fbpx

Risk för coronaspridning höjs

NORRBOTTEN:  Risken för att upptäcka fall av coronasmitta i Sverige är mycket hög, medan risken för spridning i Sverige bedöms som måttligt hög. Det enligt Folkhälsomyndigheten.

Totat har 15 personer i Sverige (2 mars 2020) påvisats smittade av viruset som ger sjukdomen covid-19. Alla hittills bekräftade fall uppges vara personer som antingen har smittats utomlands eller har varit i kontakt med någon som smittats utanför Sverige.

WHO klassar utbrottet som ett internationellt hot mot människors hälsa, och svenska regeringen har beslutat att klassa viruset som en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom.

Region Norrbotten uppger att de noga följer händelseutvecklingen när det gäller det nya coronaviruset. Förutom att Smittskydd Norrbotten regelbundet har avstämningar med Folkhälsomyndigheten uppges det finnas lokalt framtagna rutiner för hur ett fall av misstänkt infektion ska hanteras för att förhindra smittspridning.

Under en pressträff, som statsminister Stefan Löfven kallade till under måndagen, framhölls också att myndigheterna är förberedda och redo att agera om så krävs.

Med på pressträffen var inrikesminister Mikael Damberg, socialminister Lena Hallengren, Anders Thornberg, rikspolischef, Dan Eliasson, generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten och Olivia Wigzell, generaldirektör för Socialstyrelsen.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF

En hel del fisk och strålande väder

I söndags var det några kallgrader och inte ett moln på himlen när pimpeltävlingen Vuononappet genomfördes med över 100 deltagare. 

Pensionär tog chansen att bli en skolmormor

Två timmar i veckan kommer skolmormor Margareta Tengberger till Aspstrandens skola och läser med eleverna. Hennes lön är uppskattning och glada tillrop från barn.