fbpx

Marknaden för virke i Finland ledde till satsning i Haparanda

HAPARANDA: Norra skogsägarna invigde i lördags en ny mätstation för virke i Haparanda. Enligt uppgift har Norra skogsägarna investerat omkring 3,2 miljoner kronor i mätstationen.

Inmätningsstationen är strategiskt förlagd cirka 400 meter från den svenska och finska järnvägen då virkesexporten till grannlandet väntas öka. Det ger också förhoppningar om att skogsägare ska få bättre betalt för sina leveranser.
I Äänekoski, öster om finska Vasa har Metsä Group, den finska skogsägarrörelsen, 2017 byggt en ny stor massafabrik för 12 miljarder kronor, och i Kemi planeras också ett helt nytt massabruk att byggas. Investeringen i Kemi omfattar motsvarande 16,5 miljarder kronor och väntas ge en cellulosafabrik med behov av osannolika sju miljoner kubikmeter massaved.
I mars i fjol skrev HB om planerna som Norra Skogsägarna hade om att bygga inmätningsstationen i Haparanda.
– Det blir något av bingo för skogsägarna i Tornedalen, sade Torgny Hardselius, ordförande för Norra till HB vid den tidpunkten.
Och läget ser fortfarande ut att vara gott eftersom att behovet på marknaden av massaved ser ut att öka på den finska sidan och då blir virke från Sverige efterfrågat.
2017 omsatte Norra skogsägarna 2,3 miljarder kronor och gjorde en vinst på 44,7 miljoner. Det egna kapitalet var över en halv miljard kronor 2018.
Inmätningsstationen har byggts för att kunna mäta in virket enligt svenska mätningsregler, för att slippa omräkningar till finska mätningsregler.
Inmätningen sker genom fotomätning. Lastbilsekipagen med virke fotograferas med specialkameror och inom loppet av några sekunder får man fram hyfsat exakta volymer.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “Marknaden för virke i Finland ledde till satsning i Haparanda

  1. Läste i HB förra veckan en kommentar från Billerudkorsnäs Karlsborgsverken, att en ny Pappers och massafabrik i Torneå-Kemi inte utgör något hot för dom.Men jag har en annan åsikt om detta,BK.Karlsborg producerar ca 350000 ton per år massa och papper,den nya fabriken i finland byggs för en kapacitet på 1500000 ton.alltså drygt 4 gånger mer än BK.Karlsborgsverken.
    Sen spelar det ingen roll vad fabriken producerar råvaran måste ändå räcka till.Att sen räkna på kostnader för en ny fabrik,låneräntor mm.har nog dom som planerar redan gjort.Dessutom har Finland alla företag med byggkunskaperna.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.