fbpx

Polis beslagtog A-traktor

Natten mot söndag blev en A-traktor beslagtagen i Haparanda.

Det var strax före 02-tiden som polisen fick samtal om att någon kör omkring med en A-traktor i för hög hastighet och sladdar runt i Haparanda centrum.

En polispatrull beordrades ut och hittade fordonet som togs i beslag för teknisk undersökning.

Högsta hastigheten för en A-traktor är 30 kilometer i timmen, och det är inte tillåtet att manipulera fordonet för att det ska gå fortare än så.

Transportstyrelsen uppger att ”om du kör en A-traktor vars konstruktiva hastighet är ändrad, riskerar du att dömas för olovlig körning med böter och spärrtid på körkortet samt indraget körkortstillstånd. Under vissa förutsättningar kan även dina föräldrar dömas för tillåtande av olovlig körning. Men framför allt utsätter du både dig själv, dina passagerare och andra trafikanter för fara”.

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

37 kommentarer på “Polis beslagtog A-traktor

 1. Vem fan tar sin tid att ringa polisen efter en a-traktor? Börjar vara många vänsterhänta sittkissare i kommunen som hade behövt se världen lite utanför spelreglerna.

 2. Ännu efter några tillägg på hbwebben.förbjud o förbjud.ni som kör på e4an stressa mindre när ni gör era farliga omkörningar o det gäller ej alltid a-traktorer.håll gärna hastighet på rätt hastighetsbegränsning 90 på 90 väg o ej 60km/h.
  Hur är det med hästar.cyklister som ej sköter sig??

 3. Förbjud E- och A-traktorer på E4:an.
  Bromsar trafiken med bilköer på väg med mitträcke. Många onödiga trafikfarliga omkörningar när fordon framförs med mycket låg max hastighet på 80-110 väg.
  Bra med motorintresse bland ungdomar men inte på E4:an.

 4. Inte är det väl något fel på kulturen i sig. Att köra bil är bland det roligaste som finns, och även tonåringar bör tillåtas ha roligt, så länge de sköter sig. Däremot är det konstigt att en del föräldrar inte håller koll på hur denna kultur utövas. Ungar som kör för fort och, i vissa fall, i fyllan ska inte ha EPA. Trafiken är ingen lekplats. Inte många verkar bry sig om att man riskerar uppskjutet körkortstillstånd etc – för barn lever i nuet! Böterna tar väl föräldrarna hand om. Det är väl det som är problemet egentligen, att ungar nuförtiden sällan upplever konsekvenser av sitt handlande. Det som borde införas är stoppat studiebidrag för den som åker fast för trafikbrott. Fordonet bör tas i beslag permanent. Pisseprov under en lååång tid för den som har kört full, för ungar ska ju ändå inte dricka. Säkert finns det ännu bättre, kreativa lösningar på problemet med olovlig körning. Sedan ”tillåtande av olovlig körning” – hur många föräldrar döms för det? Jag tror att det är ganska ovanligt. De som har råd att finansiera sina barns EPA-körning bryr sig nog inte om bötesbeloppen, för de har redan mycket pengar. En EPA kostar ju tio gånger mer än motsvarande ”riktiga” bil i många fall. Synd, egentligen, att inte barn till låginkomsttagare har möjlighet att köra EPA, för det är säkert ett bra sätt att öva inför framtida bilkörning. Med tanke på bensinpriset har man ju själv inte råd med den minsta nöjeskörning. Vart är världen på väg?

 5. Det är så konstigt att när det handlar om mopeder och epatraktorer då kommer snutarna handlar det om nåt annat då får man vänta i evigheter

 6. Affe tycker om och promenera!Låt ungdomarna hålla på med sina bilar.Tummen upp för alla Haparandas ungdomar 🚙🚜

 7. Har sett flera gånger hur dessa förare sladdar och är påväg att tappa kontrollen helt, i stan också, ren tur att ingen har blivit allvarligt skadad. Många verkar sakna trafikvett helt och hållet.

 8. Bra gjort av polisen! Nu är det bara resen av dräggen kvar som förpestar tillvaron i Haparanda.

 9. Vad är det med Haparanda? Var är våra ungdomar välkomna någonstans? Vad ska dem göra på sin lediga tid? Allt begränsas för dem, dem får inte vara på stranden för där förstör de gräsmattan. Själva centrum där det tidigare var parkeringar där de kunde mötas planterade kommun buskar. Nu jagar och skrivs det om alla epa-traktorer och a-traktorer. Det är endast några få som inte sköter sig. Det finns många vuxna medborgare i kommun som kör körkortslösa, obesiktade -och avställda fordon. De har tonade rutor med fel belysning på bilar och kör som tokar. Det skrivs inget om det. Varje gång en ungdom gör fel i trafiken så ska det skrivas om det. Det är ett bra sätt för dem att lära sig trafikregler. Det är en härlig tid att vara ung och vi har alla varit det en gång. De som är motorintresserade och vill sladda runt lite har ingen plats i Haparanda. Varför plogar inte Haparanda kommun upp stadsviken så att de kan sladda runt där. Andra kommuner ordnar aktiviteter för motorintresserade ungdomar. Vi gör inget mer än klagar på dessa ungdomar i Haparanda Kommun. Skäms på er!!!!!!! Fortsätter det så här så får kommun bygga fler äldreboenden för de är de enda som är välkomna att bo här. Redan nu är medelåldern skrämmande hög i Haparanda!!!!!

  • Håller med dig om de andra bilarna., men det är viktigt också att föräldrarna lär å säger vilka trafikregler gäller, Det är inte bara å tuta å köra. Ni föräldrar har det ansvaret. Är de 15-17 år så är det erat ansvar att de sköter sig, ni kan få stora böter, eller fängelse, därför att ni tillåtit han att köra trimmad epa. Ni är så unga så ni vet inte lagarna som gäller,
   TA ANSVAR SOM FÖRÄLDER

 10. Skillnad på A-traktor och EPA-traktor.
  EPA får gå hur fort som helst på 2 växlar men får ej framföras i högre hastighet än 30 kmh och vara byggd för att endast kunna gå köra 30km tex, genom stum bakaxel.
  Trevligt med ungdom med motorintresse.
  Bemöt dem som du själv vill bli bemött, för ömsesidig respekt.
  Sen finns det ju idioter bland dessa ungdomar också, precis som i alla grupper i samhället.

 11. Förbjud inte a-traktorer det är hobby för ungdomar.dom lär köra o hantera bil bättre o bättre när dom är i trafiken.ska dom sitta o spela bingolotto på helgerna?
  Finns ingen diskotek eller motorgård som det var förr!!
  Sluta klaga alltid på ungdomar!alla har vi varit unga o dumma 😉

  • Du skriver att alla har varit unga…. jaa, men vi som var unga förr var inte så dumma som dagens ungdom.! Dagens ungdom i Haparanda har noll respekt, noll empati, noll folkvett, noll hänsyn, och noll trafikansvar.
   Det enda ni gör är att skräpa ner, köra som galningar, föra oväsen och buller, knarka och supa!

   Man kan fråga sig vad ni har i huvudet? Era föräldrar… har dom inte lärt er någonting? Nä, ta och skärp er för faan!

   • Håller med, vi var på disco på folketshus, sen hem, vi hade kul.
    Föräldrarna måste ta ansvar för ungdomarna, hörde bilen fram till 4 på morronen i söndags. Om inte annat så har föräldrarna råd med det , betala bensin, tobak , alkohol m.m. vad är det för mening med det, kan finnas annat kul å göra, det finns.
    Sommaren kommer snart å då blir det mera hjulbrännare bland ungdomar, föräldrar köper nya eller begagnade däck…. bränn på. helt sjukt

   • Håller helt med. Vi som unga lärde oss att respektera föräldrar, lärare, äldre, de som var annorlunda ..m.m.

  • De använder inte körriktningsvisare och de kör inte filkörning vilket gör att det är svårt att veta åt vilket håll de ska till.

   • och så pratar de i mobilen, ser dagligen flertal som är upptagna i mobilen, inte bara epa-förare. Ungdomar har ingen respekt för trafiksäkerheten, sen när olyckan händer så ser de i mobilen ,om de varit uppkopplade…. synd att de inte tror på döden……..oftast är det att de pratat i mobilen eller att sms skickats. Det tar bara några sekunder att olyckan sker, oftast är föraren skyldig….Så är det.

 12. Förbjud alla a- och epatraktorer eftersom dom inte kan sköta sig.
  Bättre att dom går och cyklar istället.
  Bättre för ungdomarna att vänta tills dom är mogna för att ta ett riktigt körkort.
  Traktorer är för bönder.

  • Men Affe, nu tycker jag du har lite otur när du tänker…ska man förbjuda alla vanliga bilar också eftersom vissa bilister kör för fort eller på annat sätt missköter sig i trafiken?

   Däremot är det helt riktigt att Polisen beslagtar fordon som är manipulerade.

  • Det där med traktorer å bönder, jag skulle gärna köra riktig traktor, inte bonde men kanske bönderna kan ta emot ungdomar som gjort fel, å lära dem hur man kör med TRAKTOR å gör nytta, bidrag för det så klart till traktorinnehavaren genom arbetsförmedlingen.

 13. Oj, vilka allvarliga problem ni har med ungdomarna i Haparanda. Kommer ni inte ihåg när ni själva var ung. Låt ungdomarna sladda lite o låt dom ha lite kul, sluta med tramset o anmäla dom.

  • Sladda lite och ha kul!? Svammel! Ungdomarna ska inte ha kul på andras bekostnad, säkerhet och välmående. Problemet är inte Epa och A-traktorer i sig, utan att majoriteten av Haparandas unga kör narkotikapåverkade och det sups friskt också.

   Problemet är föräldrarna som inte lärt barnen vad som är ”rätt och fel”.
   Sluta svamla och vakna upp och ta tag i skiten!

   • Tycker det samma, det är föräldrars attityd som är fel, ”min pojke ska väl få köra epatraktor ” trimmad”, men vi lever inte i amerika där man får köra bil 16-17 åring. sen när det händer en olycka så säger föräldrarna ”inte vårat fel” visste inte om att det ska köras så …….Bara skitsnack. Joo mycket narkotika, tramadol, alkohol, Det hade vi inte när jag var ung, mest tobak eller ett par vinsupar.

   • Jag tycker om att köra bil, men fattar inte vad det är meningen med att gasa å sladda mitt i stan, snart kommer det att bli en allvarlig olycka med ungdomar inblandade……….Det ska inte vara så.

  • joo, utanför haparanda, ”bybo”, ni låter körkortslösa börja i för ung ålder, å köra på tomten. tänker ni inte på säkerheten så ingen dör, vem har det på samvetet då. Det är ni föräldrar som ger dem lov å köra, de har ingen kontroll på bilen, parkerar hur som helst. Ta dem ut på isbana, där kan de sladda hur de vill. Sladdar de på en gata inne i stan ,en promenerar där, blir offer för att en sladdat på gatan å dödat en person, vad säger du då? de har inte lärt sig nåt när de tagit traktorkort, TÄNK EFTER INNAN DU YTTRAR DIG.

   • Hur skall ungdomar ha kontroll på bilen när dom inte ens har kontroll på sig själva och föräldrarna i sin tur inte har någon kontroll på sina barn?

    Jodå, sanningen är den att ungdomarna knarkar och super och föräldrarna bryr sig inte utan sitter själva hemma i stugan super. i värsta fall sitter även föräldrarna och knarkar piller och annat dom också.

 14. Bra gjort polisen!
  Dessa a-traktorer med sina respektlösa förare är ett gissel i Haparanda. Det finns många som går fortare än 30.

 15. Det enda rätta är att totalförbjuda denna skräpkultur. Skrota alla A-traktorer och Epa traktorer. Har tröttnat på alla dessa Epa’s och A-traktorer.

  • Så länge de unga ”30-åkarna” inte ex vis pissrånar oss äldre så anser jag att de bör få vara kvar… 🙂

   En nyttig övning i att lära sig köra i trafiken, låt vara att de ibland kör lite”brett” men det gör jag också ibland…

   Många lär sig mecka med sina fordon, även det nyttiga kunskaper.

   • Till ”Bort med”, ”Affe” mfl: Då tycker jag vi tar bort er ”tyckande rätt” också. Ni är så trångsynta missunsamma individer. Ni drar alla över en och samma kant. Ni kan inte glädjas åt ungdomarnas rörelsefrihet här i glesbygden. Det är väl fan så mycket bättre att de har ett intresse i epor och a-traktorer och dylikt än att bara festa med alkohol och narkotika.
    Vad det handlar om här är ju föräldra-ansvar i grund och botten. Uppfostran hemmifrån. Sen är det så att i mognadsprocessen händer det saker som är mindre positiva och andra saker som är jätte positiva.
    Men ska vi som äldre föredömen ta bort all glädje från våra unga??
    Är det de som främjar respekten mot medmänniskorna?
    Vi måste arbeta med våra unga och inte emot

  • @Bort med

   Så du vill ha moppebilar och EU mopeder som går helt lagligt fortare än Epa. Går även de att trimma till högre hastigheter.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning. 

MC- och bilentusiaster njöt av våren

Gatorna i centrala Torneå fylldes av mullrandet av motorer den första maj när det var dags för den traditionella paraden för motorentusiaster. 

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus.