att sticka en ny vante.
– Vi har fått in flera olika förslag på annat material som vi kan använda som till exempel glas, plåt och järn så det finns idéer, säger hon.
Det gedigna arbetet med att en gång i tiden tillverka den enorma Lovikkavanten utfördes av 14 husmödrar under sammanlagt 120 timmar. Det gick åt 20 kilo stickgarn av ull och 2,5 kilo broderigarn. Jättevanten kom med i Guinness rekordbok år 2002.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “Lovikkavanten fick tas ned efter 20 år

    • Ja, verkligen synd att den monteras ned. Hoppas de kan tillverka en ny vante av något mer beständigt material. En järnmalmsvante hade ju kanske varit något? Det hade ju varit en spännande symbol för gruvnäringen här i norr.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning. 

MC- och bilentusiaster njöt av våren

Gatorna i centrala Torneå fylldes av mullrandet av motorer den första maj när det var dags för den traditionella paraden för motorentusiaster. 

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus.