fbpx

Risk för coronaspridning höjs

NORRBOTTEN:  Risken för att upptäcka fall av coronasmitta i Sverige är mycket hög, medan risken för spridning i Sverige bedöms som måttligt hög. Det enligt Folkhälsomyndigheten.

Totat har 15 personer i Sverige (2 mars 2020) påvisats smittade av viruset som ger sjukdomen covid-19. Alla hittills bekräftade fall uppges vara personer som antingen har smittats utomlands eller har varit i kontakt med någon som smittats utanför Sverige.

WHO klassar utbrottet som ett internationellt hot mot människors hälsa, och svenska regeringen har beslutat att klassa viruset som en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom.

Region Norrbotten uppger att de noga följer händelseutvecklingen när det gäller det nya coronaviruset. Förutom att Smittskydd Norrbotten regelbundet har avstämningar med Folkhälsomyndigheten uppges det finnas lokalt framtagna rutiner för hur ett fall av misstänkt infektion ska hanteras för att förhindra smittspridning.

Under en pressträff, som statsminister Stefan Löfven kallade till under måndagen, framhölls också att myndigheterna är förberedda och redo att agera om så krävs.

Med på pressträffen var inrikesminister Mikael Damberg, socialminister Lena Hallengren, Anders Thornberg, rikspolischef, Dan Eliasson, generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten och Olivia Wigzell, generaldirektör för Socialstyrelsen.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Här svälter älgarna ihjäl

Stora flockar av älgar på Haparanda Sandskär fortsätter att svälta ihjäl. Varje år hittas ett antal kadaver efter älg som svultit till döds

Projekt för att få fisk till avloppsdike

Trafikverket byter vägtrumma i Kainulasjärvi för att avlägsna vandringshinder för fisk och levande organismer. Arbetet beräknas kosta uppåt 2,5 miljoner kronor. – Det blir ingen fisk, det är ett avloppsdike, hävdar byborna.

Jättesatsning på turism på Luppioberget

Bygglovshandlingar är inlämnade till Övertorneå kommun och Tillväxtverket har gett klartecken för 50 miljoner kronor. – När snön smälter börjar vi med att slå upp plintarna till stugorna och den 18 december i år kommer de första gästerna, säger Johan Väisänen.

Konkursen i Northland avslutad

Efter sex års arbete slutredovisar nu konkursförvaltaren Hans Andersson gruvbolaget Northlands konkurs – en av Sveriges största någonsin. Fordringsägarna med förmånsrätter får bara en bråkdel av sina fordringar betalda. Pajalaföretagen får inte ett korvöre. Ingen på Northland misstänks för brott.