fbpx

Norrbotten satsar på dansen

Fanny Kivimäki. Foto: Region Norrbotten

En nyskapande satsning för att främja danskonsten i Norrbotten tar sig till Pajala under hösten. Koreografen och dansaren Fanny Kivimäki tilldelas ett regionalt produktionsresidens med vistelse i Pajala och Luleå.
I höst kan även de minsta få njuta av dans, nu pågår nämligen utveckligen av föreställningen ”Gro”, riktad mot de allra yngsta åldrarna, upp till tre år. Initiativet är ett samarbete mellan Danskonsulent Region Norrbotten, Dansinitiativet och Pajala kommun.

Fanny Kivimäki, drivande i projektet, har redan påbörjat arbetet med ”Gro” under sommaren. Föreställningen grundar sig i Kivimäkis egna barndomsminnen, som fick ytterligare liv när hon själv blev mamma och kände ett behov av kulturella upplevelser att dela med sitt barn.

Scenografin består bland annat av ett tält där publiken sitter på handvävda mattor från Pajala och Norrbotten. De lokala vävarna kommer skapa mattor som ska representera en by, en gård eller ett område i Pajala. Kivimäki kommer att spendera tid i Korpilombolo för research och en vecka på Dansinitiativet i Luleå innan residenset avslutas. ”Gro” har premiär den 10 december.

Dansinitiativet hoppas på fortsatta regionala residens där samarbete och resurser når en bred publik i regionen, men under hösten är det Pajala kommun som är värd för residenset.
– Pajala kommun vill skapa förutsättningar att uppleva och utöva konst och kultur även utanför de större städerna. Att stötta konstnärlig utveckling för den fria utövaren inom dansområdet känns som en självklar del i detta, säger Mathias Lafolié, kulturchef i Pajala kommun, i ett pressmeddelande.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Norrbotten satsar på dansen

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka