fbpx

Papperstidningen – för dyr bäras ut

Från och med 1 november 2024 slutar Svensk Hemleverans att köra ut morgontidningen i vissa delar i Tornedalen och övriga Norrbotten. Luleå-området drabbas redan i september.

I Tornedalen kommer totalt 278 HB-abonnenter att beröras när Svensk Hemlevernas inför förändringar i distributionen. För NSD och Kuriren berörs kring 1.500 abonnenter.

Svensk Hemleverans informerar om att de måste sluta dela ut papperstidningen i de områden där det är för kostsamt för dem. Det handlar om totalt 25 områden i glesbygden. ”Vår papperstidning blir dyrare och dyrare att leverera till läsare. Det blir glesare och glesare mellan våra printprenumeranter och drivmedelspriser ökar. På vissa håll är kostnaden för att dela ut en tryckt tidning dubbelt så stor som intäkten. Nu har vi nått en gräns där vi måste agera för att trygga framtiden för den lokala journalistiken”.

– Det ställer oss i ett besvärligt läge gentemot de abonnenter som drabbas men vi behöver göra insatser för att få dem att, bara det är möjligt med tanke på internettillgång, gå över till e-tidning, säger Haparandabladets ägare Örjan Pekka och tillägger att E-tidningen också är den produkt som ger mest resurser till journalistiken.

Svensk Hemleverans uppger vidare att om de inte gör denna förändring så riskerar de lokala redaktionerna att slås ut.

Enligt bolaget kommer förändringar att ske redan i september i områden kring Luleå och Boden.

I samband med att de slutar dela ut morgontidningen inom vissa områden lägger de också om utdelningen till fastighetsbox, där det är möjligt.
”Detta innebär att kunder som får sin post till en låda till exempel vid porten till sitt lägenhetshus framöver även kommer få tidningen dit”.

Alla berörda kommer att få brev hem med information.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

3 kommentarer på “Papperstidningen – för dyr bäras ut

 1. Det finns Säkert nån form av stöd att ansöka om, tex distributionsstöd. Som det nu är med Presstöd som genererar vinst till ägarna mer än annars.. Dom stora ägarbolagen köper upp tidningar, för att komma åt presstödet… Jag är helt säker på att Tex Bonniers inte köper upp en tidning om dom riskerar att gå förlust på det ägandet…
  https://mediemyndigheten.se/stod-till-medier/distributionsstod/

 2. Ett förslag, NSD och Kuriren ingår i samma ägarbolag, NMT i Norrköping AB. Slå ihop dessa utgåvor i en pappers tidning med rubriken NSD/Kuriren. Ledar sidan för sossar och högern sida 1 resp. 2. Nuvarande innehåll är exakt de samma gällande sport etc.med samma journalister. Detta är en avgörande besparning så att vi i glesbygden får vår dagstidning som tidigare. Det kan inte vara en tidnings distributör som avgör om vi får en tidning eller inte.

 3. Ännu ett dråpslag för oss i glesbygden! Vad gör regeringen? ”Hela Sverige skall ju leva” är retoriken i debatten. Eller gör en ny upphandling av leverantör, Svensk Hemleverans är väl inte den enda på marknaden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen.