Obetalda fordonsavgifter lämnas till fogden

TORNEDALEN: Vägtrafikregisteravgiften är en årlig avgift på 65 kronor som Transportstyrelsen tar ut i samband med fordonsskatten men eftersom att mer än 2,3 miljoner fordon är skattebefriade eller avställda så är det inte möjligt. Bilägarna med skattebefriade fordon får istället en avi på 65 kronor, blir inte den betald skickas en påminnelseavgift på 50 kronor. Blir påminnelseavgiften inte betald händer däremot ingenting, förrän nu.
Fordonsägare som struntat i att betala vägtrafikregisteravgiften kostade 2018 Transportstyrelsen över 30 miljoner kronor i uteblivna intäkter. Nu ändras Transportstyrelsens hantering och påminnelser om obetalda avgifter som skickas ut kommer från och med februari att lämnas till Kronofogden för indrivning.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

12 kommentarer på “Obetalda fordonsavgifter lämnas till fogden

 1. Om du åker över Sundsvallsbron så kostar en passage 9 kr.Vi åkte över 2 gånger kostnad 18 kr. Som blev 818 kr!!!
  Vi hade 2 autogiro en för bilskatten,en för trängsel skatt.Transportstyrelsen skickade Sundsvalls räkningen till KIVRA.Utan att berätta om ändringen.Vi bytte bil och då blir du ju en del byråkrati. Så den 18 kr broavgiften missade vi.Förseningsavgift 500 +300 kr.På min fråga varför inte autogiro fungerat.Svaret var att Sundsvalls bron har eget autogiro.Nu har vi 3 autogiro.Ocker är påminnelseavgifterna.

 2. Resultatet:Har aldrig hört talas om en statlig/kommunal bilskrot.
  Varför ska skattebetalarna stå för fiolerna,när du vill bli av
  med din skrotbil?
  Trött på att subventionera andras konsumtion.

 3. Om ni vill bli av med era skrotbilar gratis eller tom få betalt för dom så finns det ett metallåtervinningsföretag Torneå som hämtar dom. Ni behåller registreringsskyltarna, fyller i papprena för export som skrot på ägarbytet och får ett skrotningsintyg.

 4. Löntagare

  Just därför ska man slippa betala. Vi betalar ju redan så mycket skatt, speciellt vi som äger en dieselbil!

  Först på bilen och sedan bränslet.

 5. Resultaten: varför ska vi skattebetalare betala för att du ska bli av med ditt skrot? Som skattebetalare är jag trött på att betala för andras konsumtion
  Skattetrycket är abnormt med alla dessa punktskatter och höga moms. När jag har betalat skatt,punktskatter,moms,mm har jag ca 17% kvar av min inkomst/Lön.
  Gränsen är nådd nu! Kan inte betala mer skatt.

 6. Sedan är det ganska otroligt att dessa avgifter inte har lämnats till kronofogden förut.

  Med andra ord hade man kunnat strunta och betala även fordonsskatten då eller?

  Bra reklam att man kan strunta i småavgifter då. Undra månne om det här gäller annat också som mobilabbonemang, tv, internet? 😆

 7. Egenföretagare:

  Visst är det så.

  Men samtidigt borde man förenkla skrotning. Skrotar du bilen fel förblir bilen i registret. Är nog en anledning varför registreringsnummrerna började ta slut också.

  Återinför skrotningspremien eller gör det åtminstone så att bilen hämtas gratis och skrotas utan avgifter.

  Känns förjävligt att man ska betala 2000kr+ för att bli av med skräp.

 8. Kör alltid skattebefriad bil:

  Jag håller med om det där att det borde vara enklare avregistrera och skrota bil.

  Varit själv där, men lyckades ge bilen vidare till en annan.

 9. Tydligen så är det det många som har mycket svårt att göra sig av med den gammlabilen när man skaffat en ny. Vet ett par i kommunen som har allt från 4-8 bilar på gården och ingen fungerar vissa stått i mer än 10 år och värdeökning har uteblivit

 10. ”Kör alltid skattebefriad bil”
  Jag kör aldrig skattebefriad bil. Skattad är bättre!

 11. Transportstyrelsen borde sluta med avgiften på 65kr och göra det enklare att avregistrera fordon som ej används.så gör man i finland inga årsavgifter och bara lämna registreringsskyltar till bilprovningen.men här har dom bara hittat på ett enkelt sätt att dra in pengar.borde inte greta thungberg veta att pengar förstör klimatet?

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Energi från midnattssol

I Kaarnevaara, i gränslandet mot Finland, har riksdagsmannen Birger Lahti lagt en solcellsanläggning på sitt ladugårdstak. Med en sol som om sommaren flödar dygnet runt hoppas han kunna sänka energikostnaderna den dag han och hustrun Päivi ska gå i pension.

Hjördis får folk att skina

Efter jobb på de flesta butiker i Övertorneå gjorde Hjördis Lakso slag i saken och startade en egen butik. Året var 1988 och efter det har hon varit Hjördis med oerhört många. Inte minst för kvinnorna som behövt göra sig fina till fest eller allmänt velat få något nytt att ta på sig.

Full fart för skärgårdstrafiken

Inledningen av säsongen pekade på en dyster sommar för den kommersiella skärgårdstrafiken, utifrån många avbokningar i juni. – Men sedan kom det en otippad vändning, säger skepparen och skärgårdsentreprenören Kim Innala.

Hemliga planer på finsk Robinson

TORNEÅ: HB kan idag avslöja att en inspelning av en finsk Expedition Robinson med B-kändisar kan bli verklighet när filmbolaget Mastiff filmar den svenska versionen i Haparanda skärgård.

Seskarösågens start gynnas av pandemin

SESKARÖ: Coronakrisen har stärkt sågverksindustrin i Tornedalen. HB har kollat med två sågverk. Seskarö Sågverk kör igång med ett skift och 15 anställda i augusti och har efterfrågan på allt virke från Seskarö. Jutos Timber i Teurajärvi ökar både produktion och investeringar.

Oro inför Robinson

– Se hur det gick i Gällivare. Det kom massor av människor utifrån för underhållsjobb i gruvan – och man tvingades stänga ner samhället på grund av smittspridningen. – Vem tar ansvaret om samma sak händer i lilla Haparanda när massor av människor kommer utifrån för Robinson-inspelningarna. Jag är djupt oroad.