fbpx

Miljardsatsningar på vindkraft

TORNEDALEN: Sedan energiöverenskommelsen slöts 2016 har det beslutats och aviserats vindkraftsinvesteringar på sammanlagt över 80 miljarder kronor i Sverige. När alla de nya vindkraftverken tagits i drift kommer el från vindkraft motsvara nära 30 procent av Sveriges elanvändning, skriver Svensk vindenergi i ett pressmeddelande.

– Klimatkrisen är akut och vindkraften kan snabbt minska koldioxidutsläppen, både genom elektrifiering här hemma och genom att ersätta kolkraft i våra grannländer. Enbart den nya vindkraft som beslutats sedan Energiöverenskommelsen kan minska utsläppen med motsvarande en fjärdedel av Sveriges nuvarande utsläpp, säger Charlotte Unger Larson, vd för Svensk Vindenergi.
Investeringar på över 80 miljarder kronor handlar om cirka 7 600 megawatt vindkraft som tas i drift under perioden 2017–2021 och som kommer att producera 25 terawatt förnybar el. När Energiöverenskommelsen slöts var vindkraftens samlade elproduktion drygt 16 TWh.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

28 kommentarer på “Miljardsatsningar på vindkraft

  1. Bästa om Sverige lär sig att sälja kunskap/teknologi som är hållbar ut i världen. Istället att som idag med bonus/malus som straffar befolkningen. Tänk lite företagsamt

  2. Vissa sover inte mycket. ”Kliver alltid upp kl 5.00”, t o m i arla lördagsmorgonen. Ändå kan de sitta och skriva inlägg kl 4.46 (i sömnen?) och även kl 23.09 som synes. Inte enkel matematik att få ihop. Men solklart är i alla fall att brist på vila grumlar tanken och då blir ju skriverierna lätt därefter…

  3. Resultanten: Solpaneler funkar inte här uppe. Vi har för litet sol. Vi har normalt en halv meter snö på våra tak sex månader om året. Jag är för slö att skotta mina tak.

  4. Co2 i svensk elproduktion är svammel. Sveriges Co2 utsläpp har sen 1990 från 12 till 13g/kwh 2013. OECD snitt är 508 till 432 g/kwh samma tid. Tyskland 624 till 486g g/kwh. Sol och wind kommer inte minska Sveriges obefintliga utsläpp utan öka. Det är som med batterier i elbilar, utsläppen hamnar på nån annans gård. Däremot offrar vi våran miljö för osund kaos styrd produktion. Vi har ju haft fantastiskt genomtänkt och stabil elproduktion som sen ganska länge misskötts av politiker.

  5. 1915st snurror skall byggas, 35% av dessa och 35% av effekten i Norrbotten. Det blir Norrland för totalt 1589st 83% av antalet och 92% av effekten. Utredningsarbetet visade att bäst vore att bygga till havs i söder med högre medelvind och mindre miljöpåverkan samt nära brukarna. Men kommuner och folk satte sig på tvären även fast dessa skulle placeras så långt ut att dom blir under horisonten. Försvaret vill inte heller ha havsparker som då blir skyddade områden för utländsk undervattensverksamhet.

  6. Ferrum:

    Precis eller ännu hellre solpaneler. Solpaneler låter inget och stör inte omgivningen om dom är snyggt där på taket.

    En solpanel hit och dit gör ju ingen nytta men ponera på det att samtliga byggnader med elanslutning har det.

    Tekniken är påväg och utvecklas.

    Jag förstår till en viss del att folk är negativa.
    Men sen är ju frågan, de som nu tycker om kärnkraft. Ska vi bygga kärnkraft hit istället?

    Är typiskt man vill kunna konsumera men man vill inte själv offra något. Vind förstör, vattenkraft förstör….listan kan göras lång.

  7. Jag tycker nog att både planeten och mänskligheten ska räddas. Kl 4.46 lördag morgon Ferrum? Hur var efterfesten i övrigt?

  8. Varför bygger inte Sverige kolkraftverk istället? Det är inte alls så smutsigt som vindkraft.

  9. Personligen tycker det är bättre att bygga små vertikalvindkraftverk i alla fastigheter som genererar ström. Man säljer den överskottsel som man inte använder. Det skulle ge mer än alla dessa stora giganter till vindkraftverk.. Fastighetsägaren tecknar installation- och serviceavtal med en elfirma och får rot-avdrag för utfört arbete.

  10. Lantakurre:
    Planeten behöver inte räddas, planeten klarar sig alldeles utmärkt utan oss människor. Däremot behöver vi människor räddas. Ändras jordens klimat så drastiskt att vi inte kan bo kvar här. då blir det svårt.

  11. Sverige har idag ett el överskott på ca 14 thw! ”Lille mannen” i högern säger att företag i Skåne har el brist? Problemet är att privata elbolagen Eon och Fortum inte investerar i nya kraftledningar till bl.a Pågen och Skåne! Man kan undra varför ”Lille mannen”!!

  12. Vindmätningarna är inte det som gör norrbotten och norrland intressant utan att det i Norrland går att köra över folk och bygga varsomhelst efter lite smörjning på rätt ställe.

  13. Enligt uppgifter så har Tyskarna stoppat fortsatt utbyggnad av vindkraftsel…det blir för ostadigt och för dyrt…dom bränner kol i stället…

  14. Resultaten,

    Står inte direkt Norrbotten där,
    men Norrbotten är högintressant för byggnationer, har gjorts en hel del vindmätningar här med bra resultat!

    Ps.
    Mycket av den el som produceras av vindkraften säljs dessutom utomlands.

  15. ”Enkel matematik” kanske skulle bli energiminister? Hen har tydligen redan räknat ut allting och kan därmed lösa hela energipolitiken genom att svinga sitt trollspö. Zimsalabim! Skämt åsido, men det stod ju faktiskt inget om kärnkraft i artikeln ovan. Om det nu ska sägas något om den, så är det följande: fasa ut vågspelet sakta men säkert över tid, och ersätt den i möjligaste mån med förnyelsebara alternativ. Det är ditåt framtidssamhället strävar, eller i vart fall borde sträva. Varför? Jo, för att ha en chans att rädda planeten.

  16. Resultaten. Norrbotten är en del av Norrland och sverige. Som inte behöver vindkraft.

  17. om de flesta kan plus å minus så är de omöjligt å byta kärnkraften mot vindsnurror,kärnkraften produserar ca 40% av våran el.
    de finns ca 4000vindsnurror i Sverige som produserar ca 28tusen GWh de är inte ens hälften av kärnkraften men räknar vi att elbilen slår igenom så behöver Sverige ca 30thw till,som om de blåser varje dag i evig tid behöver vi bygga ca 10.000vindsnurror till.
    vänta jag glömde dessa måste bytas ut om ca 25år som kostar allt från 20miljoner till 90miljoner st = en investering på ca 700miljarder
    men inga problem konsumenten betalar

  18. Vindkraft för att försörja södra delen av landet och sen får vi betala dyrt för nya kraftledningar neröver.
    Brukar skryta om arbetstillfällen när dom byggs, min erfarenhet att neröver så var det bara vägarna som byggdes av inhemsk personal, resten var personal från andra länder.
    Dom lade ner ett helt fungerande kärnkraftverk det ska inte Norrbotten behöva sota för.

  19. Bra med sol- och vindkraft! Vi är nämligen inte i närheten av de mått och steg som behöver vidtagas för att nå Parisavtalets mål angående den globala uppvärmningen, 1,5 grader. Bara två länder – Gambia och Marocko – av 32 analyserade har klimatplaner som klarar målet just nu, enligt CAT:s (Climate Action Tracker). Notera dock att Sverige inte räknas i analysen som ett enskilt land utan slås ihop med hela EU som landar på 3 grader. Ensamma torde vi ligga några snäpp bättre till än så.

  20. Sinnesjukt. Tillverkning och drift av verken genererar mer utsläpp av koldioxid. Och varför skall lilla sverige offra dig när tyskar och polen kör med kolkraft??

  21. Malmö går miste om arbetstillfällen i miljardklassen pga. elbrist. Bygg moderna kärnkraftverk.

  22. Vi här i vårt världsunika Tornedalen med vårfantastiska miljö och ”naturjuveler” i egen klass måste bli mer stolta med vad vi har!

    OM staten vänligt och bestämt säger att här ska byggas stora vindkraftsparker så måste det kosta att ”ta” våra rikedomar.
    Jag menar kort och gott att det måste synas rejält i våra kommuners plånböcker och verkligen gynna oss som bor här ifall vi nästintill tvingas ge av det vi har.

    I dagens läge så tjänar vi några kronor på kort sikt men vi måste tänka framåt, vi ska inte bli nya fattiga ”Jokkmokkskommuner” som fått vika sig för vattenkraften.

  23. Nå men jättebra.
    Bygg då skiten där det är elunderskott istället för att förstöra vår natur här uppe i Norrland.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

”En enorm trygghet att vi är fem”

Från och med 1 september har Haparanda en ny politisk ledning, ett femmanna lag bestående av (C), (M), (KD), (SD) och (SJVP). Enligt nye kommunalrådet, Janne Lind (C), var de igång och jobbade redan den 30 augusti då de anser

Från Haparanda till Helgeandsholmen

Haparandas ledande socialdemokratiska representant Ida Karkiainen firar i höst tio år som riksdagsledamot. 

Öppet hus på Forslundsgården

På lördagen hölls öppet hus på den anrika Forslundsgården, där gästerna kunde ta del av processen med restaureringen. Besökandets skara bestod bland annat av representanter från länsstyrelser och familj till de gamla ägarna. 

Mäki säljer familjeföretaget efter 100 år

I 100 år har Mäkis lantbruk i Kardis ägts och drivits av samma familj. Mikael Mäki är tredje generationen lantbrukare på gården, men har nu tagit beslutet att gå i pension, och lämnar över handskarna till Irmantas Bockus och hans

Skratt och gråt bakom ett nytt läromedel i meänkieli

Enligt Susanne Redebo och Mervi Erkheikki, som har författat och idag lanserar ett digitalt läromedel på meänkieli, har det saknats ett modernt läromaterial för elever med grundläggande kunskaper i språket och som speglar elevernas vardag. ”Vi har under arbetet skrattat

Nu får 23 människor vila igen

Under söndagen kunde återlämnade kvarlevor begravas på Akamella ödekyrkogård 146 år efter att de grävdes upp och fördes bort. ”Det känns som att det blev en fin stund för dem här som nu får återbördas dit de hör hemma”, säger

Haparandas elever välkomnades tillbaka

På Aspstrandens skola välkomnades nya och gamla elever tillbaka efter sommaren av en sjungande lärarkår och ett hjärtligt tal av rektor Jarko Tuisku. 

En skärgårdsälskande sjöräddare med påbrå

Salmisbon Ida Svanberg är nybliven sjöräddare och en av få kvinnliga sjöräddare som finns inom ideella Svenska sjöräddningssällskapet. ”Det känns bra att känna att man kan bidra, inte minst till att fler vågar sig ut i vår vackra skärgård”, säger

Intresset för Norrbotten som turistmål ökar

Med säsongen i hamn har skärgårdsentreprenören Kim Innala goda förhoppningar för turistnäringen i Haparandas skärgård. Han har märkt en ökning av finländska och internationella turister i år, men menar att semestersäsongen gärna kan förlängas för att locka mer sydeuropeiska gäster.