fbpx

Marknaden för virke i Finland ledde till satsning i Haparanda

HAPARANDA: Norra skogsägarna invigde i lördags en ny mätstation för virke i Haparanda. Enligt uppgift har Norra skogsägarna investerat omkring 3,2 miljoner kronor i mätstationen.

Inmätningsstationen är strategiskt förlagd cirka 400 meter från den svenska och finska järnvägen då virkesexporten till grannlandet väntas öka. Det ger också förhoppningar om att skogsägare ska få bättre betalt för sina leveranser.
I Äänekoski, öster om finska Vasa har Metsä Group, den finska skogsägarrörelsen, 2017 byggt en ny stor massafabrik för 12 miljarder kronor, och i Kemi planeras också ett helt nytt massabruk att byggas. Investeringen i Kemi omfattar motsvarande 16,5 miljarder kronor och väntas ge en cellulosafabrik med behov av osannolika sju miljoner kubikmeter massaved.
I mars i fjol skrev HB om planerna som Norra Skogsägarna hade om att bygga inmätningsstationen i Haparanda.
– Det blir något av bingo för skogsägarna i Tornedalen, sade Torgny Hardselius, ordförande för Norra till HB vid den tidpunkten.
Och läget ser fortfarande ut att vara gott eftersom att behovet på marknaden av massaved ser ut att öka på den finska sidan och då blir virke från Sverige efterfrågat.
2017 omsatte Norra skogsägarna 2,3 miljarder kronor och gjorde en vinst på 44,7 miljoner. Det egna kapitalet var över en halv miljard kronor 2018.
Inmätningsstationen har byggts för att kunna mäta in virket enligt svenska mätningsregler, för att slippa omräkningar till finska mätningsregler.
Inmätningen sker genom fotomätning. Lastbilsekipagen med virke fotograferas med specialkameror och inom loppet av några sekunder får man fram hyfsat exakta volymer.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “Marknaden för virke i Finland ledde till satsning i Haparanda

  1. Läste i HB förra veckan en kommentar från Billerudkorsnäs Karlsborgsverken, att en ny Pappers och massafabrik i Torneå-Kemi inte utgör något hot för dom.Men jag har en annan åsikt om detta,BK.Karlsborg producerar ca 350000 ton per år massa och papper,den nya fabriken i finland byggs för en kapacitet på 1500000 ton.alltså drygt 4 gånger mer än BK.Karlsborgsverken.
    Sen spelar det ingen roll vad fabriken producerar råvaran måste ändå räcka till.Att sen räkna på kostnader för en ny fabrik,låneräntor mm.har nog dom som planerar redan gjort.Dessutom har Finland alla företag med byggkunskaperna.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning. 

MC- och bilentusiaster njöt av våren

Gatorna i centrala Torneå fylldes av mullrandet av motorer den första maj när det var dags för den traditionella paraden för motorentusiaster. 

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus.