fbpx

Nu kan 12-15-åringar boka vaccintid

Nu kan unga mellan 12 och 15 år boka vaccinationstid. Vårdnadshavare bokar för tolvåringarna, de som är 13 år och äldre bokar själva. 

Vårdnadshavare bokar för tolvåringarna, de som är 13 år och äldre bokar själva. Bokningen sker via 1177.se eller genom att ringa telefonbokningen.

”Många barn och föräldrar har uttryckt en oro för att smittas med covid-19, till exempel i skolan. Med dem i åtanke är vi glada att bokningen nu kan öppna”, säger Pia Näsvall, hälso- och sjukvårdsdirektör och vaccinationssamordnare i Norrbotten.

Vaccineringen startar 11 oktober och dos 1 kommer främst att ges under vecka 41-42. Vaccinationstiderna kommer att koncentreras till helger och kvällar för att inte krocka med skola och vårdnadshavares arbete.

Alla unga i Norrbotten som är 12-15 år kommer att få brev hem med hälsodeklaration och en samtyckesblankett som båda vårdnadshavare ska underteckna. För att vaccinera sig måste man ha fyllt 12 år, det räcker inte med att fylla senare i år.

Om vårdnadshavarna inte är överens om att vaccination ska ske kommer barnets egen vilja att avgöra för de barn som är 13 år eller äldre.

”Vi hoppas så klart att alla föräldrar tycker att vaccination är något bra, men om så inte är fallet väger barnets vilja tungt när de är tonåringar.”

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

6 kommentarer på “Nu kan 12-15-åringar boka vaccintid

 1. Tack för dina intressanta länkar, J!
  I Sverige har, som jag uppfattar det, föräldrar sedan länge varit omyndigförklarade av stat/kommun/landsting, om än inte lika uppenbart som nu i samband med just detta virus.
  Många är de föräldrar som har råkat ut för orosanmälningar genom åren för att de av någon anledning har valt att tacka nej till de vanliga barnvaccinationerna.
  De flesta faller nog ändå för grupptrycket utan att ens kolla upp fakta om vaccinet i fråga.
  Man kan bara hoppas att barnen, de som inte vet bättre, slipper ta skada av eventuella biverkningar som vi inte ännu har kännedom om.

 2. Covid-19 vaccinet är bara i fas 3 när det gäller utvecklingen av vaccinet. Det betyder att man inte ännu vet ens alla konsekvenser av att vaccinera barn. Jag har den bestämda åsikten att det här är helt sjukt. Även Läkartidningen varnar för att vaccinera barn..

  https://lakartidningen.se/opinion/debatt/2021/09/vaccin-fran-12-ar-mot-vetenskap-och-beprovad-erfarenhet/

  Ändå så får BARNEN SJÄLV besluta om att de ska ta vaccin eller inte. Man har fråntagit föräldraskapet och det här börjar allt mer likna en kommunistisk regim där myndigheter omyndigförklarar föräldrarna. Men det finns regioner som fortfarande har hjärnan i behåll.

  https://lakartidningen.se/aktuellt/nyheter/2021/09/regioner-kraver-tva-foraldrars-samtycke-for-vaccination-mot-covid-19/

  Våran region har tappat helt vettet. Att omyndigförklara föräldrar på det här sättet är helt oacceptabelt.

  Det är bör stoppas omedelbart och göra nya mycket bättre beslut.

  /J

  • Bättre beslut vore att sluta dalta med tips och råd och börja ställa krav. Ex.vis kräva att vårdpersonal vaccinerar sig.
   En självklarhet och görs i många andra länder.

 3. Hej, ringde 1177, då inte alla ungdomar kan logga in på 1177, det krävs utökad bank id för den funktionen…
  Då hänvisade de vidare att ringa 010-452 63 03, för att föräldern själv kan boka tiden.

 4. Det var på tiden. Det är ju ungdomarna som sprider covid just nu. På skolan och i samhället

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.