fbpx

Rennäringens framtid – mot kollaps

I december följde Korju-, Tärendö- och Sattajärvi samebyar en varg i spåren som skingrade renhjordar och dödade reflexmässigt. Lasse Uusitalo, i mitten på bilden, följde vargen i hasorna under ett par veckors tid. Han är kritisk till att Länsstyrelsen inte gett samebyn befogenheter att med vapen delta i skyddsjakten. Här flankeras han av barnbarnet Ebba Finnholm, studerande som lägger ner all sin fritid i renskogen och Johny Lantto, ordförande ”Som ett zoo av rovdjur” för Sattajärvi sameby.

Flera koncessionssamebyar har förlorat hundratals renar till stora ekonomiska värden. Det talas om miljonförluster och inom rennäringen befarar flera representanter en förestående kollaps. HB har intervjuat talespersoner för samtliga åtta koncessionssamebyar i länet.

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

6 kommentarer på “Rennäringens framtid – mot kollaps

 1. Johnny kan ju köra sin centraliseringspolitik i rennäringen och flytta alla koncessionsbyar till en mer central plats för att minska kostnaderna.

 2. Rennäringen får moderniseras med inhägnad och pelletsmatning av kreaturen, precis som bönderna gör.
  Renägarna kan anställa thailändare för plockning av lavar, blir mycket billigare än att köpa in skotrar, fyrhjulingar, helikoptrar, crossmotorcyklar och drivmedel till allt detta.
  Trafiken blir säkrare och kollisioner undviks vilket ger besparingarna för försäkringsbolagen också.
  Bara Win-Win för samhället och rennäringen.

  • Pellets används ju redan nu av dem som har sina renar i hage under vintern (vilket fler renägare borde ha). Hö är väl annars basfödan. Renar borde väl kunna hållas i hage även sommartid, som kossor. Man kanske kan anställa svenska högstadie- och gymnasieelever som lavplockare. Det är ju åtminstone coronasäkert. Förra sommaren var det väl mest ”parkarbete” som var tillåtet för sommarjobbarna. Fler thailändare behövs i alla fall inte i dessa tider (med tanke på smittspridningen). Låt jobben stanna hos lokalbefolkningen! Närproducerat, miljövänligt etc.

  • Du har helt rätt i att ren ”näringen” måste anpassas och utvecklas utifrån de förutsättningar som den idag har. Den traditionella ren ”skötseln” har absolut sitt berättigande men mer utifrån ett traditionellt och kulturhistoriskt perspektiv, tyvärr ej företags- eller näringsmässigt. Genom anpassning och utveckling skapas betydligt bättre förutsättningar för rennäringens överlevnad vilket även på ett positivt sätt bidrar till den traditionella och kulturella delens utveckling och överlevnad.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning. 

MC- och bilentusiaster njöt av våren

Gatorna i centrala Torneå fylldes av mullrandet av motorer den första maj när det var dags för den traditionella paraden för motorentusiaster. 

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus.