fbpx

Målet är 150.000 prover per vecka

NORRBOTTEN: Regeringen har gett Folkhälsomyndigheten i uppdrag att skyndsamt ta fram en nationell strategi för att utöka provtagningen för covid-19.

Målbilden är, enligt ett pressmeddelande från Folkhälsomyndigheten, att få en nationellt säkrad och uthållig kapacitet, i första hand för provtagning och diagnostik för personer i sjukvård, äldreomsorg och institutionsboende. Och i i andra hand för sjukvårds- och omsorgspersonal, samt i ett tredje steg även för personer verksamma inom övriga samhällsviktiga funktioner.

För att lyckas med detta bedömer myndigheten att den nationella analyskapaciteten behöver ökas till 150.000 prover per vecka.

Och i första hand handlar det om att utöka kapaciteten för analyser av pågående infektion med covid-19. ”Allt eftersom fler i befolkningen har genomgått infektionen blir metoder för påvisning av antikroppar, som ett tecken på genomgången infektion och immunitet, allt viktigare”.

I nuläget är analyskapaciteten cirka 50.000 prov i veckan, vilket uppges tillgodose (med några regionala undantag) behovet som finns för provtagning av patienter inom sjukvården.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN