fbpx

Outinens Potatis rekonstrueras efter kris

HAPARANDA: Ett av Tornedalens största företag, Outinens Potatis AB har på egen begäran beviljats företagsrekonstruktion av Haparanda tingsrätt den 20 dec. Både rekonstruktören, advokat Peter Olofsson och bolagets VD Karl-Johan Outinen tror på en framgångsrik rekonstruktion.

Peter Olofsson är en Haparandason och återvänder ofta till hembygden, bland annat för laxfiske. Han tror stenhårt på Outinens Potatis.

Outinens Potatis har de senaste åren gjort tunga investeringar, bland annat i automatiserad produktion med robotar, vilket möjliggör effektiv massproduktion. Den 31 dec 2020 hade företaget långfristiga skulder på 57 miljoner kronor. Strax efter drabbades företaget av två tunga ekonomiska bakslag som man inte själv kunde påverka.

När pandemin slog till i februari 2020 så tvingades i princip alla restauranger dra ner drastiskt och beställningarna från Outinens minskade på motsvarande sätt. Restauranger är en stor kundgrupp hos Outinens Potatis.

Inte nog med det

Men inte nog med det. Något tidigare hade en stor butikskedja med eget varumärke i samma produktgrupp oväntat steg för steg dragit ner sina inköp från Outinens – och landade slutligen på noll.

– På grund av det gick vi ner från en omsättning på 97 miljoner kronor till 70 miljoner, säger Karl-Johan Outinen.

Han vill själv inte spekulera i butikskedjans motiv. En möjlig förklaring är att butikskedjan började köpa produktion och råvaror från lågprisländer och sälja dem som eget varumärke.

”Har alla förutsättningat”

Peter Olofsson är en erfaren konkursförvaltare och företagsrekonstruktör och han tvekar inte om utgången av rekonstruktionen.

– Min analys är att Outinens Potatis har alla förutsättningar att bli framgångsrik efter en rekonstruktion.

– Potatisen odlas i en av världens förnämsta potatisdistrikt med solljus i princip dygnet runt under potatisens vegetationsperiod. Det ger potatis av mycket hög kvalitet och smak. Behovet av bekämpningsmedel är minimala i en miljö med friska jordar och frisk luft. Transporterna till förädlingsfabriken är korta. En av Europas modernaste fabriker med hög grad av automation garanterar massproduktion till låg kostnad.

”Hållbara produkter”

– Outinens produkter är hållbara utifrån ett klimat- och miljöperspektiv – något som blir allt viktigare för slutkunden. Allt detta tillsammans med mycket kompetent ledning och personal gör att jag tror på en lyckad konstruktion och en bra framtid för företaget, säger Peter Olofsson.

Han arbetar tillsammans med företagsledningen med en tydlig plan. Företaget är skyddat från konkurs och produktionen fortsätter. Olofsson har ordnat statlig lönegaranti för de anställda och räknar med att få igenom ett offentligt ackord med fordringsägare och finansiärer.

– Outinens Potatis tillhör de företag som har en stor framtid i vår nya värld där hållbarhet och hög kvalitet sätts i första rummet, säger Peter Olofsson som själv är född och uppvuxen i Haparanda och som uppenbarligen ser rekonstruktionen av Outinens Potatis som en hjärtefråga.

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

25 kommentarer på “Outinens Potatis rekonstrueras efter kris

  1. Jämförelse med Out:s innehållsförteckning:

    Potatis 59%, Sås 41% (pastöriserad grädde, vatten ostpulver (ost, smältsalt (natriumfosfater)), modifierad stärkelse (majs & potatis), salt, förtjockningsmedel (xantangummi), lök, naturliga aromer (bl.a laktos), vitlöks, grönsaksbuljong, krydda, arom).

    Inte skulle jag använda mig av xantangummi heller i min hemmagjorda gratäng. Eller grönsaksbuljong, för den delen. Undrar just om de använder ”riktig” grädde eller sådan där billigare grädde med karragenan i?

  2. Till Zxcvbnbm: Så du tycker att socker,aromer druvsocker difosfater aromer och guarkärnmjöl är något som man ska ha i en potatisgratäng? 🤮
    Majsstärkelse är minsta problemet.
    Läs igenom hela innehållsdeklaration.
    ÄGGula från frigående höns inomhus, salt, socker, ostpulver (MJÖLK), modifierad majsstärkelse, aromer, druvsocker, stabiliseringsmedel: guarkärnmjöl och difosfater, kryddor, lökpulver, vitlökspulver).

    • Per-Uno, jag skrev väl tidigare att jag föredrog enklare ingredienser? Inte skulle jag hälla i allt det där på din lista om jag lagade egen gratäng. Det jag menade var att det inte är särskilt ovanligt att man hittar dessa ingredienser när man köper någonting färdigt eller halvfärdigt från affären. Kryddor använder vi väl alla när vi lagar mat? Druvsocker är väl inget konstigt (bortsett från att det råkar ligga i just en potatisgratäng, oftare äts det nog som godis, Dextrosol eller vad det heter). Aromer = någonting som smakar och/eller doftar. Difosfater finns också i en massa mat. Jag har själv brukat köpa Outinens förutom den gången jag prövade Pekas och blev glatt överraskad av smaken om än inte av innehållsförteckningen. Någon gång kan man väl få stoppa i sig någonting bara för att vi tycker att det smakar gott? Det gör vi nog alla ibland …

  3. Det farliga med att vara beroende av stora volymer till grossisternas egna varumärken,man får dåligt betalt, egna varumärket hamnar i skuggan och dom kan avsluta kontrakten m kort varsel.

    Gör en god krämig gourmé potatisgratäng med mer grädde i
    från Outinens. Absolut inte likt Pekas. Läs innehållsförteckning så förstår ni

  4. Ett tips till Outinens, försök att efterlikna gratängen från Holland tillverkade av Peka!

    • Håller med! Pekas gratäng var överraskade god, märkte jag när jag för en gångs skull köpte en gratäng som inte var ”härifrån”.

    • Tycker du att peka potatisgratäng är god med detta innehåll?

      Peka Potatisgratäng Detaljer
      Ingredienser: 60% potatis, 40% sås (vatten, skumMJÖLK, rapsolja, grädde (MJÖLK), ÄGGula från frigående höns inomhus, salt, socker, ostpulver (MJÖLK), modifierad majsstärkelse, aromer, druvsocker, stabiliseringsmedel: guarkärnmjöl och difosfater, kryddor, lökpulver, vitlökspulver).
      Ingredienser: Ingredienser: 60% potatis, 40% …
      Näringsinformation: Energi (kcal) 142 kcal, En…

      Peka Potatisgratäng – Onfos

      • Det var väl inte så mycket intressant i den innehållsförteckningen? Modifierad majsstärkelse känns ju onödigt, men i övrigt ser det väl ut ungefär som väntat. Helst vill jag dock ha så ”enkla” ingredienser som möjligt i min mat. Tyvärr smakar Outinens mest vitlök i min mun. Det är ju inte en vitlöksgratäng jag vill ha utan en potatisgratäng.

  5. ”rädda” en verksamhet (kortsiktigt) brukar normalt sett inte bereda större problem. Utmaningen ligger i att klara långsiktighet.

    Kunder kommer och går, så är affärslivet. Oftast beror avhopp pga att produkterna inte klarat av att hålla sitt försprång mot konkurrenterna utan blivit upphunna och förbi sprungna. Ett annat skäl är att kontakter hos kunden slutar/får andra uppgifter och de nytillträdda har redan bra/bättre avtal med konkurrenter. Det finns många skäl.

    Outinens tycks förstå produktion. De ter sig vara i behov av kompetens som förstår inköp, försäljning och även ekonomi. Årsredovisningarna sedan 2011 skvallrar om det och den måste såväl hejdas som vändas.

  6. En viktig aspekt att känna till: Outinens potatis lär ha orsakat problem pga rester av potatisskal hos Haparanda Reningsverk BRAB. Det är mindre bra för verket som orsakat extra kostnader och olägenheter. Detta bör kollas upp hur det verkligen fungerat?
    Annars har jag inga problem med att företaget överlever och kan fortsätta sin verksamhet i Haparanda då jag gillar deras produkter!

  7. Man ska gräva i produkter som tillverkas i närområdet,är det butiker i Haparanda som har slutat sälja produkterna. Så fort sätt och gräv. Lars Pekka.

  8. Vad är det för skillnad på om Ica eller någon annan importerar potatis? Outinens importerar största delen av potatisen själv. De har inte många lokala odlare att hämta råvara av.

  9. Outinens gratäng är läcker och jag inhandlar den hos Willys här i Stockholm.Hoppas att företaget går att rädda!

  10. ingen bra nyhet.outinenspottu borde göra potatis mos o bullar o sipsiä.nya produkter inte bara samma så skulle det bli 180miljoner plus lite till.
    hoppas dom klarar denna nedförsbacken!!

  11. Jag har alltid löpt Outinen,s Potatis, men på senare tid så har jag ratad dem för deras dåliga kvalité på siina importerade ptatisar,. nu köper jag bara Böle Potatis.

    • Stig aspholme fantiserar! Potatisarna kommer från Finland och de då ingen skillnad mot svenska pärer

      • Köper aldrig Ica produkter och kött från andra länder än Sverige bara norrmejerier och andra lokalt producerade

    • – Outinen ville inte peka ut någon, och eftersom det var oväsentlig för artikeln så ödslade jag inte tid att gräva i frågan.
      /Lars Pekka, artikelförfattare

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF

En hel del fisk och strålande väder

I söndags var det några kallgrader och inte ett moln på himlen när pimpeltävlingen Vuononappet genomfördes med över 100 deltagare. 

Pensionär tog chansen att bli en skolmormor

Två timmar i veckan kommer skolmormor Margareta Tengberger till Aspstrandens skola och läser med eleverna. Hennes lön är uppskattning och glada tillrop från barn.