LTU får gröna miljoner

LTU har beviljat 30 miljoner från stiftelsen för kunskap- och kompetensutveckling, KK-stiftelsen till ett nytt samverkansprojekt, REEDEAM.
Luleå tekniska universitet, LTU, samverkar med Örebro universitet och Mälardalens universitet i projektet som ska stärka kompetensutveckling för industrins gröna omställning. Kompetensutvecklingen görs tillsammans med näringsliv och svensk basindustri.

– Det är fantastiskt roligt att vårt samverkansprojekt med Örebro universitet och Mälardalens universitet, är ett av tre projekt som beviljats medel av KK-stiftelsen. Jag är övertygad om att den här kompetenssatsningen som vi gör i samarbete med näringsliv och basindustri, får stor betydelse för den gröna omställningen, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor vid Luleå tekniska universitet på LTU:s hemsida.

LTU säger att Sveriges övergripande klimatpolitiska mål är att nettoutsläppet av växthusgaser inom landet ska vara noll år 2045. För att nå målet är näringslivets omställning avgörande. KK-stiftelsen beviljar medel till tre större projekt som långsiktigt ska bidra till ökad kompetens för näringslivets klimatomställning. Ett av dessa projekt är REEDEAM, Klimatneutral produktion, elektrifiering, digitalisering och automation för den råvarubaserade värdekedjan. Projektet som ska pågår i fem år, sker i samverkan med industrier som H2 Green Steel, Boliden, Northvolt, SSAB, LKAB, ABB, Alleima, Alstom, Combitech, Copperstone Resources, Kaunis Iron, Komatsu Forest, Lovisagruvan, RISE, SCA, Orica, Scania, Zinkgruvan Mining och Stena Recycling.

– Vi har idag en allvarlig situation där kompetensbrist bidrar till att bromsa klimatomställningen. Flera rapporter visar att många branscher har svårt att hitta rätt kompetens. Vi satsar nu på fördjupad samverkan mellan akademi, näringsliv och andra aktörer för att möta de många utmaningarna inom strategiskt viktiga områden för näringslivets omställning säger KK-stiftelsens vd Eva Schelin till LTU.

Projektledare för REEDEAM är Bjarne Bergquist, professor i kvalitetsteknik och logistik vid Luleå tekniska universitet.

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “LTU får gröna miljoner

  1. Jag andas ut cirka 40 000 ppm koldioxid. Men år 2045 hoppas jag att jag inte lever och kan därmed bidra med ”noll nettoutsläpp”.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 65 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

I avstressad miljö får unga lära sig ta ansvar

Smådjursstallet i Haparanda satsar vidare för att barn och ungdomar ska ha tillgång till olika aktiviteter som handlar om bland annat djurskötsel. 

Droger och missbruk får inte tystas ned

Föräldrar och anhöriga till personer som har hamnat i missbruk pratar sällan öppet om problemet. Marita Slotte som själv har en missbrukande dotter menar att det i många fall beror på känslan av skuld och skam, vilket är något hon

Nu satsas det stort på ungdomar i Haparanda

Kultur- och fritidsenheten i Haparanda har fått en utökad budget med 900.000 kronor som ska gå till olika fritidsaktiviteter för ungdomar. ”Det här var det roligaste beslutet jag varit med om”, säger Sofia Söderholm (M), ordförande i kultur- och fritidsutskottet.

Ungdomarna har fått ett garage att skruva i

Nu är Pajalaungdomarnas motor- och ungdomsgård invigd. ”Det känns som att man kommer hem med sin epa när man kommer hit till garaget”, säger Anton Jatko Björnström, 17 år, som även ingår i ungdomsrådet. Han hoppas att även ungdomsgården i