fbpx

Norrbotten klarar inte bredbandsmålet

I Norrbotten har nu över 80 procent av hushållen tillgång till snabbt bredband, vilket är långt ifrån målet för år 2020.

Målet det gångna året var satt till 95 procent, vilket ingen kommun i länet klarade.

I Post- och telestyrelsens årliga kartläggning undersöks tillgången till bredband om minst 100 Mbit/s. Luleå låg bäst till med 88 procents tillgång och Överkalix låg sämst till med 55 procents tillgång.

Det nya målet är att år 2025 ska 98 procent av hushållen ha möjlighet att ansluta sig till fiber, och att alla ska ha tillgång till grundläggande bredband om åtminstone 30 Mbit/s.

Anna Lindberg, regional utvecklingsdirektör, säger i ett pressmeddelande från Region Norrbotten att det behövs mer statliga pengar för att nå de uppsatta målet, och att det nya statliga stödet för bredbandsutbyggnad 2021 inte kommer att räcka.

Det nya bredbandsstödet uppges vara utformat så att det räcker med att kunna erbjuda fiberanslutning för att få del av stödet – det hänger inte på att hushåll faktiskt väljer att ansluta sig. ”Regionen arbetar just nu intensivt tillsammans med kommunerna i länet för att skapa förutsättningar att kunna nyttja stödet”.

– Det krävs samordning med kommunerna och nätbyggare, men inte minst tillgång till stödmedel. Mycket av arbetet vi gör handlar om att påverka PTS, regering och riksdag att avsätta medel – men även att sätta vettiga villkor så att medlen hamnar där de gör mest nytta, säger Jonas Tiger som arbetar på Region Norrbotten som regional bredbandskoordinator.

 

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

5 kommentarer på “Norrbotten klarar inte bredbandsmålet

 1. Ingen överaskning. Det har varit dåligt skött redan från början. Man borde kanske riktat bättre bidrag till fastighetsägarna, för att göra det mera intressant. Alldeles för dyrt för fastighetsägarna som är pensionärer, arbetslösa eller sjuka. Kommunen borde ta lärdom lite från tex Övertorneå och Kiruna. I Övertorneå kostade att ta bredband bara 3000kr plus att man fick gräva själv till huset. De som var nära vägen kunde göra det med spade, de som behövde gräva längre kunde göra det med flera grannar tillsammans med en grävare.

  • Jag har hört att det i Övertorneå är jättedyrt att skaffa bredband och vet många som har avstått för att de helt enkelt inte har haft råd – men vad ska man med bredband till? I alla fall på de flesta håll fungerar internet utmärkt utan bredband.

 2. I Haparanda förordade kommunen Zitius (Telia) vill jag minnas, men av det blev intet, för få intresserade, och nu har man ingen fiber p.g.à att man gick på kommunens linje, detta är inne i centralorten så många fastigheter utan fiber även i centralt, inte bara i byarna det ej finns dvs…

  • Vänta till 5Gkommer, då lär bredband vara överflödigt sägs det..och ett av alla kostsamma vallöften kan skrotas?

   • Alla kan inte köra 5G. Jag säger inte att det är fel i tekniken. Men krävs även där stora investeringar!

    3G skulle ju vara revolution. Man skulle redan då skrota analog tv och diskussionen gick att varför digitaliserar man när ändå 3G kommer.

    4G fungerar bättre och är rätt ok. Men mobilnäten är alldeles för dåligt byggda märks bara i Marielund.

    Sedan är det så även på centralort att om fibernätet går ner när folk börjar belasta mobilnätet hur långsam den blir.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Konsultkarusellen fortsätter

Konsultkarusellen vid Haparanda Värmeverk har fortsatt. Kostnaderna uppgår nu till cirka elva miljoner kronor motsvarande 10,6 procent av investeringen i panna och byggnader. 300 ”skallkrav” från konsulterna och 256 sidor kontraktshandlingar gav en komplex upphandling.

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.