fbpx

Modernas vaccin pausas för personer födda 1991 och senare

Folkhälsomyndigheten meddelade idag att vaccinationer med Spikevax från Moderna pausas för personer som är födda 1991 eller senare.

Så den som är 30 år eller yngre och  har fått sin första vaccindos med Spikevax från Moderna kommer att få tiden för den andra vaccindosen avbokad.

Enligt ett pressmeddelande från Region Norrbotten görs de ändrade rekommendationerna av försiktighetsskäl efter signaler om en ökad risk för biverkningar som inflammation på hjärtmuskel eller hjärtsäck. Risken att drabbas av biverkningarna uppges dock vara mycket liten.

De som får sin andra dos avbokad får i dagsläget inget annat vaccin som ersättning. ”Just nu kan Region Norrbotten inte ge besked kring när vaccineringen för de berörda personerna kommer att kunna slutföras och vilket vaccin som kommer att erbjudas”.

– Vi vet inte om vi kommer att kunna återuppta vaccineringen med Moderna eller om vi får byta till en annan vaccinsort. Vi måste ha tålamod och vänta på beslut från Folkhälsomyndigheten, säger smittskyddsläkaren Anders Nystedt i pressmeddelandet.

Beslutet från Folkhälsomyndigheten väntas komma i början av december.

De som är under 30 år och ännu inte hunnit få sin första dos kommer inte att märka av pausen eftersom alla nyvaccinationer för åldersgruppen nu kommer att ske med vaccinet Comirnaty från Pfizer/Biontech.

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

15 kommentarer på “Modernas vaccin pausas för personer födda 1991 och senare

 1. 1. Långt ifrån alla biverkningar rapporteras. Så är det med de gamla klassiska vaccinerna och så är det med dessa nya. Om någon, som är vaccinerad, dör som en biverkan heter det väl att personen dog av viruset ”trots” att han eller hon var vaccinerad, alternativt att personen ”bara” var vaccinerad en gång (och inte två) eller två gånger (och inte tre).
  2. Både sjukdomsfallen och dödsfallen kan också sättas i samband med helt andra saker, som till exempel årstid, väder, D-vitaminstatus och så vidare.
  3. Sjukdomen kommer förmodligen att finnas kvar oavsett vaccinering eller ej. Skillnaden är väl att med vaccinerna följer biverkningar också. Det som skulle kunna stoppa sjukdomen vore att testa mer, att kanske stänga ner för en kortare period tills smittspridningen avtagit och att sedan inte släppa in smittan på nytt (gränskontroller).
  4. Varför stirrar sig så många blinda på vaccinerna? Det utvecklas ju mediciner, som bör vara bättre än vacciner. Givetvis har de flesta mediciner också biverkningar, men då tar man i alla fall medicinen för att bota en sjukdom som man faktiskt har, vilket är mer logiskt än att ta ett vaccin förebyggande och få biverkningar som man aldrig hade behövt få, egentligen.
  5. Vaccinerade sprider ofta mer smitta än ovaccinerade eftersom de ger fan i att hålla avstånd. Visst finns även ovaccinerade som inte bryr sig om viruset, men många ovaccinerade är just sådana som hellre tar det säkra före det osäkra och väljer bort BÅDE viruset OCH vaccinet av rent säkerhetstänkande.

 2. Ångrar mig att jag har låtit duperas av media och myndigheter att ta detta såkallade vaccin.
  Känner mig lurad och blåst & rädd.

 3. Vi vanliga dödliga vet ingenting om vaccinet. Jag har vaccinerat mig, har ingen aning om det var ett klokt beslut. Jag förstår alla som inte vaccinerar sig. Förra veckan hörde jag på nyheterna att vaccinet bara inom några månader tappar största delen av sin verkan. Samma nyheter meddelar att det behövs en tredje, en fjärde och ev en femte och en sjätte spruta. Dör vi inte av Covid så dör vi antagligen av vaccinet. När till och med de vaccinerade dör av Covid, då börjar man ju bli lite skeptisk. Vad är rätt vad är fel? Ingen vet vad som väntar oss vaccinerade om några år. Kanske vi redan har någonting som pyr i vår kropp på grund av vaccinet.

 4. Man kanske skulle väntat 3-5 år som brukligt är med nya vacciner. Konstigt att inte alla kloka blev forskare så skulle detta ha varit löst för 2-3 år sedan, nu jobbar man med enklare jobb som alliansen brukade säga.

  • Problemet är att vi inte har tid att vänta. Särskilt inte i Sverige med styrande som inte ens stängt ned landet utan släppt smittspridningen fri.
   Hade vi väntat i flera år med vaccineringen så skulle vi ha haft ännu fler döda.

   • Om man söker konspirationer kan man lätt tänka sig att smittan släpptes fri för att någon skulle kunna tjäna pengar på den.

 5. Modernas vaccin är ett mRNA-vaccin, Pfizers vaccin är också ett mRNA-vaccin. Kan vi vänta oss liknade indragning av Pfizers Covid19-vaccin?

  Astra Zeneca (vectorvaccin) har man slutat använda pga. blodproppsrisk, Janssens vaccin (vectorvaccin) var på gång att lanseras men drogs även det in runt om i välden pga. samma risk som Astra Zenecas.

  Skrämmande.

  Jag hoppas verkligen de kan hitta bra och säkra vaccin för oss alla. Personligen upplever jag dock att det gungar rejält på vaccinfronten.

  Börjar snart känna mig som en s.k. ”foliehatt”..

  • Jag är betydligt mer rädd för viruset än för vaccinen.

   Se bara på hur sjukdom och dödlighet sjunker i land efter land allt eftersom folk blir vaccinerade. Detta samtidigt som de som ännu blir sjuka och dör är nästan bara ovaccinerade.

   • Av dem jag känner som har behövt sjukhusvård pga pandeminn har alla varit vaccinerade och blivit inlagda just i samband med vaccinbiverkningar. Jag säger inte att det gäller alla, men det gäller i alla fall dem jag känner.

 6. Anti-vaxare jublar…

  Ändå förbrukar dom P-piller, cigarretter, alkohol m.m som också har risk att orsaka blodproppar eller andra allvarliga sjukdomar.

  Bara för att ni är rädda för sprutor så behöver ni inte sprida inkorrekt fakta om vaccinering för att skrämma andra.

  Ta på vuxenbyxorna och skärp till er ordentligt istället.

  • Antalet biverkningar av vaccinen är väldigt få och milda jämfört med mängden skadade och döda av viruset.

    • Det är ju bara att läsa. Dödligheten sjunker runt om i världen allt eftersom folk vaccineras. De som blir sjuka klarar sig bättre. Om man sedan får ta coronavaccin en gång om året under några år, vad gör det? Folk tar ju även andra vaccin. Det är värt besväret för att vara bättre skyddad och förhoppningsvis så småningom få bort sjukdomen.

     Vad är alternativet? Att inte vaccinera och ha kvar sjukdomen? Med många fler döda som följd.
     Jag förstår faktiskt inte hur vaccinens motståndare tänker. Om de nu gör det öht.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning. 

MC- och bilentusiaster njöt av våren

Gatorna i centrala Torneå fylldes av mullrandet av motorer den första maj när det var dags för den traditionella paraden för motorentusiaster. 

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus.