fbpx

Ökat intresse för börsen i fjol

Intresset för att köpa aktier växte under 2020, framför allt bland unga personer. Totalt finns det nu 1,2 miljoner aktieägare inom hushållssektorn i Sverige. Det är en ökning med 80.000 privatpersoner, enligt Statistiska centralbyrån. 

Börsåret 2020 kännetecknades av stora svängningar men slutade till sist med en uppgång på 13 procent. Under året valde också fler privatpersoner att köpa aktier. Männens aktieägande i åldersgruppen 25-34 år steg med 2,5 procentenheter och kvinnornas med 0,7 procentenheter.

Hushållens medianportfölj hade ett värde på 46 000 kronor i slutet av 2020. För kvinnor var medianportföljen värd 38.000 kronor och för män 51.000 kronor. Hushållens sammanlagda aktieförmögenhet hade då ökat med 230 miljarder till 1.186 miljarder kronor sedan första halvåret 2020. Aktieägandet mellan olika inkomstgrupper skiljer sig åt. De flesta, en sjättedel, finns i inkomstgruppen 300.000–399.999 kronor.

Den inkomstgrupp där aktieägarna ökade mest procentuellt sedan första halvåret 2020, var inkomstgruppen 600.000–699 999 kronor. Där ökade antalet aktieägare med 11 procent.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

3 kommentarer på “Ökat intresse för börsen i fjol

  1. När ungdomarna börjar köpa aktier som en form av lottokuponger, då vet man att det är läge att sälja allt. Den stora smällen kan inte vara långt borta. I princip varje dag är en ATH dag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Här svälter älgarna ihjäl

Stora flockar av älgar på Haparanda Sandskär fortsätter att svälta ihjäl. Varje år hittas ett antal kadaver efter älg som svultit till döds

Projekt för att få fisk till avloppsdike

Trafikverket byter vägtrumma i Kainulasjärvi för att avlägsna vandringshinder för fisk och levande organismer. Arbetet beräknas kosta uppåt 2,5 miljoner kronor. – Det blir ingen fisk, det är ett avloppsdike, hävdar byborna.

Jättesatsning på turism på Luppioberget

Bygglovshandlingar är inlämnade till Övertorneå kommun och Tillväxtverket har gett klartecken för 50 miljoner kronor. – När snön smälter börjar vi med att slå upp plintarna till stugorna och den 18 december i år kommer de första gästerna, säger Johan Väisänen.

Konkursen i Northland avslutad

Efter sex års arbete slutredovisar nu konkursförvaltaren Hans Andersson gruvbolaget Northlands konkurs – en av Sveriges största någonsin. Fordringsägarna med förmånsrätter får bara en bråkdel av sina fordringar betalda. Pajalaföretagen får inte ett korvöre. Ingen på Northland misstänks för brott.