fbpx

Munskydd på i kollektivtrafik

Från och med torsdag, den 7 januari, rekommenderar Folkhälsomyndigheten att alla som reser med kollektivtrafik ska använda munskydd.

Det allmänna rådet gäller personer från gymnasieåldern och äldre som reser med kollektivtrafik där det inte går att hålla avstånd genom att boka plats.

Rekommendationen är att bära munskydd under de tider på vardagar då många människor vanligtvis reser, det vill säga klockan 7–9 samt 16–18 vardagar, i hela landet.

Kristoffer Tamsons (M), ordförande för Svensk Kollektivtrafik, välkomnar myndighetens råd.

– Rekommendationen om munskydd är välkommen, då den förtydligar något både myndigheter och resenärer efterfrågat. Viktigt är att vi betonar det personliga ansvaret och tryggheten i att det är vad det handlar om i hela Sverige. Att ledande expertis inom kollektivtrafikmyndigheterna tagit ett samlat grepp gör det möjligt att tryggt och säkert foga detta som ett komplement till redan existerande rekommendationer för om, när och hur resor bör ske under pandemin, säger han i ett pressmeddelande.

Statsepidemiolog Anders Tegnell betonar på myndighetens hemsida att det dock är mer effektivt att hålla avstånd än att befinna sig nära andra och ha munskydd.

– Men vi vet att kollektivtrafiken innebär situationer där trängsel kan vara svår att undvika trots rekommendationen om att i första hand välja andra färdmedel. Då kan munskydd vara till nytta, säger han.

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “Munskydd på i kollektivtrafik

  1. Trångt på kollektivtrafik, i Haparanda..? Nåväl, munskydd på om ni mot förmodan skulle ställa bilen och åka kollektivt om ni hittar ett lämpligt alternativ, sånt gör ju bara 08-orna annars av kostnadsskäl…eller pga ”klimatångest”…

  2. Litar ni ännu på Tegnell? Jag tycker han är ”pihalla” hela tiden. Viruset har inte klocka med sig. Man ska helt enkelt ha munskydd alltid när man är inne i affärer, reser med kollektivtrafik osv. Viruset som jag vet är inte alls intresserad hur gammal du är. Kopparmunskydd ger skydd för dig själv och andra.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN