fbpx

Norrbotten klarar inte bredbandsmålet

I Norrbotten har nu över 80 procent av hushållen tillgång till snabbt bredband, vilket är långt ifrån målet för år 2020.

Målet det gångna året var satt till 95 procent, vilket ingen kommun i länet klarade.

I Post- och telestyrelsens årliga kartläggning undersöks tillgången till bredband om minst 100 Mbit/s. Luleå låg bäst till med 88 procents tillgång och Överkalix låg sämst till med 55 procents tillgång.

Det nya målet är att år 2025 ska 98 procent av hushållen ha möjlighet att ansluta sig till fiber, och att alla ska ha tillgång till grundläggande bredband om åtminstone 30 Mbit/s.

Anna Lindberg, regional utvecklingsdirektör, säger i ett pressmeddelande från Region Norrbotten att det behövs mer statliga pengar för att nå de uppsatta målet, och att det nya statliga stödet för bredbandsutbyggnad 2021 inte kommer att räcka.

Det nya bredbandsstödet uppges vara utformat så att det räcker med att kunna erbjuda fiberanslutning för att få del av stödet – det hänger inte på att hushåll faktiskt väljer att ansluta sig. ”Regionen arbetar just nu intensivt tillsammans med kommunerna i länet för att skapa förutsättningar att kunna nyttja stödet”.

– Det krävs samordning med kommunerna och nätbyggare, men inte minst tillgång till stödmedel. Mycket av arbetet vi gör handlar om att påverka PTS, regering och riksdag att avsätta medel – men även att sätta vettiga villkor så att medlen hamnar där de gör mest nytta, säger Jonas Tiger som arbetar på Region Norrbotten som regional bredbandskoordinator.

 

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

5 kommentarer på “Norrbotten klarar inte bredbandsmålet

 1. Ingen överaskning. Det har varit dåligt skött redan från början. Man borde kanske riktat bättre bidrag till fastighetsägarna, för att göra det mera intressant. Alldeles för dyrt för fastighetsägarna som är pensionärer, arbetslösa eller sjuka. Kommunen borde ta lärdom lite från tex Övertorneå och Kiruna. I Övertorneå kostade att ta bredband bara 3000kr plus att man fick gräva själv till huset. De som var nära vägen kunde göra det med spade, de som behövde gräva längre kunde göra det med flera grannar tillsammans med en grävare.

  • Jag har hört att det i Övertorneå är jättedyrt att skaffa bredband och vet många som har avstått för att de helt enkelt inte har haft råd – men vad ska man med bredband till? I alla fall på de flesta håll fungerar internet utmärkt utan bredband.

 2. I Haparanda förordade kommunen Zitius (Telia) vill jag minnas, men av det blev intet, för få intresserade, och nu har man ingen fiber p.g.à att man gick på kommunens linje, detta är inne i centralorten så många fastigheter utan fiber även i centralt, inte bara i byarna det ej finns dvs…

  • Vänta till 5Gkommer, då lär bredband vara överflödigt sägs det..och ett av alla kostsamma vallöften kan skrotas?

   • Alla kan inte köra 5G. Jag säger inte att det är fel i tekniken. Men krävs även där stora investeringar!

    3G skulle ju vara revolution. Man skulle redan då skrota analog tv och diskussionen gick att varför digitaliserar man när ändå 3G kommer.

    4G fungerar bättre och är rätt ok. Men mobilnäten är alldeles för dåligt byggda märks bara i Marielund.

    Sedan är det så även på centralort att om fibernätet går ner när folk börjar belasta mobilnätet hur långsam den blir.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen.