fbpx

Marknaden för virke i Finland ledde till satsning i Haparanda

HAPARANDA: Norra skogsägarna invigde i lördags en ny mätstation för virke i Haparanda. Enligt uppgift har Norra skogsägarna investerat omkring 3,2 miljoner kronor i mätstationen.

Inmätningsstationen är strategiskt förlagd cirka 400 meter från den svenska och finska järnvägen då virkesexporten till grannlandet väntas öka. Det ger också förhoppningar om att skogsägare ska få bättre betalt för sina leveranser.
I Äänekoski, öster om finska Vasa har Metsä Group, den finska skogsägarrörelsen, 2017 byggt en ny stor massafabrik för 12 miljarder kronor, och i Kemi planeras också ett helt nytt massabruk att byggas. Investeringen i Kemi omfattar motsvarande 16,5 miljarder kronor och väntas ge en cellulosafabrik med behov av osannolika sju miljoner kubikmeter massaved.
I mars i fjol skrev HB om planerna som Norra Skogsägarna hade om att bygga inmätningsstationen i Haparanda.
– Det blir något av bingo för skogsägarna i Tornedalen, sade Torgny Hardselius, ordförande för Norra till HB vid den tidpunkten.
Och läget ser fortfarande ut att vara gott eftersom att behovet på marknaden av massaved ser ut att öka på den finska sidan och då blir virke från Sverige efterfrågat.
2017 omsatte Norra skogsägarna 2,3 miljarder kronor och gjorde en vinst på 44,7 miljoner. Det egna kapitalet var över en halv miljard kronor 2018.
Inmätningsstationen har byggts för att kunna mäta in virket enligt svenska mätningsregler, för att slippa omräkningar till finska mätningsregler.
Inmätningen sker genom fotomätning. Lastbilsekipagen med virke fotograferas med specialkameror och inom loppet av några sekunder får man fram hyfsat exakta volymer.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “Marknaden för virke i Finland ledde till satsning i Haparanda

  1. Läste i HB förra veckan en kommentar från Billerudkorsnäs Karlsborgsverken, att en ny Pappers och massafabrik i Torneå-Kemi inte utgör något hot för dom.Men jag har en annan åsikt om detta,BK.Karlsborg producerar ca 350000 ton per år massa och papper,den nya fabriken i finland byggs för en kapacitet på 1500000 ton.alltså drygt 4 gånger mer än BK.Karlsborgsverken.
    Sen spelar det ingen roll vad fabriken producerar råvaran måste ändå räcka till.Att sen räkna på kostnader för en ny fabrik,låneräntor mm.har nog dom som planerar redan gjort.Dessutom har Finland alla företag med byggkunskaperna.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Förslag: Sju platser där vindkraft kan byggas

Naturskyddsföreningen gjorde för några år sedan en inventering av sju olika platser inom Pajala kommun där vindkraft kan byggas. Käymäjärvi tillhör inte dessa förslag. Samtliga föreslagna parker ligger sydväst om Pajala centralort och på längre avstånd från större byar.

Vattenfall utestängdes från Pajala kommuns Infocenter

HB kan avslöja att Vattenfall stoppades från att informera pajalaborna om vindkraftplanerna i Käymäjärvi i kommunens Infocenter i centrala Pajala. Beslutet togs enligt flera personer av kommunchefen Stefan Millgård, vilket han idag förnekar. Samtidigt stoppade han och utvecklingschefen Fredrik Holmström näringslivsstrategen Erik Mella från fortsatta kontakter med Vattenfall.

En ung man med ett gott hjärta

När Aaron Invall i Haparanda läste artikeln i HB om lilla Filimon som flytt från Ukraina frågade han sin mamma Kati Invall om han kunde ge lite leksaker till Filimon. HB såg till att de fick träffas och Aaron Invall och hans mamma Kati Invall uppskattade att få träffa Filimon och hans mamma och mormor som var väldigt rörda och tacksamma över att det finns så vänliga människor.

Två glädjebesked för Pajala Airport

Pajala får behålla två tur och returflyg per dag enligt ett färskt beslut från Trafikverket som motiverar det med att de lyssnat på gruv- och stålindustrin. Och i fredags lämnades bygglovshandlingarna in för utbyggnad av en ny utrikesterminal på Pajala Airport, som ska stå klar i oktober.

Siktar mot kommunalrådsposten

Med för närvarande tre mandat i Övertorneå kommun siktar Sjukvårdpartiet med Tomas Vedestig som ordförande på så mycket som sju till tio mandat. Han styrde kommunen tillsammans med Tomas Mörtberg, men nu säger han sig vara väl förberedd för att göra det på egen hand.