fbpx

Rejäl köldknäpp greppar tag om Norrbotten

Det bistra vintervädret gör att tågturer ställs in då delar av sträckor både norrut mot Kiruna och söderut ner till Umeå kan få temperaturer under minus 35 grader. Inga ersättningsbussar sätts in när tempen sjunkit så lågt.

Norrtåg meddelar att flera avgångar kan komma att behöva ställas in under veckan och detta beror på att säkerheten på både järnväg och bilväg påverkas kraftigt när temperaturen faller under kritiska nivåer. SMHI varnar för att temperaturen på sträckor kring Boden-Kiruna samt Boden-Jörn kan falla under -40°C de närmaste dagarna.

– Vi har en nära dialog med SMHI och får kontinuerliga rapporter om väderläget. Med säkerheten och framkomligheten i åtanke finns ingen ersättningstrafik att tillgå för de inställda tågen vid dessa låga temperaturer, meddelar Norrtåg.

SMHI:s väderstation i Nikkaluokta visade -41,6° på tisdagen. Med temperaturer kring minus 30 på många håll i Tornedalen har räddningstjänsten ett par uppmaningar.

När det är köldgrader på den här nivån vill många få upp tempen inomhus genom att elda, men det gäller att inte friska på bransan för hårt:

– Elda försiktig när det är så kallt, sprängelda  inte, varnar Haparandas räddningschef Fredrik Kuopio.

Räddningschefen uppmanar också de som ska ut på vägarna att klä sig ordentligt.

– Ska ni ut och åka bil så tänk på att ha varma kläder med er, handskar, mössa och kanske en extra filt kan vara bra om ni får motorstopp.
Enligt P4 Norrbotten är det första gången sedan 7 december 2021 som det varit kallare än -40° någonstans i Sverige.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

7 kommentarer på “Rejäl köldknäpp greppar tag om Norrbotten

  • Mest troligt. Den globala uppvärmningen kommer att försvaga golfströmmen och om den försvinner så kommer vårat klimat att likna inre sibirien. 20-30 grader kallare dvs runt -50 C, -60 C.
   Då kan vi snacka om köldknäpp…

   • En teori … Bland många andra … Försök lista ut vad som ligger bakom olika teorier … Varför någon kan tänkas vilja få en att tro någonting speciellt … Cui bono? Jag säger inte att du har fel, men det är inte säkert att du har rätt heller.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN