fbpx

Ökat intresse för börsen i fjol

Intresset för att köpa aktier växte under 2020, framför allt bland unga personer. Totalt finns det nu 1,2 miljoner aktieägare inom hushållssektorn i Sverige. Det är en ökning med 80.000 privatpersoner, enligt Statistiska centralbyrån. 

Börsåret 2020 kännetecknades av stora svängningar men slutade till sist med en uppgång på 13 procent. Under året valde också fler privatpersoner att köpa aktier. Männens aktieägande i åldersgruppen 25-34 år steg med 2,5 procentenheter och kvinnornas med 0,7 procentenheter.

Hushållens medianportfölj hade ett värde på 46 000 kronor i slutet av 2020. För kvinnor var medianportföljen värd 38.000 kronor och för män 51.000 kronor. Hushållens sammanlagda aktieförmögenhet hade då ökat med 230 miljarder till 1.186 miljarder kronor sedan första halvåret 2020. Aktieägandet mellan olika inkomstgrupper skiljer sig åt. De flesta, en sjättedel, finns i inkomstgruppen 300.000–399.999 kronor.

Den inkomstgrupp där aktieägarna ökade mest procentuellt sedan första halvåret 2020, var inkomstgruppen 600.000–699 999 kronor. Där ökade antalet aktieägare med 11 procent.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

3 kommentarer på “Ökat intresse för börsen i fjol

  1. När ungdomarna börjar köpa aktier som en form av lottokuponger, då vet man att det är läge att sälja allt. Den stora smällen kan inte vara långt borta. I princip varje dag är en ATH dag.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

”Döda” Northland-aktier kan ge återvunna pengar

De som äger Northland-aktier och andra värdepapper köpta under en viss period kan få återvinning på sina ”döda” aktier. Två före detta Northland-chefer har gått med på att betala skadestånd på 80 miljoner kronor till före detta aktieägare, även i Tornedalen.

Haparandatrion som säkrade guldet

Norrbotten vann en historisk TV-puckseger i finalmatchen mot Stockholm Syd. Haparandaspelaren och lagkaptenen Vilmer Tammilehto, som brutit nyckelbenet, fick hjälp av sin lagkamrat att lyfta TV-puckspokalen som är för tung för en hand.

Kulturell orgie i hippt polcirkelland

Tornedalsteaterns multiföreställning Pohjoinen-Davvi-Nord får publiken att häpna. Det är en minst sagt flexibel ensemble som löser upp tidsplan och identitetslager.