fbpx

Självtest för covid-19 körs igång

Den 3 november kör Region Norrbotten igång självtestning av covid-19.

Det innebär att den som vill testa sig kan beställa ett provtagningskit på 1177.se och sedan hämta ut det på Apoteket AB, en provtagningsstation eller få det hemlevererat med bil.

Personen i fråga tar sedan provet själv genom att topsa sig i svalg och näsa, samt lämna ett salivprov.

Provtagningsstationer kommer att finnas tillgängliga runt om i länet och där kan den som har förkylningssymtom komma i egen bil på sin bokade tid och provta sig själv. Om provtagningskittet ska hämtas ut på Apoteket behöver patienten få hjälp med upphämtning och inlämning av ett friskt ombud.

För de som inte har möjlighet att hämta sitt test själva kommer det också gå att få testet levererat hem.

– Självtester kommer att avlasta vården och gör att vi slipper köer vid provtagning på hälsocentraler. En annan fördel är att ungdomar i åldern 13-15 år som tidigare inte kunnat se sitt provsvar på 1177.se nu kommer att kunna göra det. Allt som krävs är giltig e-legitimation, säger Anna Pohjanen, chef division Närsjukvård Luleå och Boden, i ett pressmeddelande.

Barn och äldre personer som inte kan provta sig själva kommer fortfarande kunna få hjälp med provtagningen av vårdpersonal. Man får då boka tid för PCR-provtagning på sin hälsocentral. Om man saknar e-legitimation kan man ringa till sin hälsocentral och boka en tid för provtagning.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “Självtest för covid-19 körs igång

  1. Jag besökte Hälsocentralen i Haparanda den 5/11.
    Väntrummet var fullt med folk och ingen hade munskydd eller handskar förutom jag ,vilket förvånade mig. Tänk på dom som är sjuka!
    Det borde vara obligatoriskt med skydd när man besöker hälsocentralen. Skydda er ute i affärerna oxå. Alla bör ju veta att vi har en skenande pandemi

    • Jag har använt munskydd sedan i våras när jag besöker offentliga miljöer. Tyvärr är jag ganska ensam om det. Borde vara krav på munskydd i offentliga miljöer. Vilket det är i många andra länder. Som det är nu vågar många inte använda munskydd även om de skulle vilja för ”ingen annan gör det.” Typiskt svenskar.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka