fbpx

Marknaden för virke i Finland ledde till satsning i Haparanda

HAPARANDA: Norra skogsägarna invigde i lördags en ny mätstation för virke i Haparanda. Enligt uppgift har Norra skogsägarna investerat omkring 3,2 miljoner kronor i mätstationen.

Inmätningsstationen är strategiskt förlagd cirka 400 meter från den svenska och finska järnvägen då virkesexporten till grannlandet väntas öka. Det ger också förhoppningar om att skogsägare ska få bättre betalt för sina leveranser.
I Äänekoski, öster om finska Vasa har Metsä Group, den finska skogsägarrörelsen, 2017 byggt en ny stor massafabrik för 12 miljarder kronor, och i Kemi planeras också ett helt nytt massabruk att byggas. Investeringen i Kemi omfattar motsvarande 16,5 miljarder kronor och väntas ge en cellulosafabrik med behov av osannolika sju miljoner kubikmeter massaved.
I mars i fjol skrev HB om planerna som Norra Skogsägarna hade om att bygga inmätningsstationen i Haparanda.
– Det blir något av bingo för skogsägarna i Tornedalen, sade Torgny Hardselius, ordförande för Norra till HB vid den tidpunkten.
Och läget ser fortfarande ut att vara gott eftersom att behovet på marknaden av massaved ser ut att öka på den finska sidan och då blir virke från Sverige efterfrågat.
2017 omsatte Norra skogsägarna 2,3 miljarder kronor och gjorde en vinst på 44,7 miljoner. Det egna kapitalet var över en halv miljard kronor 2018.
Inmätningsstationen har byggts för att kunna mäta in virket enligt svenska mätningsregler, för att slippa omräkningar till finska mätningsregler.
Inmätningen sker genom fotomätning. Lastbilsekipagen med virke fotograferas med specialkameror och inom loppet av några sekunder får man fram hyfsat exakta volymer.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “Marknaden för virke i Finland ledde till satsning i Haparanda

  1. Läste i HB förra veckan en kommentar från Billerudkorsnäs Karlsborgsverken, att en ny Pappers och massafabrik i Torneå-Kemi inte utgör något hot för dom.Men jag har en annan åsikt om detta,BK.Karlsborg producerar ca 350000 ton per år massa och papper,den nya fabriken i finland byggs för en kapacitet på 1500000 ton.alltså drygt 4 gånger mer än BK.Karlsborgsverken.
    Sen spelar det ingen roll vad fabriken producerar råvaran måste ändå räcka till.Att sen räkna på kostnader för en ny fabrik,låneräntor mm.har nog dom som planerar redan gjort.Dessutom har Finland alla företag med byggkunskaperna.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF

En hel del fisk och strålande väder

I söndags var det några kallgrader och inte ett moln på himlen när pimpeltävlingen Vuononappet genomfördes med över 100 deltagare. 

Pensionär tog chansen att bli en skolmormor

Två timmar i veckan kommer skolmormor Margareta Tengberger till Aspstrandens skola och läser med eleverna. Hennes lön är uppskattning och glada tillrop från barn.