fbpx

Självtest för covid-19 körs igång

Den 3 november kör Region Norrbotten igång självtestning av covid-19.

Det innebär att den som vill testa sig kan beställa ett provtagningskit på 1177.se och sedan hämta ut det på Apoteket AB, en provtagningsstation eller få det hemlevererat med bil.

Personen i fråga tar sedan provet själv genom att topsa sig i svalg och näsa, samt lämna ett salivprov.

Provtagningsstationer kommer att finnas tillgängliga runt om i länet och där kan den som har förkylningssymtom komma i egen bil på sin bokade tid och provta sig själv. Om provtagningskittet ska hämtas ut på Apoteket behöver patienten få hjälp med upphämtning och inlämning av ett friskt ombud.

För de som inte har möjlighet att hämta sitt test själva kommer det också gå att få testet levererat hem.

– Självtester kommer att avlasta vården och gör att vi slipper köer vid provtagning på hälsocentraler. En annan fördel är att ungdomar i åldern 13-15 år som tidigare inte kunnat se sitt provsvar på 1177.se nu kommer att kunna göra det. Allt som krävs är giltig e-legitimation, säger Anna Pohjanen, chef division Närsjukvård Luleå och Boden, i ett pressmeddelande.

Barn och äldre personer som inte kan provta sig själva kommer fortfarande kunna få hjälp med provtagningen av vårdpersonal. Man får då boka tid för PCR-provtagning på sin hälsocentral. Om man saknar e-legitimation kan man ringa till sin hälsocentral och boka en tid för provtagning.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “Självtest för covid-19 körs igång

 1. Jag besökte Hälsocentralen i Haparanda den 5/11.
  Väntrummet var fullt med folk och ingen hade munskydd eller handskar förutom jag ,vilket förvånade mig. Tänk på dom som är sjuka!
  Det borde vara obligatoriskt med skydd när man besöker hälsocentralen. Skydda er ute i affärerna oxå. Alla bör ju veta att vi har en skenande pandemi

  • Jag har använt munskydd sedan i våras när jag besöker offentliga miljöer. Tyvärr är jag ganska ensam om det. Borde vara krav på munskydd i offentliga miljöer. Vilket det är i många andra länder. Som det är nu vågar många inte använda munskydd även om de skulle vilja för ”ingen annan gör det.” Typiskt svenskar.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Konsultkarusellen fortsätter

Konsultkarusellen vid Haparanda Värmeverk har fortsatt. Kostnaderna uppgår nu till cirka elva miljoner kronor motsvarande 10,6 procent av investeringen i panna och byggnader. 300 ”skallkrav” från konsulterna och 256 sidor kontraktshandlingar gav en komplex upphandling.

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.