fbpx

Muterat virus bekräftats i Sverige

Ett fall av den brittiska virusvarianten av covid-19 har analyserats i Sverige.

Enligt ett pressmeddelande från Folkhälsomyndigheten, FHM, var det inte oväntat att den muterade varianten, som kallas VOC202012/01,  skulle dyka upp även här.

– Vi vet att den här varianten har funnits i Storbritannien sedan september och den har också rapporterats från andra länder i Europa i form av enstaka fall, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på FHM.

Med anledning av rapporterna från Storbritannien har stickprovsanalyser intensifierats i samarbete med regionernas kliniska mikrobiologiska laboratorier. Analyserna har riktats särskilt mot prover från personer som testats positivt efter att ha vistats i Storbritannien, både nyligen och bakåt i tiden.

Det nu upptäckta fallet av varianten VOC202012/01 handlar om en person som har rest från Storbritannien till Sörmland.

Folkhälsomyndigheten uppmanar alla inresande som har vistats i Storbritannien räknat från den 12 december att stanna hemma i minst sju dagar, att undvika kontakt med andra så långt det går samt att testa sig snarast efter ankomst med uppföljande test fem dagar efter ankomst. Även övriga i hushållet bör stanna hemma i väntan på provsvar.

Med anledning av den nya virusvarianten har den svenska regeringen fattat beslut om inreseförbud från Storbritannien.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “Muterat virus bekräftats i Sverige

  1. Vilka jubel*dioter de finns här i världen, hur i h*lv*t* tänker man, är de så j*vla viktigt och resa runt i dessa tider när världen befinner sig i den sitsen den nu gör, kan inte förstå mig på vissa människor

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Sjöräddningen planerar etablering i skärgården

Sjöräddningen planerar att etablera sin verksamhet permanent i Haparanda-Kalix skärgård. Och redan nästa sommar kan en räddningsbåt finnas på plats i Kalix för att en frivillig besättning ska kunna övas och senare etableras som sjöräddare.

Sveriges bästa skolkommun

För andra året i rad har Lärarförbundet rankat Övertorneå till Sveriges bästa skolkommun. Pajala klättar rejält och placeras som etta när det gäller lärartäthet. Haparanda tappar däremot placeringar.

HB presenterar: Värmeverket och jakten på den försvunna skatten

HB avslöjade 1 juni i år att VD Pär Gabrielsson vid Haparanda Värmeverk AB var engagerad som konsult i strid med lagen. Det gav snabbt resultat. Redan 4 juni begärde Värmeverket att få komma in med en självrättelse till Skatteverket. Det har lett till en omfattande skatt(e)jakt med målet minsta möjliga skatt för alla inblandade.