fbpx

Rennäringens framtid – mot kollaps

I december följde Korju-, Tärendö- och Sattajärvi samebyar en varg i spåren som skingrade renhjordar och dödade reflexmässigt. Lasse Uusitalo, i mitten på bilden, följde vargen i hasorna under ett par veckors tid. Han är kritisk till att Länsstyrelsen inte gett samebyn befogenheter att med vapen delta i skyddsjakten. Här flankeras han av barnbarnet Ebba Finnholm, studerande som lägger ner all sin fritid i renskogen och Johny Lantto, ordförande ”Som ett zoo av rovdjur” för Sattajärvi sameby.

Flera koncessionssamebyar har förlorat hundratals renar till stora ekonomiska värden. Det talas om miljonförluster och inom rennäringen befarar flera representanter en förestående kollaps. HB har intervjuat talespersoner för samtliga åtta koncessionssamebyar i länet.

 

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

6 kommentarer på “Rennäringens framtid – mot kollaps

 1. Johnny kan ju köra sin centraliseringspolitik i rennäringen och flytta alla koncessionsbyar till en mer central plats för att minska kostnaderna.

 2. Rennäringen får moderniseras med inhägnad och pelletsmatning av kreaturen, precis som bönderna gör.
  Renägarna kan anställa thailändare för plockning av lavar, blir mycket billigare än att köpa in skotrar, fyrhjulingar, helikoptrar, crossmotorcyklar och drivmedel till allt detta.
  Trafiken blir säkrare och kollisioner undviks vilket ger besparingarna för försäkringsbolagen också.
  Bara Win-Win för samhället och rennäringen.

  • Pellets används ju redan nu av dem som har sina renar i hage under vintern (vilket fler renägare borde ha). Hö är väl annars basfödan. Renar borde väl kunna hållas i hage även sommartid, som kossor. Man kanske kan anställa svenska högstadie- och gymnasieelever som lavplockare. Det är ju åtminstone coronasäkert. Förra sommaren var det väl mest ”parkarbete” som var tillåtet för sommarjobbarna. Fler thailändare behövs i alla fall inte i dessa tider (med tanke på smittspridningen). Låt jobben stanna hos lokalbefolkningen! Närproducerat, miljövänligt etc.

  • Du har helt rätt i att ren ”näringen” måste anpassas och utvecklas utifrån de förutsättningar som den idag har. Den traditionella ren ”skötseln” har absolut sitt berättigande men mer utifrån ett traditionellt och kulturhistoriskt perspektiv, tyvärr ej företags- eller näringsmässigt. Genom anpassning och utveckling skapas betydligt bättre förutsättningar för rennäringens överlevnad vilket även på ett positivt sätt bidrar till den traditionella och kulturella delens utveckling och överlevnad.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Förslag: Sju platser där vindkraft kan byggas

Naturskyddsföreningen gjorde för några år sedan en inventering av sju olika platser inom Pajala kommun där vindkraft kan byggas. Käymäjärvi tillhör inte dessa förslag. Samtliga föreslagna parker ligger sydväst om Pajala centralort och på längre avstånd från större byar.

Vattenfall utestängdes från Pajala kommuns Infocenter

HB kan avslöja att Vattenfall stoppades från att informera pajalaborna om vindkraftplanerna i Käymäjärvi i kommunens Infocenter i centrala Pajala. Beslutet togs enligt flera personer av kommunchefen Stefan Millgård, vilket han idag förnekar. Samtidigt stoppade han och utvecklingschefen Fredrik Holmström näringslivsstrategen Erik Mella från fortsatta kontakter med Vattenfall.

En ung man med ett gott hjärta

När Aaron Invall i Haparanda läste artikeln i HB om lilla Filimon som flytt från Ukraina frågade han sin mamma Kati Invall om han kunde ge lite leksaker till Filimon. HB såg till att de fick träffas och Aaron Invall och hans mamma Kati Invall uppskattade att få träffa Filimon och hans mamma och mormor som var väldigt rörda och tacksamma över att det finns så vänliga människor.

Två glädjebesked för Pajala Airport

Pajala får behålla två tur och returflyg per dag enligt ett färskt beslut från Trafikverket som motiverar det med att de lyssnat på gruv- och stålindustrin. Och i fredags lämnades bygglovshandlingarna in för utbyggnad av en ny utrikesterminal på Pajala Airport, som ska stå klar i oktober.

Siktar mot kommunalrådsposten

Med för närvarande tre mandat i Övertorneå kommun siktar Sjukvårdpartiet med Tomas Vedestig som ordförande på så mycket som sju till tio mandat. Han styrde kommunen tillsammans med Tomas Mörtberg, men nu säger han sig vara väl förberedd för att göra det på egen hand.