fbpx

Obetalda fordonsavgifter lämnas till fogden

TORNEDALEN: Vägtrafikregisteravgiften är en årlig avgift på 65 kronor som Transportstyrelsen tar ut i samband med fordonsskatten men eftersom att mer än 2,3 miljoner fordon är skattebefriade eller avställda så är det inte möjligt. Bilägarna med skattebefriade fordon får istället en avi på 65 kronor, blir inte den betald skickas en påminnelseavgift på 50 kronor. Blir påminnelseavgiften inte betald händer däremot ingenting, förrän nu.
Fordonsägare som struntat i att betala vägtrafikregisteravgiften kostade 2018 Transportstyrelsen över 30 miljoner kronor i uteblivna intäkter. Nu ändras Transportstyrelsens hantering och påminnelser om obetalda avgifter som skickas ut kommer från och med februari att lämnas till Kronofogden för indrivning.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

12 kommentarer på “Obetalda fordonsavgifter lämnas till fogden

  1. Om du åker över Sundsvallsbron så kostar en passage 9 kr.Vi åkte över 2 gånger kostnad 18 kr. Som blev 818 kr!!!
    Vi hade 2 autogiro en för bilskatten,en för trängsel skatt.Transportstyrelsen skickade Sundsvalls räkningen till KIVRA.Utan att berätta om ändringen.Vi bytte bil och då blir du ju en del byråkrati. Så den 18 kr broavgiften missade vi.Förseningsavgift 500 +300 kr.På min fråga varför inte autogiro fungerat.Svaret var att Sundsvalls bron har eget autogiro.Nu har vi 3 autogiro.Ocker är påminnelseavgifterna.

  2. Resultatet:Har aldrig hört talas om en statlig/kommunal bilskrot.
    Varför ska skattebetalarna stå för fiolerna,när du vill bli av
    med din skrotbil?
    Trött på att subventionera andras konsumtion.

  3. Om ni vill bli av med era skrotbilar gratis eller tom få betalt för dom så finns det ett metallåtervinningsföretag Torneå som hämtar dom. Ni behåller registreringsskyltarna, fyller i papprena för export som skrot på ägarbytet och får ett skrotningsintyg.

  4. Löntagare

    Just därför ska man slippa betala. Vi betalar ju redan så mycket skatt, speciellt vi som äger en dieselbil!

    Först på bilen och sedan bränslet.

  5. Resultaten: varför ska vi skattebetalare betala för att du ska bli av med ditt skrot? Som skattebetalare är jag trött på att betala för andras konsumtion
    Skattetrycket är abnormt med alla dessa punktskatter och höga moms. När jag har betalat skatt,punktskatter,moms,mm har jag ca 17% kvar av min inkomst/Lön.
    Gränsen är nådd nu! Kan inte betala mer skatt.

  6. Sedan är det ganska otroligt att dessa avgifter inte har lämnats till kronofogden förut.

    Med andra ord hade man kunnat strunta och betala även fordonsskatten då eller?

    Bra reklam att man kan strunta i småavgifter då. Undra månne om det här gäller annat också som mobilabbonemang, tv, internet? 😆

  7. Egenföretagare:

    Visst är det så.

    Men samtidigt borde man förenkla skrotning. Skrotar du bilen fel förblir bilen i registret. Är nog en anledning varför registreringsnummrerna började ta slut också.

    Återinför skrotningspremien eller gör det åtminstone så att bilen hämtas gratis och skrotas utan avgifter.

    Känns förjävligt att man ska betala 2000kr+ för att bli av med skräp.

  8. Kör alltid skattebefriad bil:

    Jag håller med om det där att det borde vara enklare avregistrera och skrota bil.

    Varit själv där, men lyckades ge bilen vidare till en annan.

  9. Tydligen så är det det många som har mycket svårt att göra sig av med den gammlabilen när man skaffat en ny. Vet ett par i kommunen som har allt från 4-8 bilar på gården och ingen fungerar vissa stått i mer än 10 år och värdeökning har uteblivit

  10. ”Kör alltid skattebefriad bil”
    Jag kör aldrig skattebefriad bil. Skattad är bättre!

  11. Transportstyrelsen borde sluta med avgiften på 65kr och göra det enklare att avregistrera fordon som ej används.så gör man i finland inga årsavgifter och bara lämna registreringsskyltar till bilprovningen.men här har dom bara hittat på ett enkelt sätt att dra in pengar.borde inte greta thungberg veta att pengar förstör klimatet?

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka