fbpx

Lovikkavanten fick tas ned efter 20 år

Johanna Hjärtström, Husmodersföreningen i Lovikka, fick ha mask på sig vid nedmonteringen eftersom vanten blivit så torr och dammig med åren.

Världens största Lovikkavante fick tas ned i helgen efter 20 år i glasmontern utanför den gamla skolbyggnaden i byn.
Den 3,5 meter höga vanten stickades av Lovikkas Husmodersförening och blev utsedd till världens största Lovikkavante år 2000.
– Vanten har varit en stolthet och ett landmärke för byn, säger Johanna Hjärtström, kassör i Husmodersföreningen.
När den placerades i montern var målsättningen att den skulle klara 10 år och därför är föreningen mycket nöjd med att den hållit sig i hela 20 år.
– Men nu gick det inte längre. Solen har tärt på den och ullen var så torr att den föll i bitar, säger Johanna Hjärtström.
Hon säger att det i dagsläget inte finns någon plan på att sticka en ny vante.
– Vi har fått in flera olika förslag på annat material som vi kan använda som till exempel glas, plåt och järn så det finns idéer, säger hon.
Det gedigna arbetet med att en gång i tiden tillverka den enorma Lovikkavanten utfördes av 14 husmödrar under sammanlagt 120 timmar. Det gick åt 20 kilo stickgarn av ull och 2,5 kilo broderigarn. Jättevanten kom med i Guinness rekordbok år 2002.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “Lovikkavanten fick tas ned efter 20 år

    • Ja, verkligen synd att den monteras ned. Hoppas de kan tillverka en ny vante av något mer beständigt material. En järnmalmsvante hade ju kanske varit något? Det hade ju varit en spännande symbol för gruvnäringen här i norr.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Konsultkarusellen fortsätter

Konsultkarusellen vid Haparanda Värmeverk har fortsatt. Kostnaderna uppgår nu till cirka elva miljoner kronor motsvarande 10,6 procent av investeringen i panna och byggnader. 300 ”skallkrav” från konsulterna och 256 sidor kontraktshandlingar gav en komplex upphandling.

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.