fbpx

Norrbotten satsar på dansen

Fanny Kivimäki. Foto: Region Norrbotten

En nyskapande satsning för att främja danskonsten i Norrbotten tar sig till Pajala under hösten. Koreografen och dansaren Fanny Kivimäki tilldelas ett regionalt produktionsresidens med vistelse i Pajala och Luleå.
I höst kan även de minsta få njuta av dans, nu pågår nämligen utveckligen av föreställningen ”Gro”, riktad mot de allra yngsta åldrarna, upp till tre år. Initiativet är ett samarbete mellan Danskonsulent Region Norrbotten, Dansinitiativet och Pajala kommun.

Fanny Kivimäki, drivande i projektet, har redan påbörjat arbetet med ”Gro” under sommaren. Föreställningen grundar sig i Kivimäkis egna barndomsminnen, som fick ytterligare liv när hon själv blev mamma och kände ett behov av kulturella upplevelser att dela med sitt barn.

Scenografin består bland annat av ett tält där publiken sitter på handvävda mattor från Pajala och Norrbotten. De lokala vävarna kommer skapa mattor som ska representera en by, en gård eller ett område i Pajala. Kivimäki kommer att spendera tid i Korpilombolo för research och en vecka på Dansinitiativet i Luleå innan residenset avslutas. ”Gro” har premiär den 10 december.

Dansinitiativet hoppas på fortsatta regionala residens där samarbete och resurser når en bred publik i regionen, men under hösten är det Pajala kommun som är värd för residenset.
– Pajala kommun vill skapa förutsättningar att uppleva och utöva konst och kultur även utanför de större städerna. Att stötta konstnärlig utveckling för den fria utövaren inom dansområdet känns som en självklar del i detta, säger Mathias Lafolié, kulturchef i Pajala kommun, i ett pressmeddelande.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Norrbotten satsar på dansen

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN