fbpx

Nu testas hur många som har haft covid-19

Denna vecka skickar Region Norrbotten ut brev till 500 slumpvis utvalda norrbottningar som får testa om de har haft covid-19.

Syftet med proverna är att ge kunskap om hur många i länet som haft covid-19 och har antikroppar mot sjukdomen i blodet.

– Det är väldigt positivt att vi nu får möjlighet att testa så många ur befolkningen för immunitet. Det är ju så att du kan ha haft viruset utan att veta om det. Genom att leta efter antikroppar hoppas vi att resultatet av provtagningarna kan ge oss en bild av hur immuniteten ser ut i länet just nu. Jag hoppas verkligen att alla som får brevet går till hälsocentralen och lämnar ett prov. Det är en ovärderlig hjälp för oss att kartlägga smittan i länet och planera för vården framöver, säger smittskyddsläkaren Anders Nystedt i ett pressmeddelande.

Mottagarna, som är mellan 20 år och 80 år,  ska fylla i ett kort frågeformulär och kontakta sin hälsocentral för att lämna ett blodprov. Efter cirka två veckor kommer provsvaret med post. Deltagandet är frivilligt och kostnadsfritt.
Det totala resultatet presenteras innan midsommar på www.norrbotten.se/corona.

Enligt uppgifter från Region Norrbotten den 18 maj vårdas just nu 28 personer i länet på sjukhus, medan tio av dem får intensivvård.

Vidare uppges att totalt 42 personer i länet med covid-19 har avlidit sedan coronautbrottets början.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

4 kommentarer på “Nu testas hur många som har haft covid-19

  1. Bra med testet. Borde ha testats tidigare med folk som kom från olika länder. Och en del borde satts i karäntän. Och följa upp spåren för smittspridningen.
    Men nu är vi där vi är. Var rädd om varann håll avstånd.
    Många som kämpar på intensiven. Inte bara gamla.

  2. Vad försöker man uppnå med att testa människor om dom haft virusinfektionen, vad är poängen?

    • Syftet med proverna är att ge kunskap om hur många i länet som haft covid-19 och har antikroppar mot sjukdomen i blodet.

      Står ju i början av artikeln….läs.

      • Frågade efter syftet. Så du menar att syftet är för att vi ska veta hur många som haft denna mutation i influensafamiljen Coronaviridiae. Låter väldigt konstigt att slösa miljoner på att vi ska ”veta” en sådan sak utan att göra eller kunna göra något som helst med den informationen, tycker inte du det där borta i Pajala?

        Är det syftet menar du?

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Två nya mästare i hästdressyr

Filippa Pirinen och Ella Matila är två unga medlemmar i Haparanda Ryttare som har vunnit varsin klass i DM och Norrlandsmästerskapet i hästdressyr. 

Marsch för rätten att vara sig själv

Årets Pride-tåg avgick från Torneå och landade i Haparanda under lördagsförmiddagen.HB besöker ett familjeevent med allvarliga undertoner. 

”En enorm trygghet att vi är fem”

Från och med 1 september har Haparanda en ny politisk ledning, ett femmanna lag bestående av (C), (M), (KD), (SD) och (SJVP). Enligt nye kommunalrådet, Janne Lind (C), var de igång och jobbade redan den 30 augusti då de anser

Från Haparanda till Helgeandsholmen

Haparandas ledande socialdemokratiska representant Ida Karkiainen firar i höst tio år som riksdagsledamot. 

Öppet hus på Forslundsgården

På lördagen hölls öppet hus på den anrika Forslundsgården, där gästerna kunde ta del av processen med restaureringen. Besökandets skara bestod bland annat av representanter från länsstyrelser och familj till de gamla ägarna. 

Mäki säljer familjeföretaget efter 100 år

I 100 år har Mäkis lantbruk i Kardis ägts och drivits av samma familj. Mikael Mäki är tredje generationen lantbrukare på gården, men har nu tagit beslutet att gå i pension, och lämnar över handskarna till Irmantas Bockus och hans

Skratt och gråt bakom ett nytt läromedel i meänkieli

Enligt Susanne Redebo och Mervi Erkheikki, som har författat och idag lanserar ett digitalt läromedel på meänkieli, har det saknats ett modernt läromaterial för elever med grundläggande kunskaper i språket och som speglar elevernas vardag. ”Vi har under arbetet skrattat

Nu får 23 människor vila igen

Under söndagen kunde återlämnade kvarlevor begravas på Akamella ödekyrkogård 146 år efter att de grävdes upp och fördes bort. ”Det känns som att det blev en fin stund för dem här som nu får återbördas dit de hör hemma”, säger