fbpx

Överväger beslut om obligatorisk masstestning vid inresa

Regionförvaltningsverket i finska Lappland överväger massbeslut om coronatest för inresa till Finland via gränsövergångsstället i Torneå.

Hittills har lokala smittskydsläkare kunnat besluta om obligatoriskt test av individuella personer om det anses nödvändigt.

Regionförvaltningsverket i sin tur kan fatta beslut om att samtliga inresande ska genomgå hälsokontroll där risker kartläggs och vid behov görs coronatest.

Om ett massbeslut fattas kommer det att börja gälla under kommande vecka.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

20 kommentarer på “Överväger beslut om obligatorisk masstestning vid inresa

 1. Har varit till Finland flera gånger under pandemin , och redan för ett år sen var det fler som använde munskydd där än det är i Sverige i nuläget . Ska nåt funka i Sverige måste det vara tvingande , annars skiter dom flesta i rekommendationerna.

  • Precis.
   Det har jag sagt ända sedan epidemin började. Det krävs tvingande restriktioner. Det räcker inte med fåniga tips och råd från Flockimmunitetsmyndigheten.

   Hela epidemin är misskött i Sverige.

 2. Var idag på Coop i Haparanda, det var nästan ingen som använde munskydd. Jag spritar händerna och använder munskydd. Verkar vara att fortfarande tror folk att dom har fått första sprutan så behöver man inte använda munskydd. Mest äldre över 70 år.
  Förra veckan (18) i Haparanda 14 fall av covid-19.

 3. Av egen erfarenhet vet jag att du måste genomgå ett Covid-test om du åker över till Torneå, inte släpper dom igenom någon utan vidare, men du kan ju alltid försöka bluffa dig igenom, varför göra det? Gjorde ett test i lördags och måste säga att personalen på finska sidan var mycket trevliga. Nästan samtliga personer på affärer i Torneå har munskydd, finnarna har en annan syn på detta med att skydda sig jämfört med oss svenskar.

 4. Det är många som vägrar göra testet, men ändå kommer man in till Finland..

 5. Helt rätt vissa som fått vaccin tror att man kan resa fritt runt o smitta andra håll er hemma och drick handsprit i stället

 6. Och varför inte masstestning mellan Torneå och Keminmaa kommungräns? Att den inbillade gränsen i just Torneälven skulle smitta folk är löjligt.

  Märkligt dessutom att ta ett sådant beslut nu när vaccinationsgraden i båda länderna stiger kraftigt. När skall man upphöra med testningen i så fall? Viruset är på god väg att bli endemiskt (läs: försvinner aldrig), skall man för alltid behöva testa sig för att handla på andra sidan gränsen?

  • Torneälven är gränsen mellan Sverige och Finland, naturligt att lägga kontrollen där.
   Att lägga kontroller vid kommungränsen mellan Torneå och keminmaa är en sak för finska myndigheten och inget för svenska myndigheter att lägga sig i.
   Haparanda/Torneå två städer i två länder.

 7. I praktiken är det masstestande redan nu, man kommer inte över till Finland utan att ta ett corona test eller ha ett intyg som är negativt och högst 7 dagar gammalt. Kan inte förstå varför vissa vill protestera mot att bli testad, det är ju otroligt bra att själv få veta om man har viruset eller inte, sen tar själva testet cirka 1 minut att göra, kön in till testningen kan vara lång ibland.

 8. Haparanda, Torneå, två städer i två länder.
  Varje land bestämmer själva regler för sin coronahantering.

  • Hyvä sinä,,,niin juuri ei meidän tarvii mennä Suomeen, meillä on kaikkea Ruotsissa…Pysyköön vain Suomalaisetkin Suomessaan !!

  • Det är ingen som vet vad gäller i gränsen mellan finland o sverige.eu land inga bestämelser.bara muntliga som ingen vet vad som gäller.peta en pinne i näsan är nog ej bra för hälsan i längden.ställer ej upp för corona test idagsläge.sen när dom kan visa papper att visa vad som gäller med karanten m.m

 9. Masstestning är nog ett faktum! Herra Jumala vilken parodi det har blivit nu! 300 nya fall nyligen i Norrbotten på en jävla dag!! 1 enda fall på den motsvariga finska sidan, o tragikomiskt nog så är den smittade tydligen svensk! Hahaha, Monty Pythons fuckin Swedish Corona Cirkus😂😂😂

 10. Spelar inte mig någon roll. Har inte varit till finland sedan mars 2020.

 11. Enligt finsk media och myndigheter gäller det endast gränsövergången Haparanda/Torneå.

  • Det var inte så länge sedan vi i Haparanda hade ordentliga utbrott av Corona, december och januari. Många av oss var då oroliga, det var inte många ute eller i affärerna, Anders Nystedt röt till och vi skärpte till oss och följde råden. Vårt grannland ser en ökning just i gränstrakterna och agerar med åtgärder. Bästa är att visa förståelse, respektera deras beslut, då ökar deras möjligheter att snabbt få kontroll över situationen och de skärpta restriktionerna kan lika snabbt tas bort.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen.