fbpx

Norrbotten klarar inte bredbandsmålet

I Norrbotten har nu över 80 procent av hushållen tillgång till snabbt bredband, vilket är långt ifrån målet för år 2020.

Målet det gångna året var satt till 95 procent, vilket ingen kommun i länet klarade.

I Post- och telestyrelsens årliga kartläggning undersöks tillgången till bredband om minst 100 Mbit/s. Luleå låg bäst till med 88 procents tillgång och Överkalix låg sämst till med 55 procents tillgång.

Det nya målet är att år 2025 ska 98 procent av hushållen ha möjlighet att ansluta sig till fiber, och att alla ska ha tillgång till grundläggande bredband om åtminstone 30 Mbit/s.

Anna Lindberg, regional utvecklingsdirektör, säger i ett pressmeddelande från Region Norrbotten att det behövs mer statliga pengar för att nå de uppsatta målet, och att det nya statliga stödet för bredbandsutbyggnad 2021 inte kommer att räcka.

Det nya bredbandsstödet uppges vara utformat så att det räcker med att kunna erbjuda fiberanslutning för att få del av stödet – det hänger inte på att hushåll faktiskt väljer att ansluta sig. ”Regionen arbetar just nu intensivt tillsammans med kommunerna i länet för att skapa förutsättningar att kunna nyttja stödet”.

– Det krävs samordning med kommunerna och nätbyggare, men inte minst tillgång till stödmedel. Mycket av arbetet vi gör handlar om att påverka PTS, regering och riksdag att avsätta medel – men även att sätta vettiga villkor så att medlen hamnar där de gör mest nytta, säger Jonas Tiger som arbetar på Region Norrbotten som regional bredbandskoordinator.

 

 

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

5 kommentarer på “Norrbotten klarar inte bredbandsmålet

 1. Ingen överaskning. Det har varit dåligt skött redan från början. Man borde kanske riktat bättre bidrag till fastighetsägarna, för att göra det mera intressant. Alldeles för dyrt för fastighetsägarna som är pensionärer, arbetslösa eller sjuka. Kommunen borde ta lärdom lite från tex Övertorneå och Kiruna. I Övertorneå kostade att ta bredband bara 3000kr plus att man fick gräva själv till huset. De som var nära vägen kunde göra det med spade, de som behövde gräva längre kunde göra det med flera grannar tillsammans med en grävare.

  • Jag har hört att det i Övertorneå är jättedyrt att skaffa bredband och vet många som har avstått för att de helt enkelt inte har haft råd – men vad ska man med bredband till? I alla fall på de flesta håll fungerar internet utmärkt utan bredband.

 2. I Haparanda förordade kommunen Zitius (Telia) vill jag minnas, men av det blev intet, för få intresserade, och nu har man ingen fiber p.g.à att man gick på kommunens linje, detta är inne i centralorten så många fastigheter utan fiber även i centralt, inte bara i byarna det ej finns dvs…

  • Vänta till 5Gkommer, då lär bredband vara överflödigt sägs det..och ett av alla kostsamma vallöften kan skrotas?

   • Alla kan inte köra 5G. Jag säger inte att det är fel i tekniken. Men krävs även där stora investeringar!

    3G skulle ju vara revolution. Man skulle redan då skrota analog tv och diskussionen gick att varför digitaliserar man när ändå 3G kommer.

    4G fungerar bättre och är rätt ok. Men mobilnäten är alldeles för dåligt byggda märks bara i Marielund.

    Sedan är det så även på centralort att om fibernätet går ner när folk börjar belasta mobilnätet hur långsam den blir.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Förslag: Sju platser där vindkraft kan byggas

Naturskyddsföreningen gjorde för några år sedan en inventering av sju olika platser inom Pajala kommun där vindkraft kan byggas. Käymäjärvi tillhör inte dessa förslag. Samtliga föreslagna parker ligger sydväst om Pajala centralort och på längre avstånd från större byar.

Vattenfall utestängdes från Pajala kommuns Infocenter

HB kan avslöja att Vattenfall stoppades från att informera pajalaborna om vindkraftplanerna i Käymäjärvi i kommunens Infocenter i centrala Pajala. Beslutet togs enligt flera personer av kommunchefen Stefan Millgård, vilket han idag förnekar. Samtidigt stoppade han och utvecklingschefen Fredrik Holmström näringslivsstrategen Erik Mella från fortsatta kontakter med Vattenfall.

En ung man med ett gott hjärta

När Aaron Invall i Haparanda läste artikeln i HB om lilla Filimon som flytt från Ukraina frågade han sin mamma Kati Invall om han kunde ge lite leksaker till Filimon. HB såg till att de fick träffas och Aaron Invall och hans mamma Kati Invall uppskattade att få träffa Filimon och hans mamma och mormor som var väldigt rörda och tacksamma över att det finns så vänliga människor.

Två glädjebesked för Pajala Airport

Pajala får behålla två tur och returflyg per dag enligt ett färskt beslut från Trafikverket som motiverar det med att de lyssnat på gruv- och stålindustrin. Och i fredags lämnades bygglovshandlingarna in för utbyggnad av en ny utrikesterminal på Pajala Airport, som ska stå klar i oktober.

Siktar mot kommunalrådsposten

Med för närvarande tre mandat i Övertorneå kommun siktar Sjukvårdpartiet med Tomas Vedestig som ordförande på så mycket som sju till tio mandat. Han styrde kommunen tillsammans med Tomas Mörtberg, men nu säger han sig vara väl förberedd för att göra det på egen hand.