fbpx

Självtest för covid-19 körs igång

Den 3 november kör Region Norrbotten igång självtestning av covid-19.

Det innebär att den som vill testa sig kan beställa ett provtagningskit på 1177.se och sedan hämta ut det på Apoteket AB, en provtagningsstation eller få det hemlevererat med bil.

Personen i fråga tar sedan provet själv genom att topsa sig i svalg och näsa, samt lämna ett salivprov.

Provtagningsstationer kommer att finnas tillgängliga runt om i länet och där kan den som har förkylningssymtom komma i egen bil på sin bokade tid och provta sig själv. Om provtagningskittet ska hämtas ut på Apoteket behöver patienten få hjälp med upphämtning och inlämning av ett friskt ombud.

För de som inte har möjlighet att hämta sitt test själva kommer det också gå att få testet levererat hem.

– Självtester kommer att avlasta vården och gör att vi slipper köer vid provtagning på hälsocentraler. En annan fördel är att ungdomar i åldern 13-15 år som tidigare inte kunnat se sitt provsvar på 1177.se nu kommer att kunna göra det. Allt som krävs är giltig e-legitimation, säger Anna Pohjanen, chef division Närsjukvård Luleå och Boden, i ett pressmeddelande.

Barn och äldre personer som inte kan provta sig själva kommer fortfarande kunna få hjälp med provtagningen av vårdpersonal. Man får då boka tid för PCR-provtagning på sin hälsocentral. Om man saknar e-legitimation kan man ringa till sin hälsocentral och boka en tid för provtagning.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “Självtest för covid-19 körs igång

 1. Jag besökte Hälsocentralen i Haparanda den 5/11.
  Väntrummet var fullt med folk och ingen hade munskydd eller handskar förutom jag ,vilket förvånade mig. Tänk på dom som är sjuka!
  Det borde vara obligatoriskt med skydd när man besöker hälsocentralen. Skydda er ute i affärerna oxå. Alla bör ju veta att vi har en skenande pandemi

  • Jag har använt munskydd sedan i våras när jag besöker offentliga miljöer. Tyvärr är jag ganska ensam om det. Borde vara krav på munskydd i offentliga miljöer. Vilket det är i många andra länder. Som det är nu vågar många inte använda munskydd även om de skulle vilja för ”ingen annan gör det.” Typiskt svenskar.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF

En hel del fisk och strålande väder

I söndags var det några kallgrader och inte ett moln på himlen när pimpeltävlingen Vuononappet genomfördes med över 100 deltagare. 

Pensionär tog chansen att bli en skolmormor

Två timmar i veckan kommer skolmormor Margareta Tengberger till Aspstrandens skola och läser med eleverna. Hennes lön är uppskattning och glada tillrop från barn.