fbpx

Nu kan 12-15-åringar boka vaccintid

Nu kan unga mellan 12 och 15 år boka vaccinationstid. Vårdnadshavare bokar för tolvåringarna, de som är 13 år och äldre bokar själva. 

Vårdnadshavare bokar för tolvåringarna, de som är 13 år och äldre bokar själva. Bokningen sker via 1177.se eller genom att ringa telefonbokningen.

”Många barn och föräldrar har uttryckt en oro för att smittas med covid-19, till exempel i skolan. Med dem i åtanke är vi glada att bokningen nu kan öppna”, säger Pia Näsvall, hälso- och sjukvårdsdirektör och vaccinationssamordnare i Norrbotten.

Vaccineringen startar 11 oktober och dos 1 kommer främst att ges under vecka 41-42. Vaccinationstiderna kommer att koncentreras till helger och kvällar för att inte krocka med skola och vårdnadshavares arbete.

Alla unga i Norrbotten som är 12-15 år kommer att få brev hem med hälsodeklaration och en samtyckesblankett som båda vårdnadshavare ska underteckna. För att vaccinera sig måste man ha fyllt 12 år, det räcker inte med att fylla senare i år.

Om vårdnadshavarna inte är överens om att vaccination ska ske kommer barnets egen vilja att avgöra för de barn som är 13 år eller äldre.

”Vi hoppas så klart att alla föräldrar tycker att vaccination är något bra, men om så inte är fallet väger barnets vilja tungt när de är tonåringar.”

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

6 kommentarer på “Nu kan 12-15-åringar boka vaccintid

  1. Tack för dina intressanta länkar, J!
    I Sverige har, som jag uppfattar det, föräldrar sedan länge varit omyndigförklarade av stat/kommun/landsting, om än inte lika uppenbart som nu i samband med just detta virus.
    Många är de föräldrar som har råkat ut för orosanmälningar genom åren för att de av någon anledning har valt att tacka nej till de vanliga barnvaccinationerna.
    De flesta faller nog ändå för grupptrycket utan att ens kolla upp fakta om vaccinet i fråga.
    Man kan bara hoppas att barnen, de som inte vet bättre, slipper ta skada av eventuella biverkningar som vi inte ännu har kännedom om.

  2. Covid-19 vaccinet är bara i fas 3 när det gäller utvecklingen av vaccinet. Det betyder att man inte ännu vet ens alla konsekvenser av att vaccinera barn. Jag har den bestämda åsikten att det här är helt sjukt. Även Läkartidningen varnar för att vaccinera barn..

    https://lakartidningen.se/opinion/debatt/2021/09/vaccin-fran-12-ar-mot-vetenskap-och-beprovad-erfarenhet/

    Ändå så får BARNEN SJÄLV besluta om att de ska ta vaccin eller inte. Man har fråntagit föräldraskapet och det här börjar allt mer likna en kommunistisk regim där myndigheter omyndigförklarar föräldrarna. Men det finns regioner som fortfarande har hjärnan i behåll.

    https://lakartidningen.se/aktuellt/nyheter/2021/09/regioner-kraver-tva-foraldrars-samtycke-for-vaccination-mot-covid-19/

    Våran region har tappat helt vettet. Att omyndigförklara föräldrar på det här sättet är helt oacceptabelt.

    Det är bör stoppas omedelbart och göra nya mycket bättre beslut.

    /J

    • Bättre beslut vore att sluta dalta med tips och råd och börja ställa krav. Ex.vis kräva att vårdpersonal vaccinerar sig.
      En självklarhet och görs i många andra länder.

  3. Hej, ringde 1177, då inte alla ungdomar kan logga in på 1177, det krävs utökad bank id för den funktionen…
    Då hänvisade de vidare att ringa 010-452 63 03, för att föräldern själv kan boka tiden.

  4. Det var på tiden. Det är ju ungdomarna som sprider covid just nu. På skolan och i samhället

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka