fbpx

Ökad väntan på vård i sommar

Ökat tryck på vården i kombination med personalbrist gör att läget är bistert för alla verksamheter inom vården i Norrbotten. Likadant ser det ut för vården i övriga delar av landet. Målet är att alla personal ska få sin välförtjänta fyra veckors semester och region Norrbotten vädjar till norrbottningarna om förståelse för längre väntetider.

Det råder stor brist på hyrläkare i hela landet. Avståndet till Norrbotten försvårar att locka hit läkare och sjuksköterskor.
— Det pågår ett intensivt arbete för att lösa utmaningarna, både inom specialistsjukvården och primärvården. Alla specialiteter samverkar för att jämna ut belastningen och fördela vårdplatser. På så vis kan vi skapa smidigare patientflöden, berättar Anna Pohjanen, chef för Division Länssjukvård 2, som omfattar delar av länets specialistsjukvård.

Svårt sjuka och akuta fall går först som vanligt, men för övriga kan väntetiderna bli längre. För den som inte är akut sjuk tipsar chefen för division Nära, Ulf Bergman, om att i första hand ringa 1177 eller gå in på Digitalen.
— Då får du hjälp snabbare och behöver kanske inte uppsöka hälsocentral eller akutmottagningarna på våra sjukhus, säger Ulf Bergman.

Årets sommarförmåner till personalen, för att ta extra arbetspass eller förlägga delar av huvudsemestern utanför perioden juni till augusti, är de högsta som regionen någonsin haft.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Ökad väntan på vård i sommar

  1. Ja är det så konstigt. Regionen verkar hata personal, men i skattkistan finns det pengar har Anna Stina med påven Kent sett till. En undran för vem. Vården behöver stålarna nu, annars är nog dags för övre skiktet att ta på sig vård kläderna och visa hur det går till. Men Kent Backgård man kan inte komma till vårdyrket med kostym och väst och bortslösade mobiltelefoner. I vården är det vård som gäller. Tänk på det inför hösten. Jag blev riktigt glad när Anna Stina lämnat skeppet, men det blev en mindre i vård kläder.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Konsultkarusellen fortsätter

Konsultkarusellen vid Haparanda Värmeverk har fortsatt. Kostnaderna uppgår nu till cirka elva miljoner kronor motsvarande 10,6 procent av investeringen i panna och byggnader. 300 ”skallkrav” från konsulterna och 256 sidor kontraktshandlingar gav en komplex upphandling.

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.